«Ιταλικές Εκλογές 2018»: H χαμένη «maggiorazna» και η επόμενη μέρα της Ιταλικής Δημοκρατίας…




Γράφει ο Ανδρέας Τσιλογιάννης

RIP Davide Astori.
O απόηχος και η επόμενη μέρα των εκλογών. 
Για να ξεκαθαριζόμαστε: «Μaggioranza»,στα ιταλικά, σημαίνει πλειοψηφία.
Κυριακή 4 Μαρτίου 2018. Ούντινε. Φρίουλι.

Η διαδικασία της κρίσιμης, για την Ιταλία, εκλογικής αναμέτρησης, έχει ξεκινήσει καθώς έχουν ανοίξει οι κάλπες των «Elezioni Italiαne 2018» των «Ιταλικών Εκλογών 2018».

Η Ιταλία παγώνει κατά την διάρκεια των πρώτων ωρών της εκλογικής αναμέτρησης.

O Davide Astori, αρχηγός της ποδοσφαιρικής Φιορεντίνα, διεθνής με την εθνική ομάδα και της Ιταλίας, εκ των πρωταγωνιστών της ιταλικής βιομηχανίας του «Calcio», βρίσκεται νεκρός στο δωμάτιο του, σε ξενοδοχείο του Ούντινε, στο οποίο έχει καταλύσει η ομάδα του η Φιορεντίνα για τον κυριακάτικο αγώνα της «Serie A» απέναντι στην τοπική Ουντινέζε.

Η πρώτη διάγνωση, κάνει λόγο για ανακοπή καρδιάς, κατά την διάρκεια του ύπνου.

O Davide Astori, πατέρας μιας κόρης μόλις είκοσι ημερών, αγαπημένος αθλητής, σύμβολο της Φλωρεντίας, δεν βρίσκεται στη ζωή.

Η Ιταλία βυθίζεται στο πένθος, εξαιτίας του δυσάρεστου  – απρόβλεπτου γεγονότος του ξαφνικού θανάτου του αγαπημένου αρχηγού της δημοφιλής ομάδας των «Βιόλα», της Φιορεντίνα.

Σε κλίμα βουβό, θλίψης και μεγάλης στεναχώριας, παρουσία σύσσωμου του ποδοσφαιρικού, πολιτικού κόσμου αλλά και με χιλιάδες οπαδούς των «Bιόλα» να αποχαιρετούν τον αρχηγό τους με τον δικό τους τρόπο, φωνάζοντας συνθήματα, πραγματοποιείται την Πέμπτη  8 Μαρτίου 2018, στη βασιλική του Τιμίου Σταυρού στη Φλωρεντία, η κηδεία του άτυχου αρχηγού της Φιορεντίνα Davide Astori.

+ Αναπαύσου εν ειρήνη.

«Elezioni Italiane 2018».

Οι «Ιταλικές Εκλογές 2018» πραγματοποιούνται την Κυριακή 4 Μαρτίου 2018.

Στη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία συμμετέχουν 46 εκατομμύρια Ιταλών, – εντός και εκτός Ιταλίας, καθώς και οι κάτοικοι της πόλης «Campione d` Italia», ιταλικής κτήσης που βρίσκεται σε ελβετικό έδαφος -, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας.

Οι κάλπες των «Ιταλικών Εκλογών 2018» κλείνουν στις 23:00“ το βράδυ της Κυριακής 4 Μαρτίου.

Τα αποτελέσματα για την ανάδειξη των μελών, της σύνθεσης των δύο αιθουσών του Ιταλικού Κοινοβουλίου, της «Αίθουσας των Αντιπροσώπων», «Camera dei Deputati» και της «Αίθουσας της Γερουσίας», «Camera del Senato», γίνονται, κατά τις πρώτες ώρες της επομένης των εκλογών ημέρας, γνωστά στον ιταλικό λαό.

Την είσοδο, στις δυο αίθουσες του Ιταλικού Κοινοβουλίου που βρίσκονται μέσα  στο «Palazzo Montecitario», στο «Παλάτι Μοντετσιτάριο», της «Piazza del Parlamento», την «πλατεία του Κοινοβουλίου» στην Ρώμη, πετυχαίνουν κομματικοί συνασπισμοί ή μεμονωμένα κόμματα που έχουν συμπληρώσει το απαιτούμενο ποσοστό που έρχεται, είτε από το παγκόσμιο εκλογικό σώμα για την «Αίθουσα των Αντιπροσώπων, είτε για την «Αίθουσα της Γερουσίας» από το νούμερο των ψήφων των περιφερειών.

Η σύνθεση του Ιταλικού Κοινοβουλίου, του «Parlamento Italiano» της κοινοβουλευτικής περιόδου «2018-2023» και τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής:

Συνασπισμοί κομμάτων/ μεμονωμένα κόμματα. Ποσοστό στις «Ιταλικές Εκλογές 2018» Έδρες στην «Αίθουσα των Αντιπροσώπων» Έδρες στην «Αίθουσα της Γερουσίας»
Κεντροδεξιά :

«Λέγκα του Βορρά», «Φόρτσα Ιτάλια», «Αδέρφια της Ιταλίας»

37 % 260 135
«Κίνημα των 5 Αστέρων» 32,68% 221 112
Κεντροαριστερά

«Δημοκρατικό Κόμμα»

22,68% 112 57
«Ελεύθεροι και ίσοι» 3,39%

Σημείωση : Οι «Ελεύθεροι και ίσοι» διαθέτουν συνολικά 14 έδρες και στις δύο αίθουσες του Ιταλικού Κοινοβουλίου, όπου την εκλογή σε αυτό πετυχαίνουν από την παγκόσμια ψηφοφορία των ιταλών του εξωτερικού και τα κόμματα «MAIEI», «Europa» και «USEI» με μια έδρα στην «Αίθουσα των Αντιπροσώπων».

Για τον συνασπισμό της κεντροδεξιάς / ακροδεξιάς, η αποσχιστική – εθνικιστική –  αντι-προσφυγική «Λέγκα του Βορρά» του κ. Ματτέο Σαλβίνι, έρχεται πρώτο κόμμα στον κεντροδεξιό συνασπισμό, λαμβάνοντας «17,32%», ακολουθεί η «Φόρτσα Ιτάλια» του πρώην πρωθυπουργού κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι με «14,01 %» και το κόμμα «Αδέρφια της Ιταλίας» της κα. Τζόρτζια Μελόνι, με «4,35%».

H χαμένη «maggiorazna», η χαμένη πλειοψηφία.

Στις «Ιταλικές Εκλογές 2018», ουδείς εκ των συνασπισμών κομμάτων ή των μεμονωμένων κομμάτων που πετυχαίνουν την είσοδο στο Ιταλικό Κοινοβούλιο, δεν λαμβάνει την απαιτούμενη πλειοψηφία για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Στην «Αίθουσα των Αντιπροσώπων», ο μαγικός αριθμός της πλειοψηφίας είναι τα 316 μέλη, στην «Αίθουσα της Γερουσίας» τα 161 μέλη.

Διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η Ιταλία, αμέσως μετά το πέρας των «Ιταλικών Εκλογών 2018», βρίσκεται σε μια περίοδο έντονων διεργασιών, ως προς την εξασφάλιση της απαιτούμενης πλειοψηφίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης διεκδικούν τόσο ο κ. Luigi Di Maio, o υποψήφιος 31ος ετών πρωθυπουργός του Κινήματος των 5 Αστέρων, όσο και ο κ. Matteo Salvini της Λέγκα του Βορρά.

Με κάθε τρόπο, οι δυο «νικητές», ανάλογα πως βλέπει ο καθένας το αποτέλεσμα των «Iταλικών Εκλογών 2018», απαιτούν με τον επικοινωνιακό τους τρόπο, να λάβουν την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον κ. Sergio Mattarella, τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, βάση του Συντάγματος, μπορεί να ορίσει «Πρόεδρο του Συμβουλίου των Υπουργών της κυβέρνησης», ή να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σε όποιον Ιταλό πολίτη, ακόμα και εξωκοινοβουλευτικό,  παρουσιαστεί στο Κυρηνάλιο, έχοντας διασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των δύο αιθουσών του ιταλικού Κοινοβουλίου.

Θυμίζουμε, πως ο 56ος  πρωθυπουργός  κ. Matteo Renzi, μεγάλος χαμένος των «Ιταλικών Εκλογών 2018», επικεφαλής και υποψήφιος πρωθυπουργός του Ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος, δεν ήταν μέλος των αιθουσών του Ιταλικού Κοινοβουλίου όταν έχει οριστεί πρωθυπουργός από τον κ.Giorgio Napolitano, τον 3ο Πρόεδρο της Δεύτερης Δημοκρατίας.

Την επόμενη μέρα των «Ιταλικών Εκλογών 2018», ο κ. Luigi Di Maio, ο νεότερος   υποψήφιος πρωθυπουργός της Ιταλίας, του πρώτου κόμματος, του Κινήματος των 5 Αστέρων, δηλώνει πως ήρθε η ώρα της Τρίτης Ιταλικής Δημοκρατίας και πως είναι έτοιμος να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από κ. Sergio Mattarella, τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, θέτοντας μάλιστα τις θέσεις, με τις οποίες θα πορευτεί η κυβέρνησή του.

Ο κεντρικός άξονας των θέσεων του κ. Luigi Di Maio, αποτελείται από τέσσερις θέσεις που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής ροής στην Ιταλία, τη μείωση της ανεργίας, την καταπολέμηση της φτώχειας, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της δοκιμασμένης από την τραπεζική κρίση ιταλική οικονομία.

Έτοιμος, ως προς την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, δηλώνει και ο κ. Matteo Salvini, επικεφαλής της Λέγκα του Βορρά, πρώτου κόμματος του κεντροδεξιού συνασπισμού, ο οποίος επικρατεί στις «Ιταλικές Εκλογές 2018»,τονίζοντας πως είναι ανοιχτός σε μια συμφωνία με την ιταλική κεντροαριστερά.

Ο κ. Silvio Berlusconi, τέως πρωθυπουργός, χρηματοδότης και ιδιοκτήτης της Φόρτσα Ιτάλια, με προς το παρόν κώλυμα εκλογής, εξαιτίας του σκανδάλου με την ανήλικη μαροκινή πόρνη Καρίμα Ελ Μαχρούγκ, δηλώνει είναι ο εγγυητής για την επόμενη ιταλική κυβέρνηση με πρόσημο κεντροδεξιό.

Μεγάλος ηττημένος των εκλογών, ο 56ος  Ιταλός Πρωθυπουργός κ. Matteo Renzi, επικεφαλής γραμματέας Ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος «Partito Democratico» και υποψήφιος πρωθυπουργός στις «Ιταλικές Εκλογές 2018».

Ο κ. Matteo Renzi, έχοντας χάσει και το «referendum» της 4ης Δεκεμβρίου του 2016, το οποίο ουσιαστικά προκαλεί τις εκλογές, δηλώνει πως θα παραιτηθεί από γραμματέας του Ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος, αναλαμβάνοντας την ήττα στις «Ιταλικές Εκλογές 2018», έχοντας εξαπολύσει επίθεση στο αντι – συστημικό Κίνημα των 5 Αστέρων, δηλώνοντας, πως το «PD», θα αναγκάσει την κεντροδεξιά και τους αντισυστημικούς νικητές των εκλογών να σχηματίσουν κυβέρνηση.

H επόμενη μέρα στο «Partito Democratico».

Έτοιμος, ως προς την διαδοχή Ρέντσι στην ηγεσία του Ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος «PD», εμφανίζεται ο κ. Περιφερειάρχης του Πιεμόντε κ. Sergio Chiamparino, πρώην δήμαρχος του Τορίνου, υπουργός της κυβέρνησης Romano Pronti.

O πόλεμος των γενεών στο «Partito Democratico», καλά κρατεί, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο προς το παρών γραμματέας και επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστεράς κ. Matteo Renzi, επιθυμεί ως διάδοχο, την κα Federica Mongerini την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, ή ακόμα και την 37άχρονη, σέξι, υπουργό των κυβερνήσεών του κα. Maria Elena Boschi, με άμεση πρόσβαση στην ιταλική νεολαία.

Δυνατοί παίχτες ως προς  την «διαδοχή Ρέντσι», λογίζονται ο Υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας και εκλεγμένος, πρώτος σε ψήφους βουλευτής του «PD» στην περιφέρεια της Σιένα, κ. Pier Carlo Padoan, αλλά και ο κ. Luigi De Magistris, δήμαρχος της Νάπολι, αυθεντία της νομικής επιστήμης κάτοχος του τίτλου της «μαγείας».

Ο  κ. Luigi De Magistris, δήμαρχος της Νάπολι, ακούγεται και ως ο άνθρωπος που στο κοντινό ή μακρινό μέλλον, ακόμα και κατά την διάρκεια της νέας θητείας του «Ιταλικού Κοινοβουλίου», μπορεί να κληθεί ώστε να αναλάβει την θέση του Προέδρου του Συμβουλίου των Υπουργών της Ιταλικής Κυβέρνησης

… Λέτε να επαναληφθεί, αργά ή γρήγορα, στην Ιταλία, η ίδια η ιστορία κατά την οποία αναδείχθηκε ο κ. Matteo Renzi, ως ο 56ος πρωθυπουργός της «Reppublica Italiana»;

Τι προβλέπει το «Ιταλικό Σύνταγμα».

Όπως ορίζει το «Ιταλικό Σύνταγμα», μέχρι τις 24 Μαρτίου του 2018, εντός είκοσι ημερών από την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, θα πρέπει να συνέλθουν σε πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση και οι δυο αιθουσών του Ιταλικού Κοινοβουλίου.

Βάσει των νορμών του «Ιταλικού Συντάγματος», αμέσως μετά, θα δοθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η εντολή ή η διερευνητική εντολή στον εντολοδόχο πρωθυπουργό για τον σχηματισμό της νέας ιταλικής κυβέρνησης, η οποία μέσα σε διάστημα δέκα ημερών από την ημέρα εντολής, θα πρέπει να παρουσιαστεί στο Ιταλικό Κοινοβούλιο, ώστε να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία, σε απόλυτη ισοδυναμία, της «Αίθουσας των Αντιπροσώπων» και της «Αίθουσας της Γερουσίας».

Η επόμενη μέρα των «Ιταλικών Εκλογών 2018», των «Εlezioni Italiane 2018».

Η «Ιταλική Δημοκρατία», η «Reppublica Italiana», εορτάζει τα 70ο γενέθλια της Δημοκρατίας.

Η Ιταλία, για την ακρίβεια μιλώντας με όρους «Συνταγματικού Δικαίου», η «Reppublica Italiana», η «Ιταλική Δημοκρατία», είναι μια δημοκρατία τύπου προεδρευόμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας», η οποία έχει ιδρυθεί, βάση του πρώτου άρθρου του «Ιταλικού Συντάγματος», πάνω στην εργασία.

Η κυριαρχία, ανήκει αποκλειστικά στον ιταλικό λαό, ασκείται  με συγκεκριμένες δημοκρατικές μορφές, πάνω στα όρια του «Συντάγματος της Δημοκρατίας».

Το Ιταλικό Σύνταγμα, περιέχει συγκεκριμένες διατάξεις, όποτε το απαιτούν οι συνθήκες περιορίζεται στις ουσιώδεις νόρμες της απόλυτης υπεροχής της «ηγεμονίας» της δημοκρατίας, πάνω σε όλους τους κανόνες που διέπουν την  δημοκρατική λειτουργία της χώρας.

Η Ιταλία, γιορτάζει τα 70α γενέθλια της ίδρυσης της δημοκρατίας, της «Reppublica Italiana», βρισκόμενη σε συνθήκες έντονων διεργασιών, ως προς την ανάδειξη του 58ου  Προέδρου του Συμβουλίου των Υπουργών της Κυβέρνησης, αλλά και των μελών που θα απαρτίζουν, το «Consiglio del Governo», το κυβερνητικό συμβούλιο.

Η Ιταλία βρίσκεται εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα στη μετεκλογική περίοδο, οι «Ιταλικές Εκλογές 2018» της περασμένης Κυριακής 4 Μαρτίου ανήκουν στο παρελθόν.

Για την Ιταλία, πατρίδα της ίντριγκα, έφτασε η ώρα που «κουμάντο», ως προς τις πολιτικές διεργασίες κάνουν οι απανταχού «Illuminati», νόμιμοι ή μη, πάντα με τις ευλογίες της «Αγίας Έδρας».

Καταλαβαίνετε πως απαιτείται ο αντίστοιχος και ανάλογος σεβασμός,  ως προς τις πολιτικές διεργασίες που βρίσκονται σε ισχύ στην περίοδο που ακολουθεί μετά τις «Ιταλικές εκλογές 2018».

Οι πολιτικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στην Ιταλία, αυτή την περίοδο, είναι σκληρές, με φανερές ή μη διαδρομές, μέχρι να βγει ο επιθυμητός «λευκός καπνός», όχι από την γειτονική «Capella Sistina», αλλά λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά από το «Παλάτι Κυρηνάλιο», το Ιταλικό Προεδρικό Μέγαρο και συγκεκριμένα την ώρα που ο κ. Σέρτζιο Ματταρέλλα, ο  12ος Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, ή αν προτιμάτε ο 4ος Πρόεδρος της Δεύτερης Δημοκρατίας, θα κάνει γνωστό στον ιταλικό λαό το όνομα του 58ου Ιταλού Πρωθυπουργού ή του νέου «Προέδρου του Συμβουλίου των Υπουργών της Κυβέρνησης».

Μη ξεχνάμε, πως στην Ιταλία, στο έδαφος της  Ρώμης, εδρεύει το Παπικό Κράτος του Βατικανό, όπου έχει ως ιδιοκτησία, το περίφημο «Istituto di opere religiose», σε συντομογραφία «Ι.Ο.R», το ίδρυμα γνωστό σε όλο τον κόσμο, ως η «Τράπεζα του Βατικανό».

Η ώρα των «Illuminati» , των κινήσεων της «Αγίας Έδρας» και της κάθε λογής λεπτεπίλεπτης ιταλιάνικης ίντριγκας έφτασε.

Σε πλήρη διάταξη η παρτίδα της δύσκολης  πολιτικής ιταλικής σκακιέρας.

Σημείωση :  Ο κ. Paolo Gentinoli, o 57ος  Ιταλός πρωθυπουργός παραμένει, άγνωστο μέχρι πότε στη θέση του…

…  Δεν γνωρίζουμε το όνομά του 58ου  Ιταλού πρωθυπουργού, όμως, όπως αναφέρουν οι ανά τον κόσμο πολιτικές αναλυτές, ενδεχομένως  θα είναι αυτός που θα προκαλέσει ή την κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαιτίας της ιταλικής τραπεζικής κρίσης, ή θα φέρει την διάλυση της Ιταλίας και την δημιουργία των δύο «Ιταλιών».

Της Ιταλίας του βορρά και της Ιταλίας του νότου, όπως άλλωστε περιγράφεται στο βιβλίο – μανιφέστο «Il vento della Padania», «Ο άνεμος της Παντανίας», του κ. Umberto Bossi, του τέως αντιπροέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, πρώην υπουργό των κυβερνήσεων Berlusconi, πρώην επικεφαλής και ιδρυτή της Λέγκα του Βορρά.

Υστερόγραφο :  Ο φασισμός γεννήθηκε στην Ιταλία, πλέον δεν είναι έτοιμος να επιστρέψει, αλλά επέστρεψε.

  • Ο Ανδρέας Τσιλογιάννης είναι δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής
  • @mail: [email protected]
  • Twitter: TsiloyannisAnd – Facebook: Andreas Tsiloyannis

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: