Η κρίσιμη δίκη των Ελλήνων στρατιωτικών: Αγωνία για τυχόν παρέμβαση του Σουλτάνου




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: MIGNATIOU.COM

Ενώπιον της τουρκικής Δικαιοσύνης, που δεν φημίζεται για την ανεξαρτησία της, βρίσκονται σήμερα Δευτέρα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν όταν πέρασαν από λάθος  σε τουρκικό έδαφος.

Η κατηγορία που βαρύνει τους δύο Έλληνες είναι «παραβίαση πρώτου βαθμού στρατιωτικής περιοχής» που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα αποτελούσε πρόβλημα. Ωστόσο ο μεγάλος φόβος είναι μήπως υπάρξει παρέμβαση  “άνωθεν” και ο  Σουλτάνος Ερντογάν  που ως γνωστόν αποφασίζει και παρεμβαίνει για τα πάντα, θελήσει να χρησιμοποιήσει την υπόθεση  ως ευκαιρία για να “κάνει παιχνίδι” με τους Τούρκους στρατιωτικούς που βρίσκονται στην χώρα μας, και παρά τις πιέσεις του δεν έχει καταφέρει να εκδοθούν.

Το περίεργο μήνυμα του αρχηγού της ΜΙΤ στο twitter, που συνέδεσε σε μια ανάρτηση τις δύο υποθέσεις, προβλημάτισε τις ελληνικές αρχές που μέχρι τότε είχαν μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την ομαλή έκβαση της υπόθεσης.

Στο μήνυμά του, ο Hakan Fidan φέρεται να γράφει τα εξής:

  • “Συνελήφθησαν 2 Έλληνες στρατιωτικοί που παραβίασαν τα σύνορα. Η Ελλάδα, που δεν μας επιστρέφει τους πραξικοπηματίες της 15 Ιουλίου, ξεκίνησε τις διαδικασίες για την επιστροφή τους. Στις Καστανιές 1 Ανθυπολοχαγός και 1 Υπαξιωματικός, εκτελώντας υπηρεσία περιπόλου, πέρασαν σε τουρκικό έδαφος’’

Οι πληροφορίες που προέρχονταν από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι ο εισαγγελέας επιθυμούσε να προστεθούν και οι κατηγορίες της κατασκοπείας δεν επιβεβαιώθηκαν και αυτό γιατί ο έλεγχος που έγινε στα κινητά των δύο Ελλήνων δεν ήταν δυνατό να στοιχειοθετήσει κάτι τέτοιο. Όπως λένε οι ίδιες πηγές, περιείχαν φωτογραφίες από την ελληνική πλευρά όταν οι δύο στρατιωτικοί ακολουθούσαν ίχνη παράνομων μεταναστών.

Βέβαια τίποτα από αυτά δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί και πρέπει να διαβάζονται με ιδιαίτερη προσοχή καθώς το παιχνίδι της προβοκάτσιας και της προπαγάνδας είναι κάτι το οποίο συνηθίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Το χρονικό και οι καταθέσεις

Το μεσημέρι της Πέμπτης, ο ανθυπολοχαγός Αγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας επαγγελματίας οπλίτης (ΕΠΟΠ) Δημήτρης Κούκλατζης έκαναν την προγραμματισμένη περίπολο στην περιοχή των Καστανιών. Στο συγκεκριμένο σημείο τα σύνορα Ελλάδας, Τουρκίας δεν οριοθετούνται από τον Εβρο, αλλά είναι χερσαία και δεν είναι εύκολο να προσδιοριστούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα στρατιωτικά φυλάκια των δύο χωρών δεν απέχουν περισσότερο από 200 μέτρα.

Οι κακές καιρικές συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα οι δύο Έλληνες να περάσουν στο τουρκικό έδαφος να συλληφθούν από περίπολο και να οδηγήθούν στον εισαγγελέα Ανδριανούπολης.

Στην κατάθεσή τους δεν αποδέχτηκαν τις κατηγορίες για κατασκοπεία,  κι είπαν ότι πέρασαν κατά λάθος στην τουρκική πλευρά.

Ο Άγγελος Μητρετώδης δια του διερμηνέα είπε στο δικαστήριο ότι δεν πέρασαν σκόπιμα τα σύνορα και ότι δεν είναι κατάσκοποι.

“Εμείς οπωσδήποτε δεν παραβιάσαμε τα σύνορα με κακό σκοπό ή σκόπιμα. Ακολουθήσαμε τα ίχνη παπουτσιών νομίζοντας ότι είναι παράνομοι μετανάστες. Πήγα πίσω από τα ίχνη παπουτσιών και τράβηξα τις εικόνες με το τηλέφωνο που μας έδωσε ο στρατός. Σκοπός μου ήταν να το δείξω στους ανωτέρους μου. Εμείς όταν είδαμε τα ίχνη παπουτσιών ακριβώς στον διπλανό δρόμο από όπου κάναμε περιπολία καταλάβαμε ότι δύο άτομα πατούσαν στα ίδια ίχνη.

” Μετά αντιληφθήκαμε ότι τα ίχνη παπουτσιών πήραν διαφορετική πορεία. Όταν είδαμε λεκέδες από κίτρινα ούρα προσπαθήσαμε να κινηθούμε γρήγορα για να τους συλλάβουμε. Ακολουθήσαμε τα ίχνη παπουτσιών. Επειδή τα ίχνη παπουτσιών ήταν πέραν του δρόμου που κάναμε περιπολία και επειδή τα δέντρα είχαν ανατραπεί και περάσαμε ανάμεσά τους γρήγορα δεν καταλάβαμε πως βρεθήκαμε  στην τουρκική πλευρά. Δεν είδαμε τη γραμμή και μάλιστα δεν συναντήσαμε κανένα σημάδι που να ανήκει στην τουρκική πλευρά”.

Ο Μητρετώδης είπε ότι μόλις αντιλήφθηκαν πως πέρασαν στην τουρκική πλευρά άδειασαν τα όπλα και παραδόθηκαν στους Τούρκους στρατιώτες.

“Τότε καταλάβαμε την κατάσταση και για να μην δημιουργηθεί οποιοδήποτε επεισόδιο αδειάσανε τα όπλα μας και παραδοθήκαμε στους Τούρκους στρατιώτες. Περιμέναμε να έρθουν οι ανώτεροί τους. Εγώ δεν ήρθα με κανένα άλλο σκοπό. Οπωσδήποτε περάσαμε τα τουρκιά σύνορα κατά λάθος, εγώ οπωσδήποτε απορρίπτω με επιμονή της κατηγορίες εναντίον μου. Το βίντεο που τράβηξα είναι στην ελληνική πλευρά, επειδή στην ελληνική πλευρά υπάρχουν κάδοι σκουπιδιών. Εγώ αυτό ιδιαίτερα ήθελα να το δείξω στους ανωτέρους μου. Τράβηξα βίντεο για να εμποδίσω την λαθρομετανάστευση. Αυτός που κάνει κατασκοπεία επιλέγει χιονισμένο καιρό;  Άλλωστε ενώ περπατάμε φαίνονται τα ίχνη μας στο χιόνι”

O λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης αρνούμενος και αυτός την κατηγορία της κατασκοπείας κατέθεσε ότι δεν πέρασε κακόβουλα:

“Δεν ήρθαμε εδώ έχοντας κακό σκοπό. Δεν δέχομαι επ’ ουδενί τις κατηγορίες που μου προσάπτονται. Περάσαμε κατά λάθος τα σύνορα. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι περάσαμε τα σύνορα κατά λάθος και ότι δεν είχαμε κανέναν κακό σκοπό”.

Τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς θα τους υπερασπιστούν δικηγόροι που έχει θέσει στη διάθεση τους το Ελληνικό προξενείο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: