Οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν έρευνα για αποφάσεις του FBI και του υπουργείου Δικαιοσύνης




Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων Μπομπ Γκούντλατ (Βιρτζίνια) και ο Τρέι Κάοντι, Ρεπουμπλικάνος από τη Νότια Καρολίνα με επιστολή τους προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, αλλά και τον υφυπουργό Δικαιοσύνης, Ροντ Ρόζενσταϊν, ζητούν την διεξαγωγή έρευνας για τις αποφάσεις που έλαβαν ή δεν έλαβαν το υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI, το 2016 και το 2017, μεταδίδει το ABC News.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι αιτήσεις για την έκδοση ενταλμάτων έρευνας που κατέθεσε το FBI στο αρμόδιο δικαστήριο κι αναφορικά με την αξιοποίηση των στοιχείων ενός περιβόητου ντοσιέ, με ισχυρισμούς για σχέσεις του προέδρου Τραμπ με την Ρωσία. Οι ισχυρισμοί αυτοί, δεν έχουν αποδειχτεί, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν πως το FBI δεν είχε ενημερώσει το δικαστήριο ότι το οικονομικό κόστος για την κατάρτιση του ντοσιέ από τον πρώην πράκτορα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, Κρίστοφερ Στιλ, είχε μερικώς καλυφθεί από την προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον.

“Υπάρχουν αποδείξεις προκατάληψης που αγγίζουν τα όρια της έχθρας, μεταξύ αυτών που έχουν την ευθύνη διερεύνησης σοβαρών υποθέσεων. Υπάρχουν αποδείξεις για την αξιοποίηση μιας έρευνας των πολιτικών αντιπάλων στην συμπλήρωση δικαστικών εγγράφων. Υπάρχουν αποδείξεις ότι τα στοιχεία αυτά της έρευνας των πολιτικών αντιπάλων, δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ πριν αξιοποιηθούν ή δεν αποκαλύφθηκαν πλήρως, στο αρμόδιο δικαστήριο,” ανέφεραν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους, οι Γκούντλατ και Κάοντι.

Πίσω από την κίνηση αυτή, βρίσκονται Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και σύμφωνα με την άποψη των Δημοκρατικών στην Ουάσινγκτον, προσπαθούν ν’ αποπροσανατολίσουν το ενδιαφέρον από την έρευνα που διεξάγεται για την Ρωσία, προς την κατεύθυνση των κινήτρων που είχαν τα στελέχη της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ερευνών (FBI), που ασχολήθηκαν με την ίδια έρευνα.

Υπό την ίδια λογική, οι Δημοκρατικοί άσκησαν κριτική στην παραπάνω επιστολή, κατηγορώντας τους Ρεπουμπλικάνους ότι προσπαθούν να υποβαιμίσουν την αξιοπιστία της έρευνας που διεξάγει για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μάλερ. “Είναι προφανές, ότι πρόκειται για προσπάθειες αποπροσανατολισμού και υποβάθμισης της αξιοπιστίας του ειδικού ανακριτή Μάλερ,” ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του, ο Δημοκρατικός Τζέρι Νάντλερ από τη Νέα Υόρκη, που είναι ηγετικό στέλεχος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Σέσιονς είχε ανακοινώσει ότι ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείο του, θα διερευνήσει τις καταγγελίες για παρατυπίες από το υπουργείο Δικαιοσύνης, σχετικά με την διενέργεια παρακολουθήσεων, οι οποίες έχουν προκαλέσει την δριμεία κριτική του προέδρου Τραμπ και τις οποίες έχει χαρακτηρίσει ως “απαράδεκτες,” με ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Γκούντλατ είπε χθες ότι η έρευνα που έγινε “περιλαμβάνει την λήψη αποφάσεων στα ανώτατα επίπεδα του FBI, αλλά και του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ οι αποφάσεις αυτές πρέπει να διερευνηθούν από έξω. Ο Κάοντι που προεδρεύει στην αρμόδια Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ είναι μέλος και στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών του ίδιου νομοθετικού σώματος. Η δεύτερη επιτροπή, διεξάγει δική της έρευνα για την Ρωσία, ενώ ο Κάοντι δήλωσε ότι ένας ειδικός ανακριτής έχει περισσότερες αρμοδιότητες να διερευνήσει τους ισχυρισμούς των Ρεπουμπλικάνων, σε σύγκριση με ένα πολιτικά διαιρεμένο Κογκρέσο. “Το Κογκρέσο δεν έχει τα απαραίτητα όργανα ή ειλικρινά την δημόσια εμπιστοσύνη για την διεξαγωγή ερευνών αυτού του τύπου. Υπάρχουν διαρροές, όπως τα κορίτσια που κουτσομπολεύουν. Το Κογκρέσο δεν διερευνά την διάπραξη εγκληματικών πράξεων,” υποστήριξε ο Κάοντι.

Οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη του Κογκρέσου έχουν επανειλημμένα ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, τον διορισμό ενός δεύτερου ειδικού ανακριτή, μετά την έναρξη της έρευνας του Μάλερ.

Τον Σεπτέμβριο, ο Γκούντλατ και οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη στην Επιτροπή Δικαιοσύνης, ζήτησαν από τον Σέσιονς και τον υφυπουργό του Ρόζενσταϊν, τον διορισμό ενός δεύτερου ειδικού ανακριτή για την διεξαγωγή έρευνας σχετικής με τους χειρισμούς του FBI, στην υπόθεση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Χίλαρι Κλίντον, αλλά και για άλλα ζητήματα του υπουργείου Δικαιοσύνης, την περίοδο της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα.

Μία μικρότερη ομάδα Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων ζήτησε τον προηγούμενο μήνα από τον Σέσιονς, τον διορισμό ενός δεύτερου ειδικού ανακριτή για τους ισχυρισμούς που αναφέρονται στην δικαστική διαδικασία για την έκδοση ενταλμάτων παρακολούθησης (FISA), αλλά και για την απόφαση του FBI να ενεργοποιήσει πλαίσιο έρευνας αντικατασκοπείας για την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ.

Ο Κάοντι δεν έχει υπογράψει προηγούμενα αιτήματα, ενώ δήλωσε χθες, πως “αυτή την φορά το Κογκρέσο κινείται στην σωστή κατεύθυνση. Ο ίδιος, υποστήριξε πως ένας ειδικός ανακριτής θα μπορεί να εξετάσει μάρτυρες “εκτός των αρμοδιοτήτων” του γενικού επιθεωρητή στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Μεταξύ αυτών, πρώην αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης και του FBI, αλλά κι αξιωματούχους από το υπουργείο Εξωτερικών την περίοδο της προεδρίας Ομπάμα, που είχαν ενημερωθεί για τους ισχυρισμούς του Στιλ.

07/03/2018 12:13
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: