Και όμως… Η Eλλάδα είναι η χώρα της διαφθοράς στη συνείδηση των Eλλήνων πολιτών




Της Αικατερίνης Μετιτανίδου *

Απογοητευτικά είναι τα στατιστικά αποτελέσματα σχετικά με την αντίληψη των Ελλήνων πολιτών για το επίπεδο της διαφθοράς στη χώρα μας.

Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε έρευνα σχετικά με την αντίληψη των πολιτών και των επιχειρηματιών της Ε.Ε. για τη Διαφθορά για το έτος 2017, βασισμένη σε δείγμα 1003 προσωπικών συνεντεύξεων. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 96% των ερωτηθέντων πιστεύει πως το πρόβλημα διαφθοράς στην Ελλάδα είναι διαδεδομένο, το 40% πιστεύει ότι αυτό έχει αυξηθεί κατά τα τελευταία τρία χρόνια και το 42% ότι έχει παραμείνει το ίδιο.

Επίσης, κανένας πολίτης δεν πιστεύει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει διαφθορά. Στη διατύπωση “Υπάρχει διαφθορά στα εθνικά δημόσια θεσμικά όργανα στη χώρα μας;” το 50% συμφωνεί απόλυτα ενώ το 43% τείνει να συμφωνεί. Παρόμοια είναι και τα ποσοστά σχετικά με τη διαφθορά στα τοπικά η περιφερειακά δημόσια θεσμικά όργανα.

Επιπροσθέτως, οι Έλληνες πολίτες θεωρούν ότι οι δημοφιλέστεροι τομείς στους οποίους γίνεται κατάχρηση εξουσίας για προσωπικό κέρδος και χρήση δωροδοκιών/φακελάκια είναι:

  • 1. η υγειονομική περίθαλψη,
  • 2. τα πολιτικά κόμματα και οι φορολογικές αρχές και
  • 3. οι επιθεωρητές.

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, το 41% συμφωνεί απόλυτα με τη διατύπωση ότι “οι πάρα πολύ στενοί δεσμοί μεταξύ επιχειρήσεων και πολιτικής στη χώρα μας οδηγούν σε διαφθορά”, ενώ το 49% τείνει να συμφωνεί. Επίσης, σημαντικά είναι και τα ποσοστά αυτών που συμφωνούν και τείνουν να συμφωνούν με το ότι “η ευνοιοκρατία και η διαφθορά παρεμποδίζουν τον επιχειρηματικό ανταγωνισμό και ότι “η διαφθορά είναι μέρος της επιχειρηματικής νοοτροπίας στη χώρα μας”. Σημειωτέον, ότι αυτά τα ποσοστά είναι μεγαλύτερα σε σχέση με τον μέσο όρο των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Σχετική έρευνα δημοσίευσε και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση “Διεθνής Διαφάνεια” η οποία ασχολείται με την καταπολέμηση της διαφθοράς παγκοσμίως, σχετικά με τον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς 2017 στο δημόσιο τομέα, σύμφωνα με ειδικούς και εκπροσώπους εταιρειών. Στον σχετικό πίνακα κατατάσσονται 180 χώρες ανάλογα με τα επίπεδα αντίληψης διαφθοράς. Με κλίμακα από 0 μέχρι 100, όπου το 0 αντιστοιχεί σε υψηλό επίπεδο διαφθοράς και το 100 σε μηδενικό επίπεδο διαφθοράς, περισσότερα από τα 2/3 των χωρών παγκοσμίως, έχουν λάβει βαθμολογία μικρότερη του 50, με τον μέσο όρο να κυμαίνεται στο 43. Η Νέα Ζηλανδία με 89 βαθμούς και η Δανία με 88 βαθμούς βρίσκονται πρώτες στη λίστα των αξιοκρατικών χωρών, ενώ η Σομαλία, το Νότιο Σουδάν και η Συρία έχουν τη μικρότερη βαθμολογία (9,12,14) βαθμοί αντίστοιχα.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 59η θέση με 48 βαθμούς, παρατηρείται δηλαδή βελτίωση αναφορικά με την αντίληψη της διαφθοράς. Παρόλα αυτά, βρίσκεται χαμηλά στη λίστα συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τις παραπάνω έρευνες και τα στατιστικά στοιχεία συμπεραίνουμε ότι οι Έλληνες πολίτες δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας μας, γεγονός που δεν είναι τυχαίο καθώς καθημερινά διαπιστώνονται φαινόμενα διαφθοράς.

Η λύση είναι η αλλαγή του πολιτικού συστήματος της χώρας, που ως στόχο έχει θέσει η υπερκομματική πρωτοβουλία πολιτών, το “δ”. Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μέσω των “10 ιδεών κοινής λογικής” που προτείνει το “δ” σχετικά με την ενίσχυση της Δημοκρατίας και της Αξιοκρατίας. Αν δεν ενδυναμωθούν αυτές οι έννοιες, τότε δυστυχώς η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να ενταχθεί στην κατηγορία των θεσμικά ανεπτυγμένων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χάνοντας με αυτό τον τρόπο όλη την δυναμική της.

  • Διεθνολόγος, εθελόντρια στο δέλτα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: