Οι Ρώσοι ξεκινούν δικαστική έρευνα για την υπόθεση της δηλητηρίασης του Σεργκέι Σκριπάλ




Στη δικαστική αντεπίθεση πέρασε η Ρωσία ασκώντας ποινικές διώξεις για την απόπειρα δολοφονίας της κόρης του Σεργκέι Σκριπάλ στο Λονδίνο, καθώς είναι Ρωσία υπήκοος, αλλά και για την δολοφονία στο Λονδίνο του πρώην ανώτατου στελέχους της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Aeroflot Νικολάι Γκλουσκόφ.

Οι ρωσικές Αρχές διαμηνύουν ότι η έρευνα θα γίνει με βάση τη ρωσική νομοθεσία αλλά και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Επίσης τονίζεται πως στην ανακριτική διαδικασία θα συμμετάσχουν υψηλού επιπέδου εμπειρογνώμονες., ενώ οι ανακριτές έχουν την διάθεση συνεργασίας με τη Μεγάλη Βρετανία.

Ο ρώσος πρώην διπλός πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του στις 4 Μαρτίου δηλητηριάσθηκαν στο Σάλσμπερι κάτω από άγνωστες συνθήκες από μια νευροπαραλυτική ουσία. Και οι δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ το περιστατικό της απόπειρας δολοφονίας εναντίον τους έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις Ρωσίας Βρετανίας, με αποτέλεσμα η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι να απελάσει 23 ρώσους διπλωμάτες από τη Βρετανία.

Στις 12 Μαρτίου, ανακοινώθηκε ότι απεβίωσε στο Λονδίνο, ο πρώην υποδιευθυντής της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας AEROFLOT Νικολάι Γκλουσκόφ σε ηλικία 68 ετών, ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης του εκλιπόντος ρώσου ολιγάρχη Μπορίς Μπερεζόφσκι. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες της κόρης του βρέθηκαν στον λαιμό του ίχνη ασφυξίας. Την διερεύνηση της υπόθεσης του θανάτου του ανέλαβε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Βρετανίας, ενώ τα ρωσικά μέσα κάνουν λόγο για στραγγαλισμό. Στον Γκλουσκόφ η Βρετανία, στην οποία ζούσε εδώ και χρόνια, έδωσε το 2010 πολιτικό άσυλο. Τον Μάρτιο του 2017 το δικαστήριο Σαβέλεφσκι της Μόσχας τον καταδίκασε ερήμην σε ποινή φυλάκισης 8 ετών με την κατηγορία της υπεξαίρεσης χρημάτων της AEROFLOT την δεκαετία του 1990.

16/03/2018 17:38
ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS, AFP, Reuters
Μόσχα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: