Είναι αληθινά τα σενάρια τρόμου για το πετρέλαιο; Τι λένε οι εταιρείες και οι ειδικοί για την κρίση




Κάθε φορά που ο πλανήτης ταλανίζεται από μεγάλες κρίσεις και οι τιμές του πετρελαίου σκαρφαλώνουν στα ύψη, κάνουν την εμφάνισή τους σενάρια που θέλουν τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου να τελειώνουν και να βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας τρομακτικής παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης…

Το ερώτημα είναι, ανταποκρίνονται αυτά τα σενάρια στην πραγματικότητα;

Οι εταιρείες και οι ειδικοί του κλάδου είναι κατηγορηματικοί! Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, τουλάχιστο στο άμεσο μέλλον.

Τα στοιχεία που έχουν οι εταιρείες στα χέρια τους λένε καθαρά πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει στον ορίζοντα, διότι η εξέλιξη της τεχνολογίας κάνει τη διαφορά.

Οι καθησυχαστικές δηλώσεις των ειδικών της πετρελαϊκής αγοράς έχουν δύο διαστάσεις.

Η μία διάσταση αφορά το γεγονός ότι με την πρόοδο της τεχνολογίας ανακαλύπτονται ολοένα και περισσότερα νέα κοιτάσματα, καθώς επίσης μπορεί να γίνει εκμετάλλευση και άλλων μορφών των υδρογονανθράκων όπως είναι για παράδειγμα τα τεράστια αποθέματα σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου στη Βόρεια Αμερική.

Η τεχνολογία του fracking έχει προοδεύσει τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια, που όχι μόνο επιτρέπει την εκμετάλλευση των σχιστολιθικών υδρογονανθράκων, αλλά εξασφαλίζει πλέον και πολύ ανταγωνιστικά κοστολόγια σε σχέση με την εξόρυξη των συμβατικών πετρελαίων.

Η άλλη διάσταση αφορά τις παλιές πετρελαιοπηγές, οι περισσότερες των οποίων βρίσκονται εκτός παραγωγής και αντιμετωπίζονταν θεωρητικά ως μη εκμεταλλεύσιμες. Πλέον με την τεχνολογία της οριζόντιας εξόρυξης πετρελαίου οι παλιές πετρελαιοπηγές ξαναζωντανεύουν και αρχίζουν και αυτές να μπαίνουν δυναμικά στον χορό της παραγωγής.

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε μακριά από ένα σενάριο ενεργειακής κρίσης στις παγκόσμιες αγορές και στις συμβατικές μορφές καυσίμων.

Η τιμολογιακή πολιτική θα συνεχίσει να έχει διακυμάνσεις και μία αύξηση των τιμών του πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές είναι κατανοητό να συμβεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Όμως αντικειμενικό και πραγματικό πρόβλημα έλλειψης πετρελαίου δεν υπάρχει, σύμφωνα με τους ειδικούς του κλάδου…

Bloomberg, Reuters, Hellasjournal.com by Mignatiou.com
10/03/2018
London, Britain

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: