Ίσως περάσει την υπόλοιπη ζωή του στη φυλακή ο Μάναφορτ, λέει δικαστής στην Βιρτζίνια




Ο πρώην πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Τραμπ Πολ Μάναφορτ, μπορεί να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στην φυλακή, σύμφωνα με ομοσπονδιακό δικαστή στην Αλεξάνδρεια (Βιρτζίνια) που έχει αναλάβει την υπόθεσή του, μεταδίδει το ABC News.

Ο Μάναφορτ βρίσκεται αντιμέτωπος με 18 κατηγορίες στην Βιρτζίνια, οι οποίες του απαγγέλθηκαν μετά από την σύμφωνη γνώμη ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury) στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει ο ειδικός ανακριτής, με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ, σχετικά με την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο ομοσπονδιακός δικαστής (T.S. Ellis III) για την Ανατολική Περιφέρεια της Βιρτζίνια επέβαλε σοβαρούς περιοριστικούς όρους στον κατ’ οίκον περιορισμό του Μάναφορτ. Σύμφωνα με την διαταγή του δικαστή, ο περιορισμός του είναι πλέον 24ωρος μέσα στη κατοικία του στην Αλεξάνδρεια, η οποία και εποπτεύεται. Από τον κατ’ οίκον περιορισμό του, εξαιρούνται οι μετακινήσεις του για λόγους υγείας, για τις συναντήσεις που έχει με τους δικηγόρους της υπεράσπισής του, αλλά και για τις εμφανίσεις του στις δικαστικές αίθουσες.

Ο δικαστής εξήγησε στην διαταγή που εξέδωσε ότι ο Μάναφορτ “είναι ένας πλούσιος άνθρωπος” που “διαθέτει τα οικονομικά μέσα, αλλά και τις διεθνείς διασυνδέσεις για να διαφύγει και να παραμείνει καταζητούμενος, ενώ έχει κάθε κίνητρο για να πράξει μία τέτοια ενέργεια.”

“Ειδικότερα, με δεδομένη την φύση των κατηγοριών που έχουν απαγγελθεί κατά του κατηγορουμένου, αλλά και τη σοβαρότητα των αποδείξεων που υπάρχουν σε βάρος του, ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει μία πραγματική πιθανότητα, να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στις φυλακές,” ανέφερε χαρακτηριστικά ο δικαστής.

“Υπό την λογική αυτή, ο Μάναφορτ είναι επικίνδυνος να διαφύγει, ενώ τα μέτρα που αναφέρονται παραπάνω, που μπορούν να επιβληθούν ως τα ελάχιστα μέσα διασφάλισης της παρουσίας του κατηγορουμένου στο δικαστήριο.

Πέρα από την Βιρτζίνια, ο Μάναφορτ αντιμετωπίζει κατηγορίες κι από ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον στην Περιφέρεια της Κολούμπια, με την δίκη του να έχει προγραμματιστεί ν’ αρχίσει στις 17 Σεπτεμβρίου. Η δίκη του στην Βιρτζίνια θα αρχίσει νωρίτερα, τον Ιούλιο.

Ο βασικός του συνεργάτης, Ρικ Γκέιτς επέλεξε να συνεργαστεί με τις αρχές μειώνοντας δραματικά τον αρχικό αριθμό των κατηγοριών που είχαν απαγγελθεί σε βάρος του κι αφήνοντας το ουσιαστικό ποινικό βάρος της υπόθεσης στον Μάναφορτ, που εξακολουθεί να υποστηρίζει την αθωότητά του.

Σε νομικό επίπεδο, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλληλοκάλυψης των κατηγοριών για τις οποίες θα διεξαχθούν οι δύο δίκες, ενδεχόμενο για οποίο έχει ενημερωθεί ο Μάναφορτ από την δικαστή Έϊμι Μπέρμαν Τζάκσον, που θα δικάσει την υπόθεσή του στην Ουάσινγκτον.

14/03/2018 11:13
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: