Καταδίκη-κόλαφος από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την Τουρκία για την κράτηση δημοσιογράφων




Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε σήμερα την Τουρκία για τη φυλάκιση δύο δημοσιογράφων, του Μεχμέτ Αλτάν και του Σαχίν Αλπάι, κρίνοντας πως η συνεχιζόμενη κράτησή τους δεν μπορεί να θεωρηθεί «έγκυρη» και «σύμφωνη με τις νομικές οδούς».

Στις πρώτες αποφάσεις που λαμβάνει σχετικά με τις φυλακίσεις δημοσιογράφων στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, το ΕΔΑΔ σημειώνει σε ανακοίνωσή του τις «παραβιάσεις» του «δικαιώματος στην ελευθερία και στην ασφάλεια» και της «ελευθερίας της έκφρασης», που προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Δικαστήριο υπογραμμίζει πως η απόρριψη από δύο δικαστήρια της Κωνσταντινούπολης της απόφασης του τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο παρήγγειλε τον Ιανουάριο την απελευθέρωση υπό όρους των δύο δημοσιογράφων, «αντίκειται στις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου και της ασφάλειας δικαίου».

Όσον αφορά αυτές τις δύο υποθέσεις, «δεν υπάρχει κανένας λόγος για να καταλήξουμε σε ένα διαφορετικό συμπέρασμα από εκείνο του Συνταγματικού Δικαστηρίου», εκτιμά το ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Τον Ιανουάριο το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο κατέληξε πως υπήρχε «παραβίαση» των δικαιωμάτων του Μεχμέτ Αλτάν και του Σαχίν Αλπάι. Το ΕΔΑΔ υπογραμμίζει σχετικά πως η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ήταν «σαφής και μη διφορούμενη».

Μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου η συνεχιζόμενη κράτησή τους «δεν μπορεί να θεωρηθεί νόμιμη και σύμφωνη με μια διαδικασία που προβλέπει ο νόμος όπως απαιτείται από το δικαίωμα στην ελευθερία και στην ασφάλεια», εκτιμά το δικαστήριο.

Η περίπτωση του Μεχμέτ Αλτάν είχε προκαλέσει οργή στην Τουρκία και είχε δημιουργήσει δικαστική εμπλοκή όταν δύο δικαστήρια της Κωνσταντινούπολης απέρριψαν την απόφαση του τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που όριζε την απελευθέρωση υπό όρους των δύο ανδρών.

Ο Μεχμέτ Αλτάν, 65 ετών, είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη στις 17 Φεβρουαρίου για «απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης» μαζί με τον αδελφό του, τον μυθιστοριογράφο και δημοσιογράφο Αχμέτ Αλτάν.

Ο Σαχίν Αλπάι, 73 ετών, δημοσιογράφος στην εφημερίδα Zaman την οποία έκλεισαν οι τουρκικές αρχές, διώκεται για άρθρα στα οποία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, υπερασπίζεται την οργάνωση του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο οι αρχές κατηγορούν ως ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος, κατηγορία την οποία αρνείται. Αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους την Παρασκευή αλλά παραμένει σε κατ΄οίκον περιορισμό.

20/03/2018 14:32
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Στρασβούργο, Γαλλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: