Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πολιτική αλλαγή: Η “μάχη” για τους Έλληνες στρατιωτικούς




Γράφει η Έρντα Πρέντσι, διεθνολόγος

Τη τελευταία δεκαετία η ραγδαία εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών έχει επιφέρει αλλαγές στον τρόπο που επικοινωνούν οι άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη. Η ευρεία χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δείχνει πλέον το νέο τρόπο δράσης, κινητοποίησης ή ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης.

Υπάρχουν βέβαια και αρνητικές επιπτώσεις όπως είναι η παραπληροφόρηση, η προπαγάνδα και ο φανατισμός. Ωστόσο, τα θετικά αποτελέσματα αξίζουν να αναφερθούν στην παρούσα φάση. Στις χώρες που έχουν δημοκρατικό πολίτευμα είναι αρκετά διαδεδομένος τρόπος η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είτε για να ξεκινήσει μια κοινωνική αλλαγή, είτε για να διαμαρτυρηθεί κάποια κοινωνική ομάδα, είτε για να συσπειρωθεί η κοινωνία για έναν ανώτερο σκοπό.

Μετά τη σύλληψη των 2 Ελλήνων στρατιωτικών από τον τουρκικό στρατό αμέσως άρχισε η άμεση ανταπόκριση του ελληνικού λαού για τη στήριξη των αιχμαλώτων.  Δημιουργήθηκε σελίδα στο επονομαζόμενο « Facebook»  με το όνομα  «Συμπαράσταση  στους Έλληνες στρατιωτικούς αιχμαλώτους στην εχθρική Τουρκία» όπου Έλληνες από κάθε γωνιά της γης δήλωναν «ΠΑΡΩΝ» για τα «αδέρφια» τους. Άνδρες, γυναίκες, νέοι, ηλικιωμένοι, ΑΜΕΑ, στρατιωτικοί και μη, ήταν όλοι «παρόντες».  Τα μέλη αξίζουν τις 500 χιλιάδες και ανεβαίνει ο αριθμός συμμετοχής. Είναι αξιοθαύμαστο πόσο εύκολο είναι να συσπειρώνει κανείς το λαό για έναν καλό σκοπό εκεί που οι πολιτικοί δρώντες φαίνονται ανίκανοι να αντιδράσουν όπως προστάζει το δίκαιο.  Κανένας Έλληνας πολιτικός δεν δήλωσε «ΠΑΡΩΝ».

Η Ελλάδα έχει ανάγκη να εκφράσει τον αγώνα της, τις επιθυμίες της, τα όνειρα της με οποιοδήποτε τρόπο. Άλλωστε, οι Έλληνες έχουμε ένα μοναδικό χαρακτηριστικό στον κόσμο. Η ελληνική ψυχή είναι ανυπότακτη. Στις δύσκολες στιγμές ενωμένοι οι Έλληνες διδάσκουν στον κόσμο ξανά και ξανά τις αρχές της τόλμης, της ομοψυχίας  και της ελευθερίας! Η γεμάτη  ανδραγαθήματα  μακραίωνη ιστορία της Ελλάδας  δεν επιτρέπει διαφορετική συμπεριφορά.

Κάποιοι ενδεχομένως να θεωρούν ότι η επανάσταση δεν γίνεται από τον καναπέ. Σαφώς και όχι.  Όμως υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά. Η δύναμη της επικοινωνίας είναι τεράστια. Μέσα από μια οθόνη, το μήνυμα μεταδίδεται άμεσα. Η τεχνολογία είναι το εργαλείο για να ξεκινήσει μια αλλαγή αναίμακτα και ειρηνικά. Οργανώνονται εύκολα και γρήγορα  διαδηλώσεις, κοινωνικές δράσεις , πολιτικά κινήματα. Αυτός είναι ο σύγχρονος τρόπος κινητοποίησης του κόσμου για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Ένα ακόμη παράδειγμα της απήχησης που έχουν στον κόσμο  τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι οι αμερικανικές εκλογές του 2016. Ο εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό στο Twitter για να προωθήσει την εκστρατεία του. Το αποτέλεσμα αυτής της εκστρατείας είναι γνωστό.

  • Εν κατακλείδι, ο κάθε άνθρωπος έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις πεποιθήσεις του και να αντιδρά πάντα στις κοινωνικές προκλήσεις. Να μην είναι παθητικός δέκτης των γεγονότων. Έχει κρίση και σε μια δημοκρατία πρέπει να την εκφράζει με κάθε μέσο.  Πρέπει να συμβάλει με τον τρόπο του σε αλλαγές που αφορούν ολόκληρη την κοινωνία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: