Κίνδυνος για τις νορβηγικές τράπεζες το υψηλό χρέος των νοικοκυριών, προειδοποιεί ο Moody’s




Παρά τις πρόσφατες μειώσεις των τιμών κατοικιών στη Νορβηγία, το επίπεδο χρέους των νοικοκυριών παραμένει υψηλό και εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για τον τραπεζικό τομέα της χώρας, σε περίπτωση που αλλάξουν δραματικά οι οικονομικές ή νομισματικές συνθήκες, τονίζει ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody`s Investors Service.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, οι τιμές των κατοικιών στη Νορβηγία μειώθηκαν κατά 4,2% από το υψηλότερο τους επίπεδο το Μάρτιο του 2017, ύστερα από την εφαρμογή αυστηρότερων κριτηρίων χορήγησης δανείων από το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Σε έκθεση του με τίτλο «Νορβηγία – Τράπεζες: Οι αυστηρότεροι κανόνες επιβραδύνουν την αγορά κατοικίας αλλά το υψηλό χρέος των νοικοκυριών είναι ένας κίνδυνος», ο οίκος υπογραμμίζει ότι το χρέος των νοικοκυριών άγγιξε το ρεκόρ του 223% του διαθέσιμου εισοδήματος τον Ιούνιο του 2017, επίπεδο πολύ υψηλότερο από αυτό που παρατηρήθηκε σε άλλες σκανδιναβικές χώρες.

Οι Moody`s αναμένουν ότι το χρέος των νοικοκυριών θα παραμείνει κοντά σε αυτά τα επίπεδα μεσοπρόθεσμα, παρά την πρόσφατη πτώση των τιμών των κατοικιών από το υψηλότερο τους επίπεδο.

«Παρά τις πρόσφατες μειώσεις των τιμών των κατοικιών, μια ουσιαστική μείωση του χρέους των νοικοκυριών θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας σημαντικής αύξησης του εισοδήματος τους, κάτι που θα είναι εφικτό μακροπρόθεσμα», τονίζει η αναλύτρια των Moody`s Effie Tsotsani.

«Το υψηλό επίπεδο χρέους ενέχει κίνδυνο για τις τράπεζες, διότι θα ενισχύσει τις αρνητικές επιπτώσεις στις καταναλωτικές δαπάνες από μια απότομη άνοδο των επιτοκίων ή από ένα απροσδόκητο οικονομικό σοκ», υπογραμμίζει.

Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναφέρει ότι η οικονομία της Νορβηγίας βελτιώνεται, το ποσοστό ανεργίας είναι χαμηλό και η αύξηση των μισθών αναμένεται να συνεχιστεί μετά την υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων το 2016.

Επί του προκειμένου, οι Moody’s σημειώνουν ότι οι παράγοντες αυτοί και οι προσδοκίες του όσον αφορά τα επιτόκια υποδηλώνουν χαμηλή πιθανότητα επιδείνωσης των συνθηκών σε σημείο που να προκληθεί ένας συνδυασμός μικρότερης ικανότητας εξυπηρέτησης του χρέους (π.χ. απώλειες θέσεων εργασίας) και έντονη διόρθωση των τιμών των κατοικιών.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 05/03/2018 22:28

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: