Κρατά μυστικές τις κινήσεις του για την εξέλιξη των ερευνών ο ειδικός ανακριτής Μιούλερ




Ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ και η ομάδα έρευνας που έχει οργανώσει δεν μιλούν δημοσίως, αλλά οι διαρροές πληροφοριών για την πορεία των ερευνών εξακολουθούν να υπάρχουν στα ΜΜΕ, σχολιάζει το “Politico.”

Τις δύο προηγούμενες εβδομάδες δημοσιογραφικές αναφορές που αποδόθηκαν σε ανώνυμες πηγές, γνωστοποίησαν ότι ο Μιούλερ προετοιμάζεται ν’ απαγγείλει κατηγορίες κατά Ρώσων για την κακόβουλη εισβολή και υποκλοπή (hacking) στα ηλεκτρονικά μηνύματα των Δημοκρατικών το 2016. Ο ειδικός ανακριτής ενδιαφέρεται να ερευνήσει γιατί ένας από τους έμπιστους δικηγόρους του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είχε συνομιλίες σχετικές με μία μεσιτική συμφωνία στην Μόσχα, στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Παράλληλα, το ενδιαφέρον των μελών της ανακριτικής ομάδας έρευνας έχουν κινήσει οι επιχειρηματικές κινήσεις του γαμπρού του Τραμπ και συμβούλου του Λευκού Οίκου, Τζάρεντ Κούσνερ, ενώ ανακριτικό ενδιαφέρον υπάρχει και για την προσπάθεια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) ν’ ασκήσουν επιρροή σε πολιτικές αποφάσεις του Λευκού Οίκου.

Για όλα αυτά, ο Μιούλερ δεν έχει δηλώσει τίποτα δημοσίως, ενώ μιλάει μόνο για την απαγγελία κατηγοριών, όπως έπραξε τον προηγούμενο μήνα, με τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν κατά Ρώσων για την εμπλοκή τους στις εκλογές. Ωστόσο και στην περίπτωση αυτή, τα ΜΜΕ δεν έλαβαν προηγούμενη ενημέρωση για τις εξελίξεις που δρομολογούνταν.

Πρόκειται για την τυπική στάση που τηρεί ένας ανακριτής προκειμένου ν’ αποφύγει κάθε ενδεχόμενο πληροφόρησης για τις κινήσεις του, τους πιθανούς στόχους της έρευνας του ή την πρόχειρη απαγγελία κατηγοριών.

Από την άλλη μεριά, η πολιτική αποφυγής σχολιασμού των εξελίξεων στα ΜΜΕ που ακολουθεί ο πρώην διευθυντής του FBI, έχει προκαλέσει ένα ουσιαστικό κενό πληροφόρησης, το οποίο και καλύπτουν μάρτυρες, δικηγόροι, αλλά κι άλλοι που έχουν λάβει περιστασιακή γνώση για την πορεία της έρευνας, ενώ διοχετεύουν στα ΜΜΕ πληροφορίες επιλεκτικά, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές τους σκοπιμότητες. Έτσι, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα εάν οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αναφέρονται με ακρίβεια στα πραγματικά γεγονότα και τις εξελίξεις, γύρω από την έρευνα που διεξάγεται για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

“Αυτό που καθιστά τις διαρροές, αλλά και τις εσφαλμένες πληροφορίες τόσο καταστροφικές, είναι ότι αυτοί που τις διοχετεύουν γνωρίζουν ότι ένας επαγγελματίας και ηθικός ανακριτής δεν μπορεί και δεν θα μπορεί να επεμβαίνει σε κάθε περίπτωση, διορθώνοντας τα όσα δημοσιοποιούνται,” δήλωσε χαρακτηριστικά, ο δικηγόρος του Κούσνερ, Άμπε Λόουελ. Ο ίδιος, υποστηρίζει ότι οι πρόσφατες διαρροές πληροφοριών υπονοούν αδίκως, ότι ο Μιούλερ πλησιάζει με την έρευνά του, στον πελάτη του.

“Το γεγονός αυτό, αφήνει όσους έχουν σκοτεινά κίνητρα και συχνά παραβιάζουν το νόμο, αλλά και τους κανόνες διεξαγωγής μίας έρευνας, ελεύθερους να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν,” πρόσθεσε ο Λόουελ.
Η παραπάνω άποψη εξυπηρετεί φυσικά τις σκοπιμότητες του Λόουελ και για τον Κούσνερ, είναι ενδεχόμενο να βρεθεί αντιμέτωπος με ποινικές ευθύνες για τις επιχειρηματικές του κινήσεις. Από την άλλη μεριά, είναι αδύνατο να προσπαθεί κάποιος να μάθει από διαρροές πληροφοριών την πραγματική κατεύθυνση της έρευνας του Μιούλερ ή εάν π.χ. επί τη βάσει των οικονομικών του δραστηριοτήτων, πλησιάζει τον Κούσνερ.

Ειδικοί στις νομικές επιστήμες δηλώνουν ότι ο ειδικός ανακριτής είναι πιθανό να βρίσκει ενοχλητική την πληθώρα των διαρροών πληροφοριών γύρω από την έρευνά του, αλλά να την θεωρεί ως ένα αναπόσπαστο τμήμα της δουλειάς του. “Είμαι σίγουρος ότι το γραφείο του ειδικού ανακριτή δεν χαίρεται να βλέπει ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την έρευνα που διεξάγεται να δημοσιεύονται ανεξέλεγκτα στα ΜΜΕ. Υποθέτω, ότι δεν θεωρούν πως είναι η δουλειά τους, να προσπαθήσουν να το διαχειριστούν αυτό,” δήλωσε χαρακτηριστικά η Μελίντα Χάαγκ, πρώην ομοσπονδιακή εισαγγελέας που έχει συνεργαστεί με τον Μιούλερ, στα τέλη της δεκαετίας του ‘90.

Από την μεριά του, ο ειδικός ανακριτής έχει δείξει την αποφασιστικότητά του ν’ αποφύγει διαρροές πληροφοριών που σχετίζονται με δικές του ενέργειες. Στο πλαίσιο αυτό, οι σημαντικοί μάρτυρες της υπόθεσης εισέρχονται στο κεντρικό γραφείο του στην Ουάσινγκτον, από μία καλά φυλασσόμενη υπόγεια είσοδο γκαράζ, που προφυλάσσεται από τις κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων. Παράλληλα, πριν από την αναχώρησή τους από το γραφείο του, οι μάρτυρες δέχονται αυστηρές συστάσεις να μην μιλήσουν για την κατάθεση που έδωσαν.

Μέχρι σήμερα, ο Μιούλερ έχει μιλήσει δημοσίως για την έρευνα μέσω δικαστικών εγγράφων που φέρουν την υπογραφή του, αλλά και των εγγράφων των υπολοίπων μελών της ομάδας ερευνών. Το προηγούμενο καλοκαίρι, είχε γίνει αίτηση, προκειμένου να μην δημοσιοποιηθούν οι κατηγορίες κατά του πρώην συμβούλου της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Τραμπ, Τζορτζ Παπαδόπουλου. Στο σκεπτικό της αίτησης, αναφέρονταν ότι η δημοσιοποίηση των κατηγοριών “ήταν πιθανό να εγείρει, άλλα θέματα σχετικά με την κατεύθυνση, αλλά και το καθεστώς διεξαγωγής της έρευνας που είναι πιθανό να οδηγήσουν στην καταστροφή ή την απόκρυψη ενοχοποιητικών στοιχείων,” έγραφε χαρακτηριστικά ο Ααρόν Ζελίνσκι, συνεργάτης του Μιούλερ στην ομάδα έρευνας που διερευνά την υπόθεση.

Αρκετοί δικηγόροι μαρτύρων που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση της Ρωσίας, δήλωσαν στο “Politico” ότι εκτιμούν την στάση που κρατάει ο ειδικός έναντι των ΜΜΕ. “Ο Μιούλερ πράττει το σωστό. Το πιο σημαντικό πράγμα που προσπαθεί να κάνει είναι να καλλιεργήσει εμπιστοσύνη, αλλά και να εμπιστευτεί τους ανθρώπους που του έδωσαν πληροφορίες, γνωρίζοντας ότι αυτές δεν θα διαρρεύσουν,” δήλωσε χαρακτηριστικά ένας δικηγόρος.

Από την πλευρά του, ο Λόουελ υποστήριξε ότι τα ΜΜΕ υποθάλπουν πηγές, που εκμεταλλεύονται την στάση του ειδικού ανακριτή σχετικά με την επιβεβαίωση ή μη πληροφοριών.

Ο Μιούλερ ανέλαβε την ευθύνη της διεξαγωγής της έρευνας του FBI αναφορικά με την πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή από τον Τραμπ του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, τον περασμένο Μάιο. Ο διορισμός του έγινε από τον Αμερικανό υφυπουργό Δικαιοσύνης Ρόζενσταϊν, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς έχει αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών για προεκλογικές συναντήσεις του, με Ρώσους αξιωματούχους.

Η αυτοεξαίρεση του Σέσιονς έχει προκαλέσει την οργή του προέδρου Τραμπ.

Ο Μιούλερ πέρα από τα ανακριτικά, έχει και ειδικά εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών μετά από την σύμφωνη γνώμη ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury). Mετά την αποπομπή του Κόμεϊ διερευνά και το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης, από τον πρόεδρο Τραμπ ή υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου. Η έρευνα του, έχει επεκταθεί διερευνώντας το ενδεχόμενο συνωμοσίας πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με την Ρωσία, ενώ εξετάζονται και οι επιχειρηματικές και οικονομικές δραστηριότητες πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας, αναφορικά με την εκπροσώπηση ρωσικών ή άλλων συμφερόντων στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την άποψη που έχει διαμορφωθεί στην Ουάσινγκτον, η έρευνα του ειδικού ανακριτή είναι πολυεπίπεδη, ενώ εξελίσσεται ταχύτατα. Προς την κατεύθυνση αυτή, είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Πολ Μάναφορτ, πρώην προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, στον οποίο έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σχετικές με ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροαποφυγή. Ο ίδιος, δηλώνει αθώος, ενώ οι δίκες του θ’ αρχίσουν τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο σε ομοσπονδιακά δικαστήρια της Βιρτζίνιας και της Ουάσινγκτον. Ο βασικός συνεργάτης του, Ρικ Γκέιτς έχει παραδεχτεί την ενοχή του και συνεργάζεται με τις αρχές.

Η δικαστική διαδικασία για τον Μάναφορτ αναμένεται να συμπέσει με την κορύφωση του προεκλογικού αγώνα για τις ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου, που θα διεξαχθούν στις αρχές Νοεμβρίου.

Παράλληλα, με την έρευνα Μιούλερ διεξάγονται τρεις έρευνες στο Κογκρέσο (Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας, Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων). Οι έρευνες αυτές, έχουν ως στόχο την ενημέρωση της αμερικανικής κοινής γνώμης για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

12/03/2018 09:17
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: