Ίδια η στρατηγική Αναστασιάδη στο Κυπριακό, κινείται στο πλαίσιο Γκουτέρες, λέει ο ΥΠΕΞ




Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης «δεν έχει αλλάξει στρατηγική στο Κυπριακό, ούτε κινείται εκτός του πλαισίου του γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες».

Μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ «Πρώτη Ενημέρωση» και απαντώντας στην κριτική του ΑΚΕΛ για αλλαγή πλεύσης, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει τη θετική στάση του κ. Αναστασιάδη, ο οποίος με τις θέσεις και πρωτοβουλίες του δημιουργεί προοπτική να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Αυτοί, που θέτουν προϋποθέσεις, τόνισε, είναι η Τουρκία με τις προκλήσεις της και οι Τουρκοκύπριοι, επιχειρώντας να διασυνδέσουν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς με το Κυπριακό.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ματαίωσης της Συνόδου Βρυξελλών-Τουρκίας στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου ο Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε καθοριστικό ορόσημο τη Σύνοδο των ηγετών των «27», που θα προηγηθεί τρεις μέρες νωρίτερα.

Για την κοινωνική συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί, ανέφερε ότι αναμένεται από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να δώσει ημερομηνίες στην ειδική αντιπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι ο απεσταλμένος του Αντόνιο Γκουτέρες δεν θα είναι αντικαταστάτης του Έσπεν Άιντα, αλλά θα έχει «ως μοναδική αποστολή να βολιδοσκοπήσει τα εμπλεκόμενη μέρη για τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών».

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ο απεσταλμένος θα επισκεφθεί Κύπρο, Ελλάδα, Βρετανία και Βρυξέλλες και ακολούθως θα υποβάλει έκθεση στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το κατά πόσον υπάρχει έδαφος για επανέναρξη της διαδικασίας.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε πως, όσα υποστηρίζει ο Ν. Αναστασιάδης, μετά το αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά, και η κρίση στην ΑΟΖ «δεν αφήνουν ελπίδες ότι σύντομα θα επαναρχίσουν συνομιλίες». Εκτός, προσέθεσε, εάν ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αλλάξει τις προσεγγίσεις του.

Σε ομιλία του ο κ. Κυπριανού υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος «αλληθωρίζει προς άλλες κατευθύνσεις (σ.σ: λύση δύο κρατών) , διαφωνώντας με το πλαίσιο, που χάραξε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. Ανέφερε, ακόμη, ότι ο κ. Αναστασιάδης «παλινδρομεί, δίδοντας την ευκαιρία στην Τουρκία να εμφανίζεται επιθετική και προκλητική, όσο κι αν βρίσκεται εν αδίκω». Επίσης, είπε ότι δεν μπορούν να γίνουν συνομιλίες όσο ισχύουν οι τουρκικές Navtex.

Ο Ά. Κυπριανού είπε ότι η Τουρκία επιχείρησε να παρέμβει στους ενεργειακούς σχεδιασμούς και το 2011, δεν της άφησε όμως, σημείωσε, «περιθώρια η πολιτική Χριστόφια».

09/03/2018 13:33
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Α. Βικέτος
Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: