Η Τουρκία διεκδικεί την «Έρευνα και Διάσωση» και στο Αγαθονήσι: Εκμεταλλεύεται την τραγωδία




Του Νίκου Μελέτη

Για μια ακόμη φορά η Τουρκία δεν διστάζει να επιχειρήσει  να εκμεταλλευθεί μια τραγωδία όπως αυτή με το ναυάγιο της λέμβου που μετέφερε μετανάστες στο Αγαθονήσι για να προωθήσει τις γνωστές διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και να δημιουργήσει τετελεσμένα, διεκδικώντας το δικαίωμα Έρευνας και Διάσωσης ακόμη και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Ετσι ενώ οι Ελληνικές Αρχές είχανν εκδώσει εγκαίρως ΝΟΤΑΜ για την έναρξη επιχείρησης Έρευνας και Διάσωσης, η Τουρκία αρκετές ώρες αργότερα εξέδωσε δίκη της NAVTEX αναγγέλλοντας επίσης Έρευνα και Διάσωση με τον ισχυρισμό μάλιστα ότι πρόκειται για τουρκική περιοχής ευθύνης (Search & Rescue Region).

Με την πρακτική αυτή που ακολουθεί η Τουρκία δυσχεραίνει τις προσπάθειες εντοπισμού και διάσωσης των ναυαγών καθώς δημιουργείται και σύγχυση στα παραπλέοντα σκάφη για το ποιος έχει τον συντονισμό της επιχείρησης SAR.

Οι ελληνικές Αρχές από τις 06.40 το πρωί του Σαββάτου ανακοίνωσαν με τις NΟΤΑΜ’s A722/18 και Α/723/18 την διεξαγωγή επιχείρησης SAR σε δυο περιοχές ακτίνας 5ν.μ. από τα δυο σημεία (οι πράσινοι κύκλοι). Η αναγγελία αυτή ισχύει μέχρι το πρωί της Κυριακής. Σύμφωνα με τις ελληνικές NOTAM’s καλούνται όλα τα εναέρια μέσα να επικοινωνούν με το Κέντρο του Πειραιά PIRAEUS JRCC πριν εισέλθουν στις συγκεκριμένες περιοχές και επισημαίνεται ότι η περιοχή αυτή εμπίπτει στο FIR Αθηνών.

Η Τουρκική NAVTEX(0402/18) δεσμεύει μια μεγάλη περιοχή η οποία επικαλύπτει όχι μόνο  ελληνική περιοχή ευθύνης αλλά ακόμη και τα χωρικά ύδατα των ελληνικών νησιών (Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι) ενώ αποκόπτει τα δυο ελληνικά νησιά από το σύμπλεγμα των Λειψών.

Εντύπωση προκαλεί πάντως ότι οι ελληνικές Αρχές ενώ το Λιμενικό έχει αναλάβει το βάρος της διάσωσης των ναυαγών και εντοπισμού του σκάφους, δεν έχουν εκδώσει και NAVTEX όπως θα όφειλαν, ούτε εξέδωσαν όμως και NAVTEX που να κηρύσσουν άκυρη την τουρκική αναγγελία, η οποία είναι προφανές ότι δεν αμφισβητεί μόνο ελληνικές κυριαρχικές αρμοδιότητες, αλλά και ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα εντός των χωρικών υδάτων των δυο ελληνικών νησιών. Οι κινήσεις αυτές της Τουρκίας εντάσσονται στην πάγια διεκδίκηση της για επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου, όπου πολλά ελληνικά νησιά θα εγκλωβίζονταν έτσι σε περιοχές τουρκικής αρμοδιότητας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: