Οι Υπουργοί Εξωτερικών των 27 προετοιμάζουν την Σύνοδο αποχώρησης της Βρετανίας




Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων του άρθρου 50, σε μορφή ΕΕ27, θα κληθεί σήμερα να εξετάσει το σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών για τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, μετά και την ολοκλήρωση χθες των συνομιλιών Μπαρνιέ – Ντέιβις στις Βρυξέλλες.

Οι Υπουργοί θα συζητήσουν το κείμενο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (επίσης σε σύνθεση άρθρου 50) που θα διεξαχθεί στις 23 Μαρτίου 2018, όπου οι ηγέτες της ΕΕ των 27 θα εγκρίνουν αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές. Οι Υπουργοί θα ενημερωθούν επίσης από τον κύριο διαπραγματευτή της Επιτροπής Μ.Μπαρνιέ σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Οι κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το πλαίσιο για μια μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο θα υιοθετηθούν από τους ηγέτες της ΕΕ των 27 και θα χρησιμεύσουν ως εντολή για τον διαπραγματευτή της ΕΕ να αρχίσει συζήτηση με το Ηνωμένο Βασίλειο επί του πλαισίου αυτής της μελλοντικής σχέσης με στόχο την επίτευξη κοινής συνολικής κατανόησης.
Η κατανόηση αυτή θα αντικατοπτρίζεται σε μια πολιτική δήλωση που συνοδεύει τη Συμφωνία Απόσυρσης και στην οποία θα αναφέρεται. Ωστόσο, μια συμφωνία σχετικά με μια μελλοντική σχέση μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης και ολοκλήρωσης μόνον όταν το ΗΒ έχει καταστεί τρίτη χώρα.

Οι κατευθυντήριες γραμμές θα λάβουν υπόψη τις δηλωμένες προθέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου (συμπεριλαμβανομένης της εγκατάλειψης της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης) οι οποίες περιορίζουν το βάθος της μελλοντικής εταιρικής σχέσης. Το κείμενο θα αντικατοπτρίζει επομένως το επίπεδο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που είναι συμβατά με τις θέσεις που δηλώνει το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ηγέτες αναμένεται να επιβεβαιώσουν ότι εάν οι θέσεις αυτές εξελισσόταν, η ΕΕ των 27 θα ήταν έτοιμη να επανεξετάσει τη θέση της τον Ιούνιο, τηρώντας παράλληλα τις αρχές που διατυπώθηκαν σε προηγούμενες κατευθυντήριες γραμμές.

Αυτές οι αρχές περιλαμβάνουν την ανάγκη εξισορρόπησης των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων και την εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού, τον αδιαίρετο χαρακτήρα των τεσσάρων ελευθεριών και την αρχή της “μη αλά κάρτ προσέγγισης”, πράγμα που σημαίνει ότι η συμμετοχή στην ενιαία αγορά ανά τομέα δεν είναι δυνατή, διότι θα υπονόμευε την ακεραιότητα και την εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) αναμένεται να επαναβεβαιώσει την αποφασιστικότητα της ΕΕ να έχει το Ηνωμένο Βασίλειο στενό εταίρο. Μια τέτοια εταιρική σχέση θα πρέπει να καλύπτει την εμπορική και οικονομική συνεργασία καθώς και άλλους τομείς, ιδίως την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του διεθνούς εγκλήματος, καθώς και την ασφάλεια, την άμυνα και την εξωτερική πολιτική. Υπό το πρίσμα των σημερινών δηλωμένων θέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά την οικονομική σχέση, οι ηγέτες της ΕΕ των 27 αναμένεται να επιβεβαιώσουν την ετοιμότητά τους να ξεκινήσουν τις εργασίες για μια ισορροπημένη, φιλόδοξη και ευρεία συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών.

Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο του 2017, οι διαπραγματευτές της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου κατέληξαν σε καταρχήν συμφωνία σε τρεις βασικούς τομείς: τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένου Βασιλείο και του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, το πλαίσιο για την αντιμετώπιση των μοναδικών περιστάσεων στη Βόρεια Ιρλανδία και τον οικονομικό διακανονισμό. Η πρόοδος αυτή αντικατοπτρίστηκε σε μια κοινή έκθεση. Η Κομισιόν συνέταξε επίσης μια ανακοίνωση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Υπό το φως αυτών των δύο εγγράφων, στη διάσκεψη κορυφής της 15ης Δεκεμβρίου 2017, οι ηγέτες της ΕΕ των 27 αποφάσισαν ότι στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων του Brexit σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος για τη μετάβαση στη δεύτερη φάση, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για άλλα θέματα απόσυρσης.

Στις 28 Φεβρουαρίου 2018, η Κομισιόν υπέβαλε σχέδιο συμφωνίας απόσυρσης στα κράτη μέλη της ΕΕ των 27. Το παρόν έγγραφο μεταφράζει νομικά την κοινή έκθεση του Δεκεμβρίου 2017 και το προτεινόμενο κείμενο για τα εναπομείναντα ζητήματα απόσυρσης και για τη μετάβαση βάσει των θέσεων της ΕΕ. Στις 15 Μαρτίου 2018, μετά την ενσωμάτωση των σχολίων και των κατευθυντήριων γραμμών που παρέσχε το Συμβούλιο, η Κομισιόν παρουσίασε το σχέδιο συμφωνίας ανάληψης στο Ηνωμένο Βασίλειο για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις στη βάση αυτή.

Η Συμφωνία Απόσυρσης πρέπει να καλύπτει όλα τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν για την ομαλή απόσυρση. Περιλαμβάνει τους τομείς που καλύπτονται από την κοινή έκθεση (δικαιώματα των πολιτών, τη Βόρεια Ιρλανδία, τον οικονομικό διακανονισμό), καθώς και άλλα θέματα (για παράδειγμα, η διακυβέρνηση της συμφωνίας απόσυρσης, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, τα εμπορεύματα στην αγορά, διαδικασίες, τελωνειακά θέματα, προστασία των προσωπικών δεδομένων και χρήση των πληροφοριών που αποκτήθηκαν ή υποβλήθηκαν σε επεξεργασία πριν από την απόσυρση).

Το σχέδιο συμφωνίας απόσυρσης περιλαμβάνει επίσης ένα κεφάλαιο για μια μεταβατική περίοδο. Κατά τη μεταβατική περίοδο, το σύνολο του κεκτημένου της ΕΕ θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι αλλαγές στο κεκτημένο που έχουν θεσπιστεί από τα θεσμικά όργανα, τους οργανισμούς, τα γραφεία και τους οργανισμούς της ΕΕ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα ισχύουν επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο όμως δε θα μετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου
Βέλγιο-Βρυξέλλες
20/03/2018 09:05

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: