Καλούν τον Νίκο Κοτζιά για να καταθέσει στα κυπριακά δικαστήρια! Για ένα οικόπεδο…




Στα κυπριακά δικαστήρια καλεί τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκο Κοτζιά, η Ιερά Μονή Κύκκου για ένα οικόπεδο, που παραχωρήθηκε στο ελληνικό δημόσιο και τώρα διεκδικείται η επιστροφή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, οι συνήγοροι της Ιεράς Μονής Κύκκου έχουν κλητεύσει τον Νίκο Κοτζιά καθώς και τον πρέσβη της Ελλάδος στη Λευκωσία, Ηλία Φωτόπουλο, για αντεξέταση ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου, στις 10 Απριλίου ( Τρίτη του Πάσχα).

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται ενώ η Ελλάδα και η Κύπρος συντονίζονται για να αντιμετωπίσουν την επιθετικότητα της Τουρκίας και να διαχειριστούν κρίσιμης σημασίας ζητήματα, που άπτονται της εθνικής ασφάλειας του ελληνισμού. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Έλληνας ΥΠΕΞ, αναζητεί ημερομηνία καθόδου του στο νησί παρά το γεγονός ότι αυτή την περίοδο έχει ιδιαίτερα φορτωμένο πρόγραμμα επαφών και ταξιδιών.

  • Σημειώνεται πως το οικόπεδο, που βρίσκεται απέναντι από το Μετόχιο Κύκκου, το παραχώρησε η Ιερά Μονή Κύκκου στο ελληνικό Δημόσιο, για ανέγερση πρεσβείας.

Παρά τις συνεννοήσεις που έγιναν μεταξύ του Νίκου Κοτζιά και του Κύκκου Νικηφόρου, η Μονή αποφάσισε να το πωλήσει σε ρωσικών συμφερόντων εταιρεία.

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως το 1999, η Ιερά Μονή Κύκκου είχε παραχωρήσει οικόπεδο, απέναντι από το Μετόχι, στο ελληνικό Δημόσιο για να κτιστεί η ελληνική πρεσβεία. Η ελλαδική πλευρά πλήρωσε 500.000 λίρες, που δεν ήταν ασφαλώς η πραγματική αξία του τεμαχίου. Για οικονομικούς λόγους η ανέγερση της πρεσβείας δεν προχώρησε, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση της Ελλάδος περιέλαβε το οικόπεδο στον Οργανισμό ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) για να πωληθεί. Τούτο προκάλεσε την αντίδραση της Ιεράς Μονής, καθώς στο πωλητήριο έγγραφο υπήρχε ρήτρα που υποχρέωνε το ελληνικό Δημόσιο να προχωρήσει μόνο στην ανέγερση πρεσβείας.

Όπως έγραψε τον περασμένο Σεπτέμβριο η εφημερίδα Φιλελεύθερος, το θέμα παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη που αποφάνθηκε πως το ελληνικό Δημόσιο δεν μπορούσε να εκποιήσει το τεμάχιο λόγω της ρήτρας και το οικόπεδο επιστράφηκε στην κυριότητα της Μονής. Μετά την απόφαση αυτή, σε μία από τις επισκέψεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Κύπρο, το θέμα συζητήθηκε με τον Κύκκου Νικηφόρο, στην παρουσία του δικηγόρου της Μονής και του οικονομικού διευθυντή.

Η κατάληξη της κουβέντας ήταν το οικόπεδο να παραμείνει στα χέρια της Ελλάδος και το ελληνικό Δημόσιο να προχωρήσει στην ανέγερση του κτηρίου της πρεσβείας. Ο Μητροπολίτης είχε πει χαρακτηριστικά πως πριν κλείσει τα μάτια του θέλει να δει την ελληνική σημαία να κυματίζει απέναντι από το Μετόχι. Η ελλαδική πλευρά δεσμεύθηκε να προχωρήσει με τα σχέδια.

  • Δύο περίπου εβδομάδες μετά, τεχνικοί από την Ελλάδα έφθασαν στην Κύπρο, είχαν συνάντηση με τον οικονομική διευθυντή της Μονής και προχώρησαν με τα σχέδια. Κάποια καθυστέρηση σημειώθηκε, καθώς ο Νίκος Κοτζιάς και γενικά το υπουργείο, που είχε την ευθύνη να εποπτεύει τα επόμενα βήματα ήταν απασχολημένοι με το Κυπριακό, τις συνόδους σε Μοντ Πελεράν, Γενεύη και Κραν Μοντάνα. Όμως, η απόφαση είχε ληφθεί και τα σχέδια ετοιμάστηκαν.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν ο πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο τον Αύγουστο ενημέρωσε τη Μονή πως όλα ήταν έτοιμα, διαπίστωσε πως υπήρξε συνεννόηση να πωληθεί το οικόπεδο σε ρωσικών συμφερόντων εταιρεία. Αυτή η εξέλιξη εξέπληξε την Αθήνα και την ενόχλησε. Για το θέμα ενημερώθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’, ο οποίος αντέδρασε έντονα και ανέλαβε να πιέσει τη Μονή να αναθεωρήσει την απόφαση.

Οι προσπάθειες, όμως, αυτές δεν είχαν αποτέλεσμα και ο Προκαθήμενος της εκκλησίας, θέλοντας να εκφράσει την εκτίμησή του προς το πρόσωπο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, για τις προσπάθειες και τους αγώνες που δίνει για την Κύπρο, ενημέρωσε την ελλαδική πλευρά πως η Ιερά Αρχιεπισκοπή είναι έτοιμη να παραχωρήσει οικόπεδο στο ελληνικό Δημόσιο για την ανέγερση της πρεσβείας. Σημειώνεται συναφώς πως για να ολοκληρωθεί η πράξη και να πωληθεί το οικόπεδο, η Μονή είναι υποχρεωμένη να πληρώσει στο ελληνικό Δημόσιο 2,5 εκατομμύρια ευρώ (επιστροφή 500.000 λιρών συν τόκοι).

Στην Αθήνα αισθάνονται έντονα για τα όσα διαδραματίσθηκαν με το οικόπεδο. Κυρίως γιατί τα τελευταία δύο χρόνια έντονη και συνεχής είναι η εμπλοκή της Αθήνας στο Κυπριακό και ειδικά του Έλληνα ΥΠΕΞ και θεωρούσαν πως διαφορετική θα έπρεπε να ήταν η αντιμετώπιση της οποίας θα ετύγχαναν. Σε μια προσπάθεια να φιλοξενήσουμε τις θέσεις της Ιεράς Μονής Κύκκου επί του θέματος επικοινωνήσαμε με τον οικονομικό διευθυντή Γεώργιο Παύλου, ο οποίος μας παρέπεμψε στον Μητροπολίτη. Παρά τις προσπάθειες, η επικοινωνία με τον Μητροπολίτη δεν κατέστη δυνατή.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην πόρτα του υπουργείου των Εξωτερικών. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην πόρτα του υπουργείου των Εξωτερικών. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΚΥΚΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ

Στο δημοσίευμα απάντησε ο ίδιος ο Κύκκου Νικηφόρος με επιστολή του στην εφημερίδα Φιλελεύθερος:

Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο Τύπος, στις δημοκρατικές τουλάχιστον χώρες, αποτελεί έκφραση της ελευθερίας της γνώμης, γεγονός το οποίο κατασφαλίζεται από τους συνταγματικούς χάρτες. Αποτελεί όμως ο Τύπος και βασικό κοινωνικό όργανο για την αναζήτηση της αλήθειας των πραγμάτων. Αναφορικά, λοιπόν, με το παραχωρηθέν από την Ιερά Μονή Κύκκου οικόπεδο προς ανέγερση μεγάρου προς στέγαση της Ελληνικής Πρεσβείας, και για να μην παραμείνει η αλήθεια παραμορφωμένη, αναγκάζομαι να απευθυνθώ προς την έγκριτη εφημερίδα σας, για να παραθέσω τα γεγονότα όπως πράγματι έχουν και όχι όπως εσφαλμένα και παραποιημένα παρουσιάστηκαν από την εφημερίδα σας, δημιουργώντας για την ταπεινότητά μου αρνητικές εντυπώσεις στην κοινή γνώμη, τόσο της Κύπρου, όσο και της Ελλάδας.

Κατά τον Ιούνιο του 1998, όταν ο τότε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, συνοδευόμενος από τον τότε υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο, είχαν επισκεφθεί την Ιερά Μονή Κύκκου μέσα στα πλαίσια της επισήμου επισκέψεως τους στην Κύπρο, με βολιδοσκόπησαν κατά πόσο η Ιερά Μονή Κύκκου ήταν πρόθυμη να διαθέσει έναντι λογικού τιμήματος, έκταση γης στη Λευκωσία προς ανέγερση νέας Πρεσβείας της Ελλάδας. Την επομένη ημέρα, αφού με επισκέφθηκαν μαζί με τον αείμνηστο αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο τον Α’ στο παρά τη Λευκωσία Μετόχιο της Μονής «Άγιος Προκόπιος», αποφασίστηκε από κοινού, όπως παραχωρηθεί έκταση γης εκ τεσσάρων στρεμμάτων, πλησίον των Πρεσβειών Ρωσίας και Αμερικής, έναντι του Μετοχίου. Λόγω της σφοδρής επιθυμίας μου να έχω κοντά στο μοναστήρι μου την Πρεσβεία της μητέρας Πατρίδας, δήλωσα έτοιμος να παραχωρήσω τέσσερα στρέμματα γης άνευ οιουδήποτε οικονομικού ανταλλάγματος, δηλαδή διά δωρεάς.

Μερικές εβδομάδες αργότερα, μου διαβιβάστηκε μέσω των δικηγόρων μου, ότι η ελληνική Πρεσβεία θα επιθυμούσε να αποκτήσει περαιτέρω έκταση γης εκ τεσσάρων στρεμμάτων, για να ανεγερθεί και πρεσβευτική κατοικία. Για την επιπρόσθετη έκταση γης ήταν έτοιμοι να πληρώσουν, γι’ αυτό και ζητούσαν σε περίπτωση που θα ήμουν σύμφωνος να αναφέρω το τίμημα που θα καταβάλλετο από την Ελληνική Δημοκρατία.

Πάντοτε από το ίδιο πνεύμα εμφορούμενος συγκατένευσα και καθόρισα για την επιπρόσθετη εκ τεσσάρων στρεμμάτων έκταση την τιμή των £125.000 ανά στρέμμα, τιμή η οποία ήταν πολύ χαμηλότερη από την τιμή της αγοράς κατά τον ουσιώδη χρόνο. Όλα αυτά έγιναν με τη θερμή παράκλησή μου να χρησιμοποιηθεί η παραχωρηθείσα γη, για την ανέγερση Ελληνικής Πρεσβείας και μόνο. Στη συνέχεια έδωσα οδηγίες για τον διαχωρισμό του κτήματος, ώστε να εκδοθεί ξεχωριστός τίτλος για τα οκτώ στρέμματα, ο οποίος και εξεδόθη την 1/12/1998.

Ταυτόχρονα, έδωσα οδηγίες στους δικηγόρους μου να αποτυπώσουν τη σχετική συμφωνία σε επιστολή που να αναφέρει τον σκοπό για τον οποίο είχε παραχωρηθεί το κτήμα, το οποίο θα έπρεπε να επιστραφεί, αν ο εν λόγω σκοπός δεν επραγματοποιείτο, με ανάλογη βεβαίως επιστροφή των χρημάτων που θα μας κατεβάλλοντο γι’ αυτό.

Αντί όμως ανεγέρσεως πρεσβείας, είδαμε μίαν των ημερών ανακοίνωση στον ημερήσιο Τύπο, διά της οποίας εζητούντο προσφορές για την πώληση του οικοπέδου.

Νομίζω ότι, ουχί αδίκως, θεώρησα ως εξαπάτηση την ενέργεια αυτή, γι’ αυτό και προσέφυγα στο Δικαστήριο, ζητώντας την ακύρωση της πώλησης και την επαναμεταβίβαση του οικοπέδου επ’ ονόματι της Ιεράς Μονής Κύκκου. Το δικαστήριο δικαίωσε τη Μονή και διέταξε την επιστροφή του οικοπέδου σ’ αυτήν, αφού βεβαίως επιστραφεί στην Ελληνική Δημοκρατία το υπ’ αυτής καταβληθέν χρηματικό ποσό μαζί με τους νόμιμους τόκους.

Τον περασμένο Μάρτιο, όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς επισκέφθηκε την Κύπρο με την ευκαιρία της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου, ζήτησε να συναντηθούμε για να συζητήσουμε το υπό αναφορά θέμα. Στη συνάντησή μας εκείνη, εξήγησα λεπτομερώς τους λόγους της προσφυγής μας στο δικαστήριο και εξεδήλωσα την πρόθεσή μου να παραχωρήσω και πάλι το οικοπέδο αν η Ελληνική Δημοκρατία ήταν έτοιμη να ανεγείρει χωρίς καθυστερήσεις το μέγαρο της Πρεσβείας. Δυστυχώς διεφάνη από την όλη συζήτηση ότι η υλοποίηση αυτής της επιθυμίας ήταν δύσκολη αν όχι αδύνατη. Στη δε διακαή επιθυμία μου να υλοποιηθεί το όλον έργο, πρότεινα τη διεξαγωγή εράνων τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα προς εξεύρεση των αναγκαίων χρημάτων, αλλά και πάλι δε βρήκα ανταπόκριση.

Τότε, και για να μην παραγραφεί η απόφαση του δικαστηρίου για επαναμεταβίβαση του οικοπέδου επ΄ ονόματι της Μονής, αλλά και για να διασφαλισθεί ότι το συσταθέν στην Ελλάδα Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) δεν θα εξαναγκάζετο από τους δανειστές της χώρας να το εκποιήσει, πρότεινα την εξής λύση: Να εκτελεστεί η δικαστική απόφαση και να επαναμεταβιβαστεί το οικόπεδο στη Μονή. Ταυτόχρονα, να υπογραφεί νέο έγγραφο με το οποίο θα εδεσμεύετο η Μονή, ότι για μια πενταετία δεν θα εκποιούσε το οικόπεδο. Εάν εντός της πενταετίας ανεγείρετο η οικοδομή, τότε η Μονή θα επέστρεφε στην Ελληνική Δημοκρατία το οικόπεδο ολόκληρο και όχι το ½ όπως ήταν η εισήγηση των συνεργατών μου. Ύστερα από μακράν συζήτηση, ο κ. Κοτζιάς με την εντιμότητα που τον χαρακτηρίζει είπε επί λέξει τα εξής: «Ούτε εμείς έχουμε τα χρήματα για να κτίσουμε το μέγαρο, ούτε εσείς έχετε τα περίπου €2.500.000 για την επαναμεταβίβαση».

Εδώ έληξε η συζήτηση, αφού προηγουμένως αποφασίστηκε ότι θα αποσταλεί στην Κύπρο μία Επιτροπή για να συζητήσει μαζί μας το όλο θέμα. Η Επιτροπή αυτή ήρθε κάποια στιγμή και είδε τον διευθυντή του Λογιστηρίου, Γεώργιο Παύλου, στον οποίον ανέφεραν ότι ήρθαν απλώς για να δουν το οικόπεδο και αφού επιστρέψουν στην Αθήνα θα διατύπωναν τις απόψεις τους, γεγονός που μέχρι σήμερα δεν έγινε.

Έτσι για να μην παραγραφεί το δικαίωμα επανακτήσεως από τη Μονή του εν λόγω οικοπέδου, αλλά και για να εξευρεθούν τα περίπου €2.250.000, που έπρεπε να καταβληθούν στην Ελληνική Δημοκρατία, η Μονή προχώρησε στην εκποίηση του ειρημένου τεμαχίου γης.
Μετά από όλα αυτά τα γεγονότα, μας επισκέφθηκε προσφάτως ο εξοχώτατος πρέσβης της Ελλάδας Ηλίας Φωτόπουλος για να εξακριβώσει κατά πόσον είχε πωληθεί ή όχι το υπό αναφοράν οικόπεδο. Τον πληροφορήσαμε ότι οι διαπραγματεύσεις για την πώληση του οικοπέδου βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο μη αναστρέψιμο στάδιο, εάν όμως η Ελληνική Δημοκρατία θέλει πράγματι να ανεγείρει νέο Μέγαρο Πρεσβείας στη Λευκωσία, τότε η Ιερά Μονή Κύκκου είναι έτοιμη, συνεχίζουσα την μακράν αυτής προσφορά προς το Έθνος, να παραχωρήσει διά δωρεάς νέαν έκταση γης, αλλά η μεταβίβαση επ’ ονόματι της Ελληνικής Δημοκρατίας να ολοκληρωθεί μόνο με την ανέγερση του πρεσβευτικού μεγάρου.

Αντί όμως άλλης απαντήσεως είδαμε την αλήθεια διαστρεβλωμένη και παραμορφωμένη στην εφημερίδα σας. Από του βήματος τούτου της εγκρίτου εφημερίδας σας απευθύνω θερμή έκκληση προς τον εξοχότατο πρέσβη της μητρός Πατρίδος, Ηλία Φωτόπουλο, να προσέλθει στο εν Λευκωσία Μετόχιο της Ιεράς Μονής Κύκκου, για να συζητήσουμε μαζί το όλο θέμα προς εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσεως.

Στη μακρά και ένδοξη ιστορία της, η Ιερά Μονή Κύκκου όχι μόνο έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στην εθνική υπόθεση της επιβίωσης του Κυπριακού Ελληνισμού, αλλά υπέροχες πρόσφερε τις υπηρεσίες της και προς ολόκληρο το Έθνος, γι’ αυτό και μαθήματα πατριωτισμού δεν δέχεται από κανένα.

Επειδή πιστεύω ότι η έγκριτη εφημερίδα σας αποτελεί βήμα της αλήθειας και δεν πληροφορεί μόνο όταν θέλει και όταν δεν θέλει συσκοτίζει, γι’ αυτό και είμαι βέβαιος ότι θα καταχωρήσετε ολόκληρη τη δήλωσή μου αυτή, χωρίς καμιά διασκευή ή περικοπή και σε θέση περίοπτη, όπως ακριβώς συνέβη και με τη δική σας παρουσίαση του θέματος.

Εύχομαι σε όλο το προσωπικό της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» υγεία και μακροζωΐα και πάσα παρά Θεού ευλογία.

Μετ’ ευχών
Ο Κύκκου Νικηφόρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: