Η Βουλγαρία αναζητά πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή σκακιέρα των Βαλκανίων




Οι φιλοδοξίες της Βουλγαρίας στον ενεργειακό τομέα και η αγωνία της να μην βρεθεί εκτός των ενεργειακών σχεδιασμών της περιοχής απασχολούν έντονα τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο της χώρας. Ο ίδιος ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπορίσοφ, του οποίου η χώρα έχει την Προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, εκφράζει ανοιχτά την ανησυχία του στους συνομιλητές του.

Το έργο του κάθετου συνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει την Ελλάδα με την Βουλγαρία θα ξεκινήσει σύντομα αφού έχει και την στήριξη της ΕΕ. Όμως φαίνεται πως το έργο αυτό δεν είναι αρκετό για τις ανάγκες της Βουλγαρίας και το ρόλο που φιλοδοξεί να διαδραματίσει ως ενεργειακός κόμβος στα Βαλκάνια.

Φιλοδοξεί να καταστήσει τον υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό ενέργειας «Μπέλενε» της Βουλγαρίας ως ένα Παμβαλκανικό έργο που θα προμηθεύει με ηλεκτρική ενέργεια ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων. Για το έργο αυτό έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον η Ρωσία.

Μία άλλη πτυχή που συζητά η Σόφια είναι η πιθανότητα μελλοντικής συνεργασίας με την Τουρκία και την σύνδεση με τους αγωγούς Turkish Stream 1 και 2.

Μία ακόμη επιλογή είναι, εάν τελικά αποφασιστεί η κατασκευή του σταθμού FLNG στην Αλεξανδρούπολη, να υπάρξει σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με τη Βουλγαρία ώστε να μπορεί να προμηθεύεται η χώρα Αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο, αφού οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει έντονα το ενδιαφέρον τους να χρησιμοποιήσουν μελλοντικά την Αλεξανδρούπολη ως σημείο υποδοχής Αμερικανικού αερίου στην Ευρώπη.

Reuters, Hellasjournal.com by Mignatiou.com 
09/03/2018
Sofia, Bulgaria

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: