Η Τουρκική απειλή έχει όνομα: Ο συνδυασμός “DeepSea Metro II” και “Ασπίδα της Μεσογείου”




Γράφει ο Βασίλης Κοψαχείλης*

Όσοι ακόμη πιστεύουν ότι η Τουρκία θα απειλήσει την Ελληνική και Κυπριακή κυριαρχία με συμβατικούς τρόπους, σχέδια και μεθοδεύσεις περασμένων ετών και ξεπερασμένων λογικών, καλά θα κάνουν είτε να αναθεωρήσουν, είτε να αποσυρθούν από τον εθνικό σχεδιασμό και τη λήψη των αποφάσεων, διότι είναι ακατάλληλοι να μας προστατέψουν.

Η Τουρκία κινείται στα όρια μεταξύ διεθνούς δικαίου και ανταγωνιστικών διεθνών συμφερόντων, την ώρα που εμείς αδυνατούμε να κατανοήσουμε το παιχνίδι της και οδηγούμαστε προς νέες περιπέτειες και ενδεχομένως νέες εθνικές καταστροφές…

Η Τουρκική απειλή στην Κυπριακή ΑΟΖ έχει όνομα. Είναι ο συνδυασμός της καθ’ όλα νόμιμης Τουρκικής επιχείρησης “Ασπίδα της Μεσογείου” που ξεκίνησε αρχικά το 2007 και αφορά την προστασία των θαλασσών από την πειρατεία, και την ίδια ώρα την πλεύση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ με τρόπο πειρατικό του ναυλωμένου από την Τουρκία πλοίου-γεωτρύπανου DeepSea Metro II για έρευνες Υ/Α, διότι όπως ισχυρίζεται η Άγκυρα δικαίωμα στους Κυπριακούς υδρογονάνθρακες έχουν και οι Τουρκοκύπριοι.

Αν νομίζουμε ότι η παραπάνω υπόθεση είναι αυταπόδεικτα παράνομη και ότι θα τύχουμε, de facto και de jure διεθνούς στήριξης αν η Άγκυρα τολμήσει να κάνει αυτό που σχεδιάζει, τότε μάλλον είμαστε άξιοι της τύχης μας…

Η Κυπριακή Δημοκρατία, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να αντιδράσει και να ακυρώσει στην πράξη τους Τουρκικούς σχεδιασμούς, πριν να είναι πολύ αργά. Το DeepSea Metro II είναι ακόμη ελλιμενισμένο στο Gebze στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Η Ελλάδα, για πολλούς και διαφόρους λόγους, δεν μπορεί να αντιδράσει, διότι άσχετα από την ανόητη ρητορική και εξυπναδίστικη αναπαραγωγή της ότι η “Κύπρος πέφτει μακριά” (διαβεβαιώ άπαντες, ότι για την Ελλάδα, η Κύπρος δεν πέφτει καθόλου μακριά) η εξίσωση ασφάλειας για την Ελλάδα είναι απείρως πιο σύνθετη από αυτή της Κύπρου και γι’ αυτό οφείλει να είναι πολλαπλάσια προσεκτική στις κινήσεις της.

Ο σχεδιασμός, που θα πρέπει να είχε εκπονηθεί χθες, για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου ενδεχομένου σαν αυτό που έχει στο μυαλό του ο Τούρκος πρόεδρος, περιλαμβάνει πολλά επίπεδα και διαφόρους δρώντες.

Υπάρχουν μάλιστα και πολύ εξυπνότερες λύσεις ώστε να αποφύγουν Κύπριοι, Ελλαδίτες και λοιποί δρώντες τις περιπέτειες στην Ανατολική Μεσόγειο, που ο γράφων έχει σε αυτό τον φιλόξενο ιστότοπο δημοσιεύσει, αλλά δυστυχώς αντί να διαβαστούν προσεκτικά και ανάλογα να σχεδιαστούν προτάσεις προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων και ταυτόχρονα να γίνει η “δουλειά”, αντίθετα οι προτάσεις (και ο γράφων) λοιδορήθηκαν…

Ελπίζω, ότι έστω τώρα, η Κυπριακή Δημοκρατία να έχει συνετιστεί και να έχει ετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα…

  • Ο Βασίλης Κοψαχείλης είναι Διεθνολόγος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: