Η Κύπρος είναι η μοναδική πρόσθετη εναλλακτική επιλογή ενέργειας για την ΕΕ, λέει ο Μαυρίδης




Η ΕΕ έχει τεράστιες ανάγκες στον τομέα της ενέργειας τα επόμενα χρόνια, λόγω των ελλειμμάτων που θα έχει στο μέλλον, αλλά και για να μειώσει την εξάρτηση που έχει, δήλωσε ο Ευρωβουλευτής της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, προερχόμενος από το ΔΗΚΟ, Κώστας Μαυρίδης, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ.

«Η Κύπρος είναι η μοναδική πρόσθετη εναλλακτική επιλογή για εφοδιασμό ενέργειας για την ΕΕ. Αυτό είναι ένα τεράστιο συμφέρον για την ΕΕ και ένα πλεονέκτημα για την Κύπρο το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί», είπε.

Ερωτηθείς για το πώς επηρεάζουν το θέμα οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, ο κ. Μαυρίδης ανέφερε ότι η Τουρκία είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, υπό την έννοια ότι η ΕΕ δεν έχει αποφασίσει ακόμα πως να την διαχειριστεί.

«Κάποιοι θεωρούν ότι θα την συνετίσουν με ανακοινώσεις και δηλώσεις, εμείς θεωρούμε ότι αυτό το μοντέλο δοκιμάστηκε, απέτυχε. Είναι αντικειμενική διαπίστωση ότι η Τουρκία του Ερντογάν σήμερα ρέπει προς ισλαμοφασισμό και όχι προς εκδημοκρατικοποίηση», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι στο Κυπριακό θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να επιμένει σε δύο αρχές οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση μιας σωστής λύσης. Πρώτον, όπως είπε, ότι τα δικαιώματα όλων των νομίμων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως εθνικότητας, διασφαλίζονται και εγγυώνται από την ίδια την ΕΕ και από κανέναν άλλο, ιδίως από την Τουρκία. «Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό επιχείρημα, το οποίο γίνεται αποδεκτό από την ΕΕ», σημείωσε.

Το δεύτερο, πρόσθεσε, είναι το κράτος δικαίου, αφού για να μπορεί να λειτουργήσει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος πρέπει να εφαρμοστούν και τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα όπως ισχύον για άλλους πολίτες. Αν δεν γίνει αυτό στο πλαίσιο μιας λύσης, είπε, θα υπάρχουν διασπαστικές, αντιευρωπαϊκές δυνάμεις οι οποίες θα το χρησιμοποιούν ενάντια στη σταθερότητα μιας λύσης.

«Ναι η ΕΕ, έχει σοβαρά ελλείμματα, έχει μειονεκτήματα, αλλά δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα ήμασταν καλύτερα, είτε ως Κύπρος, είτε ακόμα ως ευρύτερη περιοχή και κόσμος, αν δεν υπήρχε σήμερα η ΕΕ», είπε.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα επαναδιεκδικήσει τη θέση του Ευρωβουλευτή στις επόμενες Ευρωεκλογές, ο κ. Μαυρίδης είπε ότι θεωρεί ότι ακόμα είναι νωρίς, έχει χρόνο να φέρει εις πέρας την αποστολή που του ανέθεσαν οι Κύπριοι πολίτες και όταν φτάσει ο καιρός θα δει τα δεδομένα και θα κρίνει ανάλογα.

Αλλαγή φορολογικής πολιτικής

Η Κύπρος θα πρέπει όσο είναι καιρός να διαμορφώσει μια πολιτική στα θέματα εταιρικής φορολογίας που να τη βγάζει έξω από τη στόχευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ερωτηθείς για το θέμα της ενιαίας φορολογικής βάσης που συζητείται αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Μαυρίδης είπε ότι παρόλο που το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, εντούτοις δεν έχει πάρει την ανάλογη προβολή στην Κύπρο.

Όπως είπε, η Κύπρος είναι ένα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ το οποίο εδώ και δεκαετίες έκτισε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην προσφορά υπηρεσιών με χαμηλό φορολογικό συντελεστή, αφού είναι ένα κράτος το οποίο δεν έχει τις δυνατότητες, ούτε το μέγεθος, ούτε τους φυσικούς πόρους που είχαν άλλα κράτη μέλη εντός της ΕΕ.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, συμπλήρωσε ο κ. Μαυρίδης η ΕΕ, αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο οποίο έχει διαμορφωθεί μια επικρατούσα άποψη, θέλουν να αφαιρέσουν σταδιακά την ελευθερία που έχει σήμερα ένα κράτος- μέλος να διαμορφώνει τη δική του εταιρική φορολογική πολιτική.

«Δεν τολμά η ΕΕ να πει δημόσια ότι θα σας αφαιρέσω αυτό το δικαίωμα να διαμορφώνετε τη φορολογική σας πολιτική στις εταιρείες, γιατί αν το πει αυτό σήμερα είναι ενάντια στις συνθήκες λειτουργίας της ΕΕ, στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αλλά ως μέλος της Επιτροπής Οικονομικών σας δηλώνω ότι βαθμηδόν και σταδιακά, ιδιαίτερα πίσω από κλειστές πόρτες αυτός είναι ο απώτερος στόχος», ανέφερε.

Εξήγησε παράλληλα ότι αυτό που επικρατεί σήμερα είναι η άποψη ότι μια εταιρεία εντός της ΕΕ θα πρέπει να φορολογείται εκεί που κάνει κέρδη. Αυτό, όπως είπε, είναι ένα πολύ δυνατό επιχείρημα και για αυτό, όπως είπε, η Κύπρος θα πρέπει να διαμορφώσει όσο υπάρχει καιρός, μια πολιτική η οποία να την βγάζει έξω από αυτή τη στόχευση της ΕΕ στην οποία έχει υποπέσει η Μάλτα και δέχεται συνεχώς κτυπήματα.

«Αυτή τη φορά εύχομαι να λειτουργήσουμε εκ των προτέρων και να μην λειτουργήσουμε όπως σε άλλα θέματα της οικονομίας εκ των υστέρων, με πολύ βαρύ τίμημα πάνω στην κοινωνία και στην οικονομία», ανέφερε. Επ’ αυτού, είπε, ενημέρωσε και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος μπορεί να διαμορφώσει ένα ποιοτικότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Όπως είπε, αυτή τη στιγμή η Κύπρος έχει τον υψηλότερο κατά κεφαλήν αριθμό εταιρειών στην ΕΕ, πολλές από τις οποίες δεν έχουν φυσική παρουσία, με γραφεία και υπαλλήλους στην Κύπρο, αλλά χρησιμοποιούν την Κύπρο ως φορολογική τους βάση.

«Αυτό δεν είναι παράνομο, όμως πολιτικά, στην ΕΕ θεωρείται ανεπίτρεπτο και είναι θέμα χρόνου πότε θα το περιορίσουν», πρόσθεσε.

Ο κ. Μαυρίδης εξέφρασε την άποψη ότι θα μπορούσαν να δοθούν κίνητρα ώστε στην Κύπρο να υπάρχει μικρότερος αριθμός εταιρειών, οι οποίες όμως να έχουν την πραγματική τους βάση και για φορολογικούς λόγους, αλλά και για άλλους σκοπούς, στην Κύπρο.

Με αυτό τον τρόπο, εξήγησε, θα επωφελούνται περισσότεροι άνθρωποι στην Κύπρο «από την καθαρίστρια μέχρι τους διευθυντές», ωστόσο η Κύπρος θα χάσει τις χιλιάδες των εταιρειών.

«Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε επιλογές», είπε.

Λάθος και ανήθικο να εφαρμόζεται αποσπασματικά η τραπεζική ένωση

Αναφερόμενος στο θέματα της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης, ανέφερε ότι ενώ συμφωνήθηκαν αρχικά τρεις πυλώνες, στη συνέχεια ο τρίτος πυλώνας που θα ήταν το αντιστάθμισα των άλλων δύο πυλώνων, δηλαδή μια πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων, μέχρι στιγμής δεν έχει εφαρμοστεί.

Όπως είπε, συνεχίζουν κάποια κράτη μέλη, ιδίως η Γερμανία που δεν το ευνοεί, να το αναβάλλουν προβάλλοντας τεχνικούς λόγους. Εξέφρασε την άποψη ότι αυτό είναι λάθος και ανήθικο, προσθέτοντας ότι «στην ΕΕ συμφωνούμε πράγματα για να τα εφαρμόζουμε και όχι να τα εφαρμόζουμε αποσπασματικά όπως ευνοεί τον καθένα».

Ανάγκη σύγκλισης των ευρωπαϊκών οικονομιών

Παράλληλα ο κ. Μαυρίδης τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης σύγκλισης των οικονομιών των κρατών -μελών της ΕΕ.

«Δεν μπορείς να ταΐζεις τους ευρωπαϊκούς λαούς με αρχές και αξίες για δεκαετίες και να μην υπάρχει το όραμα που υπήρχε εξ αρχής στην ίδρυση της ΕΕ που είναι η σύγκλιση των ευρωπαϊκών οικονομιών», είπε.

Ο κ. Μαυρίδης, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σημείωσε ότι αν δεν καταφέρει η ΕΕ να βρει τρόπους να συγκλίνει το πραγματικό επίπεδο των οικονομιών και να σταματήσει το δυστυχέστατο φαινόμενο της εσωτερικής μετανάστευσης, από τον ευρωπαϊκό Νότο προς την ηπειρωτική ΕΕ, θα ενδυναμώνονται συνεχώς τα αντιευρωπαϊκά κόμματα, οι αντιευρωπαϊκές, οι διασπαστικές δυνάμεις και αναπόφευκτα αυτό το φαινόμενο θα οδηγήσει και στη διάλυση της ΕΕ.

«Δεν λέω ότι αυτό το θα γίνει στα επόμενα χρόνια, αλλά το τονίζουμε από τώρα όσοι νοιαζόμαστε για το κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι, χωρίς να θεωρείται ότι αυτό που υπάρχει είναι αποδεκτό και επιχαίρουμε. Θέλουμε να το βελτιώσουμε, αλλά όμως πρέπει να επικεντρωθούμε και στην οικονομία, όχι μόνο σε άλλα θέματα», ανέφερε.


ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου
ΚΥΠΡΟΣ-Λευκωσία
10/03/2018 08:37

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: