Με το φόβο των ΗΠΑ, η ΕΕ συζητά επιβολή κυρώσεων στο Ιράν: Τη Δευτέρα οι αποφάσεις…




 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων στο Ιράν για το πρόγραμμα των βαλλιστικών του πυραύλων και για το ρόλο του Ιράν στον πόλεμο στη Συρία προκειμένου να κατευνάσουν τον Λευκό Οίκο και τους Ισραηλινούς που θέλουν σκληρή στάση της Δύσης απέναντι στο Ιράν και ακύρωση της Συμφωνίας για τα Πυρηνικά του 2015 (JCPOA).

Η πρόταση των Ευρωπαίων απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη και των 28 χωρών-μελών της ΕΕ και κατατέθηκε ενόψει του Αμερικανικού τελεσιγράφου για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων, τότε θα αποχωρήσουν από τη Συμφωνία για τα Πυρηνικά του Ιράν του 2015.

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε στις 12 Ιανουαρίου ότι αν δεν έχουν ικανοποιηθεί οι απαιτήσεις που έχει θέσει σε διάστημα 3 μηνών, τότε ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα ανανεώσει την άρση των κυρώσεων προς το Ιράν και σε όσες ξένες εταιρείες συνεργάζονται με το Ιράν (και παράλληλα ασκούν δραστηριότητα στις ΗΠΑ).

Οι Ευρωπαίοι θέλουν να δείξουν στο Λευκό Οίκο ότι υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι να επιβληθούν περιορισμοί στις αμφιλεγόμενες δραστηριότητες του Ιράν.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ανήσυχοι εμφανίζονται και πολλοί Ευρωπαίοι με την άκαμπτη στάση των Ιρανών σχετικά με το πρόγραμμα των βαλλιστικών τους πυραύλων, τις δοκιμές βαλλιστικών όπλων και τη δράση του Ιράν στη Συρία και σε άλλες μέρη της Μέσης Ανατολής. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, μετά τη Συμφωνία για τα Πυρηνικά το 2015, συζητάμε μαζί τους τις ανησυχίες μας και τα υπόλοιπα προβλήματα για μήνες και δυστυχώς δεν υπάρχει καμία πρόοδος.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν το θέμα τη Δευτέρα 19 Μαρτίου στις Βρυξέλλες σε μια συνεδρίαση κεκλεισμένων θυρών.

Όπως εκτιμούν, ενδεχόμενη απόσυρση των ΗΠΑ θα οδηγήσει σε κατάρρευση τη Συμφωνία για τα Πυρηνικά με το Ιράν.

Η Ευρωπαϊκή πρόταση για επιβολή κυρώσεων στο Ιράν περιλαμβάνει στοχευμένες δράσεις όπως την επιβολή περιορισμών σε πρόσωπα και οργανισμούς στο να ταξιδεύουν, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων πολιτών του Ιράν στο εξωτερικό, και κυρώσεις σε Ιρανικές επιχειρήσεις.

Ένα από τα αδύναμα σημεία της Συμφωνίας JCPOA αποτελεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε κάποια πρόνοια για το πρόγραμμα των βαλλιστικών πυραύλων και τη μεταφορά σχετικής τεχνογνωσίας από και προς το Ιράν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν βάσιμοι φόβοι για τη στρατηγική των Περσών και των συμμάχων τους στην ευρύτερη περιοχή, από την Υεμένη ως το Λίβανο.

Reuters
17/03/2018
Brussels, Belgium and Paris, France

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: