Καταγγελία: Η παρουσιαζόμενη τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι στην πλειοψηφία της έποικοι




Η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί το καταφύγιο για λύση όλων των προβλημάτων, ανέφερε ο πρώην Ευρωβουλευτής και πρώην Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Γιαννάκης Μάτσης, ενώ ο πρώην Πρόεδρος του “Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου” Αλί Ερέλ του ψευδοκράτους, παρατήρησε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν συμμετέχουν στη διοίκησή της και δεν μπορούν να κάνουν χρήση των συνταγματικών τους δικαιωμάτων.

Οι δύο άνδρες μιλούσαν κατά τη διάρκεια δικοινοτικού πάνελ, που διοργανώθηκε από το ίδρυμα “Arif Hasan Tahsin” στο Σπίτι της Συνεργασίας, στη νεκρή ζώνη, στη Λευκωσία, συζητώντας το κατά πόσο είναι εφικτή η επιστροφή στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τον κ. Μάτση, η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί τη μόνη πραγματική και βιώσιμη επιλογή για τη χάραξη του κοινού μέλλοντος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ενώ είναι και «η μόνη εγγύηση για τη συμμετοχή όλων μας σε ένα κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ανέφερε επίσης ότι οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις τα τελευταία 44 χρόνια δεν άνοιξαν το δρόμο για λύση του Κυπριακού, αλλά αντίθετα δημιούργησαν αντιπαράθεση, σύγχυση και αδιέξοδα με στόχο την απομόνωση των δύο κοινοτήτων.

Ο κ. Μάτσης συμπλήρωσε ότι η «παρουσιαζόμενη τουρκοκυπριακή κοινότητα» είναι στην πλειοψηφία της έποικοι, ενώ από τις απογραφές πληθυσμού που πραγματοποιήθηκαν στα κατεχόμενα, δεν αποκαλύπτεται ο πραγματικός αριθμός των Τουρκοκυπρίων και των παράνομων εποίκων.

Ακόμη είπε ότι όλες οι προσπάθειες διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας απέτυχαν, ενώ η νομική και πολιτειακή της ύπαρξη αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Σύμφωνα με τον κ. Μάτση «η προβλεπόμενη ως λύση μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποσκοπεί ουσιαστικά στη διάλυση της, με φοβερές επιπτώσεις εις βάρος όλων μας».

Όπως είπε, «η εφαρμογή Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας σημαίνει ανατροπή και παραβίαση βασικών αρχών του ευρωπαϊκού κεκτημένου» και δημιουργεί ένα «θνησιγενές κράτος, με αδύνατη ομοσπονδιακή δομή σε αναζήτηση νέου ρόλου στον κόσμο».

Ο κ. Μάτσης διερωτήθηκε ακολούθως πώς μπορεί να λειτουργήσει μια χώρα του μεγέθους και του πληθυσμού της Κύπρου, διατηρώντας μεταξύ άλλων 3 κυβερνήσεις, 4 βουλές, 3 υπουργικά συμβούλια, 3 αστυνομίες, 3 ξένους στρατούς και 2 κεντρικές τράπεζες.

Είπε επίσης ότι με βάση την έκταση του εδάφους και του πληθυσμιακού μεγέθους της «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η πλουσιότερη χώρα της ΕΕ», ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις Αμερικανών εμπειρογνωμόνων «διαθέτει πλούτο φυσικού αερίου πέριξ των 65 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών», όσο δηλαδή όλες οι άλλες χώρες της ΕΕ μαζί.

«Αυτός ο πλούτος ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία και στους νόμιμους κατοίκους της, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους» συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι επιβάλλεται να τον διαχειριστούμε, αξιοποιώντας τον ρόλο και το συμφέρον της ΕΕ.

Ο κ. Μάτσης κάλεσε τέλος Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους «να σταθούν φρουροί της Κυπριακής Δημοκρατίας» καθώς αποτελεί μοναδική ασπίδα για επιβίωση όλων, ενώ ζήτησε από τους Τ/κ «να πάψουν να παραμένουν όμηροι της Τουρκίας και του σημερινού στάτους κβο».

Από την πλευρά του ο πρώην Πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλί Ερέλ είπε πως το πραγματικό ερώτημα είναι αν μπορούν οι Τουρκοκύπριοι – οι οποίοι από το 1963 και το 1974 δεν συμμετέχουν στα όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας – να ενσωματωθούν σε αυτά.

Αναφέρθηκε στην περίπτωση 78 Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι στις 28 Φεβρουαρίου 2006 με αίτηση τους στο Υπουργείο Εσωτερικών ζήτησαν να εγγραφούν στη λίστα των Τουρκοκύπριων ψηφοφόρων «σύμφωνα και με το Σύνταγμα», όπως είπε.

Μέχρι την επίλυση του Κυπριακού οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να κάνουν χρήση των συνταγματικών δικαιωμάτων τους ήταν η απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών, συνέχισε ο κ. Ερέλ αναφέροντας ότι η απόφαση του Υπουργείου ήταν και η αφορμή να πάει το θέμα στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Όπως είπε, στην απόφαση του, ημερομηνίας 30 Απριλίου 2007, το Ανώτατο ανέφερε ότι σύμφωνα με το Δίκαιο της Ανάγκης και τις αλλαγές που έγιναν στους νόμους περί εκλογών, ο αιτητής πρέπει να είναι μόνιμος κάτοικος της Κυπριακής Δημοκρατίας για έξι μήνες για να μπορεί να εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.

Ο κ. Ερέλ πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή είναι αντίθετη με το Σύνταγμα και πάρθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο, όπως είπε είναι «ο φύλακας του Συντάγματος». Συνέχισε, λέγοντας ότι μετά και την απόφαση αυτή, στις 3 Σεπτεμβρίου 2007 η υπόθεση έφτασε ενώπιον του ΕΔΑΔ, το οποίο εξέδωσε την απόφαση του στις 14 Δεκεμβρίου 2010.

Είπε ότι το ΕΔΑΔ δεν έκανε παραδεκτή την υπόθεση και την απέρριψε, μεταξύ άλλων διότι οι αιτητές με δική τους θέληση αποφάσισαν να ζήσουν στην παράνομη «τδβκ», περιοχή η οποία από το 1974 δεν είναι στην αρμοδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά υπό τη διοίκηση της Τουρκίας, όπως αναφέρεται στην απόφαση.

«Οι αιτητές απέτυχαν να αποδείξουν πως επηρεάζονται από τους νόμους της Βουλής των Αντιπροσώπων και αφού ζουν στην ‘τδβκ’ δεν επηρεάζονται από τους κυπριακούς νόμους ενώ όσοι Τουρκοκύπριοι ζουν στον ‘νότο’ μπορούν να λάβουν μέρος στις εκλογές» παρατήρησε ο κ. Ερέλ, ενώ είπε ότι για τους λόγους αυτούς, η υπόθεση απορρίφτηκε.

Ανέφερε ακόμα ότι ενώ οι Τ/κ δεν συμμετέχουν στην διοίκηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ έχουν γίνει νόμοι και τροποποιήσεις νόμων που όπως είπε, είναι αντίθετα με το Σύνταγμα, με τη δικαιολογία του Δικαίου της Ανάγκης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις συνομιλίες στην Ελβετία, λέγοντας ότι σε δηλώσεις του ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι έχουν επιλυθεί τα συνταγματικά θέματα που αφορούν την επίλυση του Κυπριακού. Η μη επίλυση του Κυπριακού δεν έγινε λόγω συνταγματικών δικαιωμάτων ή του Δικαίου της Ανάγκης, είπε και πρόσθεσε ότι το εμπόδιο ήταν τα θέματα των εγγυήσεων και ασφάλειας.

Περισσότερες ειδήσεις από την Κύπρο εδώ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 28/02/2018 22:51

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: