Ίσως το μεγαλύτερο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίηση ανηλίκων στη Βρετανία στο φως




Ως πιθανώς το μεγαλύτερο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων στη Βρετανία χαρακτηρίζεται η επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες δράση κυκλώματος παιδεραστών στο Τέλφορντ της κομητείας Σρόπσαϊρ στην κεντροδυτική Αγγλία, που επανέφερε στη δημοσιότητα 18μηνη έρευνα της εφημερίδας Sunday Mirror.

Σύμφωνα με την εκτίμηση ειδικών που βασίστηκαν στα στοιχεία που συγκέντρωσε η εφημερίδα, έως και χίλιοι ανήλικοι είναι πιθανό να έχουν πέσει θύματα του κυκλώματος με καταγγελίες από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 έως και σήμερα, σε μια πόλη με πληθυσμό 170.000.

Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται κορίτσια ηλικίας ακόμα και 11 ετών που οι δράστες τα νάρκωναν, τα χτυπούσαν, τα βίαζαν και τα εξέδιδαν.

Αυτό που επίσης καταγγέλλεται είναι ότι οι πληροφορίες που είχαν κατά καιρούς δοθεί στις τοπικές και αστυνομικές αρχές περί κακοποίησης ανηλίκων είτε δεν αξιολογήθηκαν σωστά είτε δεν έγινε η κατάλληλη διαχείρισή τους. Αποτέλεσμα αυτού είναι πολλοί θύτες να έχουν γλιτώσει την τιμωρία του νόμου. Μόνο τα 12 θύματα στα οποία μίλησαν οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας έχουν υποδείξει τουλάχιστον 70 θύτες.

Μεταξύ των περιπτώσεων που έχουν έρθει στο προσκήνιο είναι εκείνη μίας ανήλικης που από τα 15 έως τα 19 έτη ζωής της είχε μείνει έγκυος έξι φορές, χωρίς καμία αρμόδια αρχή να ερευνήσει την υπόθεση. Μία άλλη κοπέλα είχε δύο εκτρώσεις έως την ηλικία των 14, ενώ λίγο μετά από τα 16α γενέθλιά της ναρκώθηκε και έπεσε θύμα βιασμού από πέντε άνδρες, δεχόμενη μετά απειλές για την οικογένειά της αν μιλούσε.

Επίσης, έχει προκύψει ότι ο εμπρησμός της οικίας της τότε 16χρονης και εγκύου στο δεύτερο παιδί της Λούσι Λόου, που στοίχισε τη ζωή της ίδιας, της μητέρας της και της αδερφής της, είχε γίνει από τον άνδρα που την κακοποιούσε προς παραδειγματισμό άλλων θυμάτων του. Ο τότε 26χρονος Αζάρ Αλί Μεχμούντ φυλακίστηκε για την τριπλή δολοφονία, αλλά δεν κατηγορήθηκε ποτέ σε σχέση με τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου.

Συνολικά, αναφέρει η εφημερίδα, τρεις άνθρωποι δολοφονήθηκαν και άλλοι δύο οδηγήθηκαν στο θάνατο ως αποτέλεσμα της κακοποίησης.

Το 2013 επτά άνδρες που δρούσαν στην περιοχή είχαν καταδικαστεί στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Δισκοπότηρο» της αστυνομίας, που ερευνούσε κατηγορίες περί προαγωγής ανηλίκων. Οι καταγγελίες εναντίον αυτών και άλλων ανδρών είχαν γίνει αρχικά περισσότερο μία δεκαετία νωρίτερα, χωρίς να ελεγχθούν κατάλληλα από την αστυνομία. Η ίδια η αστυνομία στην επιχείρησή της είχε εκτιμήσει ότι οι δράστες μπορεί να ήταν έως και 200, αλλά η υπόθεση είχε θεωρηθεί λήξασα.

Παράλληλα, εγκαλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες της δημοτικής αρχής διότι αντιμετώπιζαν τα παιδιά αυτά «ως ιερόδουλες αντί για θύματα». Οι σημερινοί εκπρόσωποι των υπηρεσιών αυτών δήλωσαν ότι η προσέγγισή του έχει αλλάξει σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες.

Τα στοιχεία αυτά δίνονται ως παράδειγμα της αμέλειας των αρχών, με την τοπική βουλευτή των Συντηρητικών Λούσι Άλεν να επαναλαμβάνει μέσω της Mirror το αίτημά της για ανεξάρτητη δημόσια έρευνα.

Η αστυνομία ανέφερε ότι τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Mirror λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, αλλά σημείωσε ότι αφορούν ήδη γνωστές καταγγελίες που ερευνώνται ή έχουν ερευνηθεί.

ΚΥΠΕ-Αθανάσιος Γκαβός
Βρετανία-Λονδίνο
13/03/2018 15:48

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: