Μόνο υπό προϋποθέσεις επανέναρξη των συνομιλιών, δηλώνει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ




Μόνο αν πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα πρέπει να μπούμε στη διαδικασία επανέναρξης συνομιλιών στο Κυπριακό, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, τονίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να δώσει το μήνυμα πως είναι παρούσα “και όχι εκλιπούσα”.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο επίσκεψης του στο Νοσοκομείο Λεμεσού, ο κ.Σιζόπουλος είπε πως η ΕΔΕΚ έχει ξεκαθαρίσει ότι η οποιαδήποτε επανέναρξη των συνομιλιών θα πρέπει να πληροί ορισμένες βασικές προϋποθέσεις.

“Πρώτη είναι ότι θα πρέπει να τερματιστούν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και κυρίως να προχωρήσει στην άσκηση του κυριαρχικών της δικαιωμάτων χωρίς προβλήματα”, ανέφερε.

Το δεύτερο, πρόσθεσε, θα πρέπει να τερματιστούν οι προκλητικές δηλώσεις που έρχονται από την πλευρά εκπροσώπων του κατοχικού καθεστώτος “και οι οποίες έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο”, ενώ σημείωσε πως θα πρέπει η οποιαδήποτε επανέναρξη των συνομιλιών να στρέφεται στη σωστή υφή του Κυπριακού, ” που είναι θέμα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης”.

Επιπρόσθετα, ο Μαρίνος Σιζόπουλος διαμήνυσε πως δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε μια πενταμερή διαδικασία, όπως στο παρελθόν, αλλά στο πλαίσιο μιας Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, με τη συμμετοχή και των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας , της Ε.Ε, των εγγυητριών χωρών και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπογράμμισε δε πως “η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει επιτέλους να δώσει το μήνυμα ότι είναι παρούσα και όχι εκλιπούσα, όπως τη θέλει η Τουρκία”.

ΚΥΠΕ-Σταύρος Κονιώτης
Κύπρος-ΛΕΜΕΣΟΣ
07/03/2018 11:32

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: