“Κόλλησε” το ψήφισμα για την τουρκική προκλητικότητα στη Βουλή της Κύπρου




Στη σύσκεψη των αρχηγών της Πέμπτης θα κριθεί το κατά πόσο θα μπορέσει τελικά να ψηφιστεί το ψήφισμα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας για καταδίκη των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μετά την αναβολή της συζήτησης την περασμένη Παρασκευή.

Όλα θα εξαρτηθούν από τις διαβουλεύσεις που θα γίνουν, αλλά και την πρόθεση να υπάρξει τελικά συναίνεση η οποία να αφήνει ικανοποιημένες όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια κόμματα τουλάχιστον ετοιμάζουν τροπολογίες τις οποίες θα θέσουν κατά τη σύσκεψη των αρχηγών ή ακόμα, εάν παραστεί ανάγκη και στην Ολομέλεια της Παρασκευής. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το ΔΗΚΟ θα ζητήσει όπως προστεθεί παράγραφος η οποία να αναφέρει ότι η Βουλή υποστηρίζει οποιεσδήποτε ενέργειες ή πρωτοβουλίες αναληφθούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυπριακή Κυβέρνηση που αποσκοπούν στην πρόκληση κόστους στην Τουρκία για αναχαίτιση της τουρκικής επιθετικότητας.

Τροπολογία, σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να καταθέσει και η ΕΔΕΚ, η οποία θα ζητά την προσθήκη φράσης που θα παραπέμπει στο ψήφισμα 37/253 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Το Άρθρο 2 του εν λόγω ψηφίσματος αναφέρει ότι «επιβεβαιώνει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και του λαού της για πλήρη και αποτελεσματική κυριαρχία και έλεγχο στο σύνολο του κυπριακού εδάφους και των φυσικών και άλλων πόρων και καλεί όλα τα κράτη να υποστηρίξουν και να βοηθήσουν την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκεί αυτά τα δικαιώματα».

Η Συμμαχία Πολιτών θα θέσει θέμα για τη διατύπωση που αφορά στις δηλώσεις από πλευράς τουρκοκυπριακής ηγεσίας.

Συγκεκριμένα, ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί η λέξη «ελπίζει» στην αναφορά ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα επανεξετάσει τις τοποθετήσεις της επί των πρόσφατων εξελίξεων, με τη λέξη «αναμένει». Θα τεθεί επίσης θέμα για επαναφορά του σημείου που κάνει λόγω για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία λόγω της προκλητικής συμπεριφοράς της.

Τις εισηγήσεις του θα καταθέσει στη σύσκεψη των αρχηγών και το Κίνημα Οικολόγων, ο πρόεδρος του οποίου ήταν και ο εμπνευστής του ψηφίσματος.

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ δεν προτίθενται σύμφωνα με πληροφορίες στην κατάθεση τροπολογιών και αυτό το οποίο θα επιδιώξουν είναι να μην υπάρξουν αναφορές που να αναδεικνύουν διαφωνίες, αλλά να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση.
Το προσχέδιο ψηφίσματος την περασμένη εβδομάδα άλλαξε τρεις φορές μέσα σε μια μέρα, για να πάει την Παρασκευή στην Ολομέλεια και πάλι διαφοροποιημένο, προκαλώντας την αντίδραση πολιτικών δυνάμεων. Η θέση του Προέδρου του Σώματος ότι δεν έπρεπε να κατατεθούν τροπολογίες επί του ψηφίσματος προκειμένου να τονιστεί η ομοφωνία της Βουλής και όχι οι διαφωνίες, οδήγησαν σε αναβολή της ψήφισης για αυτή την εβδομάδα.

Επίμαχο σημείο διαφωνίας υπήρξε η αφαίρεση της παραγράφου στην οποία γινόταν αναφορά στη δήλωση του Ντόναλντ Τουσκ. Στο προσχέδιο πριν τη συνεδρίαση της Βουλής υπήρχε η εξής παράγραφος: «Χαιρετίζει τη δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 23ης Φεβρουαρίου 2018, με την οποία κάλεσε την Τουρκία να τερματίσει επειγόντως τις εν λόγω δραστηριότητές της και εξέφρασε τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων».

Σε παρατήρηση κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΔΗΚΟ Χριστιάνας Ερωτοκρίτου ότι είχε αφαιρεθεί η συγκεκριμένη παράγραφος, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι αφαιρέθηκε από τον ΔΗΣΥ που ήταν εισηγητής της. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου στην παρέμβασή του ανέφερε ότι επειδή κυκλοφόρησε το κείμενο, υπήρξε αντίδραση από συγκεκριμένη ομάδα ότι δεν πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο κείμενο που διαβιβάστηκε «και είπα να μην κάνουμε καυγά γι’ αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης στη δική του παρέμβαση στην Ολομέλεια είχε επισημάνει ότι η διαδικασία εξεύρεσης συνεννόησης συνεχιζόταν μέχρι λίγο πριν τη συνεδρίαση.

Ο Γιώργος Περδίκης, ο οποίος ήταν εισηγητής της πρότασης, υπέδειξε στην παρέμβασή του ότι το κείμενο του ψηφίσματος άλλαξε τρεις φορές μέσα σε μια μέρα και ότι δεν είναι αυτή τη διαδικασία που ήθελε. Εισηγήθηκε επίσης όπως αντί να αποσυρθεί να μείνει προς συζήτηση και να γίνει ένας διάλογος μεταξύ των πολιτικών δυνάμενων προκειμένου να υπάρξει κατάληξη.

Προσθέσεις και αφαιρέσεις…

Οι αλλαγές στο τελικό κείμενο του προσχεδίου είναι εμφανείς, συγκρίνοντάς το με το αρχικό κείμενο που είχε ετοιμαστεί. Σε αυτό, συμπεριλαμβάνονταν παράγραφος στην οποία αναφερόταν το εξής: «Καλεί την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάθεση συντεταγμένων για τον καθορισμό της ΑΟΖ, τόσο στα βόρεια όσο και στα δυτικά της Κύπρου, στα αρμόδια όργανα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Επίσης, στο αρχικό κείμενο αναφερόταν το εξής: «Καλεί ειδικότερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αντιδράσει άμεσα στις τουρκικές προκλήσεις, αναβάλλοντας τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας, που είναι προγραμματισμένη για τις 26 Μαρτίου 2018 στη Βάρνα της Βουλγαρίας, εάν η Τουρκία δεν ανακαλέσει τις απειλές της και δεν αποσύρει τα πολεμικά πλοία της από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας». Στο τελικό κείμενο του προσχεδίου η συγκεκριμένη αναφορά διαμορφώθηκε ως εξής: «Καλεί ειδικότερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αντιδρά άμεσα, αλλά και ουσιαστικά, στις τουρκικές παραβιάσεις, προκλήσεις και απειλές».

Να σημειωθεί ότι η αναφορά για τον Τούνσκ δεν αναφέρεται στο αρχικό κείμενο.

Μεταξύ άλλων, αξιοσημείωτη είναι και η αλλαγή στην αναφορά για τις δηλώσεις Τουρκοκυπρίων αξιωματούχων. Στο αρχικό κείμενο αναφερόταν ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας: «Καλεί την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας να επανεξετάσει τις τοποθετήσεις της επί των πρόσφατων εξελίξεων με κύριο γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον της κοινότητας που εκπροσωπεί και όχι τα συμφέροντα της Τουρκίας». Στο τελικό κείμενο, η συγκεκριμένη παράγραφος διαμορφώνεται ως εξής: «Ελπίζει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα επανεξετάσει τις τοποθετήσεις της επί των πρόσφατων εξελίξεων».

Το τελικό προσχέδιο που κατατέθηκε στην ολομέλεια της Παρασκευής

Το τελικό κείμενο του προσχεδίου ψηφίσματος αναφέρει τα εξής:

«Παρακολουθώντας με έντονη ανησυχία τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο, μέρος του οποίου αποτελεί πλέον και η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982).

Σημειώνοντας ότι οι τελευταίες αυτές απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας για παρεμπόδιση της υλοποίησης του προγράμματος ερευνητικών γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της είναι επέκταση της παράνομης τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στην κυπριακή θαλάσσια ζώνη και αποτελούν κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων με στόχο να αποτρέψουν, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, τη νόμιμη άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας επί των ενεργειακών της πόρων.

Επισημαίνοντας ότι η κλιμάκωση της στρατιωτικής παρουσίας και επιθετικής δράσης της Τουρκίας αυξάνει περαιτέρω την ένταση και αστάθεια στην άκρως ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, γεγονός που αφορά όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και ευρύτερα τη διεθνή κοινότητα.

Σημειώνοντας ότι η παρεμπόδιση από την Τουρκία της ομαλής υλοποίησης του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας στρέφεται και ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ για διαφοροποίηση των ενεργειακών οδών και βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας της Ένωσης.

Σημειώνοντας ότι η εύρυθμη προώθηση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων πολιτών και ιδιαίτερα των μελλοντικών γενεών.

Υπογραμμίζοντας ότι οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας υποσκάπτουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου.

Ομόφωνα:
1. Καταδικάζει απερίφραστα την προκλητική ρητορική, τις επιθετικές ενέργειες και την παράνομη δράση της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και των αναφαίρετων ενεργειακών της δικαιωμάτων εντός της ΑΟΖ της, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, ειδικότερα της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

2. Καλεί την Τουρκία να τερματίσει τις απαράδεκτες αυτές ενέργειες και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

3. Ελπίζει ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά θα επανεξετάσει τις τοποθετήσεις της επί των πρόσφατων εξελίξεων.

4. Καλεί τους εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, τα θεσμικά όργανα της Ένωσης, καθώς και τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσουν απερίφραστα τις νέες τουρκικές προκλήσεις και να ασκήσουν ουσιαστικές πιέσεις για συμμόρφωση της Τουρκίας με το διεθνές δίκαιο και τις αξίες και αρχές της Ένωσης, ειδικότερα δε με τις υποχρεώσεις της χώρας αυτής ως υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ έναντι όλων των κρατών μελών της, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

5. Καλεί ειδικότερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αντιδρά άμεσα, αλλά και ουσιαστικά, στις τουρκικές παραβιάσεις, προκλήσεις και απειλές».

ΠΗΓΗ: philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: