Μέχρι πού θα πάει η ένταση και για ποιο λόγο την προκαλεί ο Ερντογάν: Τονώνει τους οπαδούς του…




Γράφει ο ΑΡΗΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ

Η εποχή της εύκολης ενημέρωσης έχει προσδώσει στην πολιτική μια πρόσθετη διάσταση, έναν πρόσθετο ρόλο. Αυτόν της επίδρασης στους ρυθμούς της ζωής του μέσου πολίτη.

Κι αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα, τη στιγμή που αυτό που ονομάζουμε εύκολη ενημέρωση περιλαμβάνει σχεδόν κάθε είδους αφιλτράριστες πληροφορίες, σχόλια και ερμηνείες που κυκλοφορούν στα λογής λογής μέσα ενημέρωσης, κοινωνικά και μη, ωσάν μοιραία σπερματοζωάρια, πλήθος των οποίων πρόκειται να καταλήξουν εις τον κάλαθον των αχρήστων.

Ωστόσο το προς γονιμοποίηση σπερματοζωάριο, αυτό που τελικά θα βρει το στόχο, σε επίπεδο ενημέρωσης, είναι αυτό που θα εμποδίσει την άτοπη σύγχυση. Θα οδηγήσει στην καλώς εννοούμενη αταραξία και όχι στην στα καλά καθούμενα εν κρανίω τρικυμία. Λόγου χάρη, ποιο είναι το αποτέλεσμα στα κρανία των μέσων πολιτών, καθώς αυτοί διαβάζουν τίτλους σε εφημερίδες και ιστοσελίδες, της μορφής «ανεβάζει ο Ερντογάν το θερμόμετρο», «ένταση προκαλούν οι Τούρκοι στα ‘Ιμμια» κλπ; Η τρικυμία. Αυτό σημαίνει ότι ο Ερντογάν δεν προκαλεί ένταση; Όχι δεν σημαίνει αυτό. Προκαλεί ένταση ο Ερντογάν.

Το ερώτημα όμως δεν είναι αυτό. Ούτε η είδηση είναι αυτή. Ο Ερντογάν και ο κάθε Ερντογάν, δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει αυτό. Και ποιο είναι το ερώτημα; Το μέχρι πού θα πάει η ένταση ή για ποιο λόγο προκαλεί ο Ερντογάν την ένταση;

Σ’ αυτό το σημείο, ο αγχωμένος καταναλωτής πληροφοριών, ήτοι σπερματοζωαρίων, μπορεί να απολαύσει τη στιγμή, και μέσα στη σύγχυσή του να αισθανθεί περήφανος. Διότι το ίδιο πράγμα, τυγχάνει αυτή την περίοδο να το κάνει ο Ερντογάν και προς τους αμερικανούς. Δηλαδή ο Ερντογάν αυτή την εποχή ανεβάζει την ένταση με τους αμερικανούς και τους έλληνες. Μεγαλείο! Άντε και με τους Κύπριους, αφού κάτι κινείται πάλι με την υπόθεση με τα «οικόπεδα» στα θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Και με τους Κούρδους;

Ναι και μ’ αυτούς. Με τον Άσαντ; Εκεί, επειδή ακόμη δεν έχει καταλάβει τι ακριβώς θέλουν να κάνουν οι αμερικανοί, δεν έχει καθορίσει ακόμη τι ακριβώς θα κάνει! Αν αυτή την εποχή, για άγνωστους λόγους, δεν εμφανιστούν όπως θα έπρεπε, κουτσομούρες στο Μαρμαρά, είναι βέβαιον ότι ο Ερντογάν θα τα βάλει και με αυτές.

Και πώς μπορεί να αντιληφθεί κανείς τι ακριβώς συμβαίνει; Είπε πριν από λίγο καιρό ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στους αμερικανούς και το ενδεχόμενο να υπάρξει θερμό επεισόδιο μεταξύ αμερικανικών και τουρκικών δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας, «δεν έχουν φάει Οθωμανικό χαστούκι». Και ποια ήταν η αντίδραση των αμερικανών, διά στόματος της όμορφης εκπροσώπου του Λευκού Οίκου; «Αστείο»! Και τι κάνουν αυτή την περίοδο στην Άγκυρα για να δείξουν την αποφασιστικότητά τους προς τους αμερικανούς; Μετονομάζουν το δρόμο όπου βρίσκεται η αμερικανική πρεσβεία και τον ονομάζουν «κλάδο ελιάς», δηλαδή την επωνυμία της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία! Τέτοια πυγμή.

Αν μπορεί να διανοηθεί κανείς ότι ο Ερντογάν σχεδιάζει να βάλει την πολεμική στολή Οθωμανού σουλτάνου για να πολεμήσει τους αμερικανούς, τότε ας διανοηθεί ότι θα πολεμήσει και εναντίον των ελλήνων. Όσο πιθανό είναι το πρώτο, άλλο τόσο είναι και το δεύτερο. Κι εδώ που τα λέμε, το ζητούμενο γι’ αυτόν, θα του το έδινε πολύ περισσότερο ένας πόλεμος με τους αμερικανούς, παρά με τους έλληνες. Όρος ζωτικός για το πολιτικό μέλλον του Ερντογάν είναι η συσπείρωση ψήφων μέσω τόνωσης του εθνικιστικού φρονήματος. Και το καταλληλότερο υλικό αυτή την εποχή για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός είναι πρώτον ο αντιαμερικανισμός, δεύτερον το αντιευρωπαϊκό αίσθημα, τρίτον το αντικουρδικό.

  • Τα υπόλοιπα, μετά συγχωρήσεως, είναι βραστά μπιζέλια ως είδη γαρνιτούρας. Το ανθελληνικό δεν αρκεί. Χρειάζεται κάτι πιο μεγάλο που θα αγκαλιάσει όσο το δυνατόν περισσότερους. Οι γαρνιτούρες όμως χρειάζονται κι αυτές. Και στην περίπτωσή μας, όσο περισσότερες, τόσο το καλύτερο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: