Ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο οι ΗΠΑ: Ποιές οι στρατηγικές επιπτώσεις




Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξεπεράσουν τη Ρωσία και θα γίνουν η μεγαλύτερη χώρα σε παραγωγή πετρελαίου μέχρι το 2023, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Εταιρίας Ενέργειας (IEA).

Το στοιχείο αυτό, μαζί με τις άλλες διαπιστώσεις της έκθεσης της IEA, προοιωνίζουν τις σημαντικές στρατηγικές αλλαγές που έρχονται στο διεθνές σύστημα, αλλά και δικαιολογούν κάποιες κινήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, οι οποίες μπορεί να φαίνονται ακραίες και να προκαλούν αντιδράσεις διεθνώς, αλλά στην ουσία γίνονται βάση ενός καλοσχεδιασμένου στρατηγικού σχεδίου. Στο σχέδιο αυτό, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ρίχνει αρκετό φως η έκθεση και τα στοιχεία της.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου των Ηνωμένων Πολιτειών, αναμένεται να φτάσει τα 12,1 εκατομμύρια βαρέλια, την ημέρα το 2023, αύξηση περίπου 2 εκ. βαρέλια την ημέρα από τη σημερινή παραγωγή. Αυτό θα οδηγήσει τις ΗΠΑ στο να ξεπεράσουν τη Ρωσία, που σήμερα παράγει 11 εκ. βαρέλια την ημέρα.

Σύμφωνα με την ΙΕΑ, η Αμερική, επιτυγχάνει μεγάλη πρόοδο στην παραγωγή πετρελαίου και αερίου, λόγω τεχνολογικής προόδου, βελτίωσης στην λειτουργικότητα, και της ασθενικής αύξησης στην τιμή του πετρελαίου, η οποία ενθαρρύνει τις πετρελαϊκές εταιρίες, να αυξήσουν τις γεωτρήσεις.

Μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ ήταν εξαρτώμενες, όσο αφορά το πετρέλαιο, σε εισαγωγές από τη Μέση Ανατολή. Σήμερα πλησιάζουν όλο και πιο κοντά στην παραγωγή πετρελαίου ικανού να καλύψει την εσωτερική ζήτηση προϊόντων, παράγωγων του πετρελαίου, όπως η βενζίνη.

Από 6,4 εκ. βαρέλια πετρελαίου, που θα παραχθούν σε καθημερινή βάση, από σήμερα μέχρι το 2023, περίπου το 60%, θα προέλθει από τις ΗΠΑ, αναφέρει στην έκθεσή της, η ΙΕΑ. Μαζί με αυτό αναμένεται να αυξηθεί και η αμερικανική επιρροή στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, με τις εξαγωγές πετρελαίου από τις ΗΠΑ να διπλασιάζονται πάνω από 4,9 εκ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2023, σύμφωνα με την ΙΕΑ. Μέχρι το 2015 οι ΗΠΑ δεν έκαναν εξαγωγές πετρελαίου λόγω νομοθεσίας, αλλά μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια αναμένεται να γίνουν ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου.

Η έκθεση της ΙΕΑ, επισημαίνει επίσης την αλλαγή του ρόλου του OPEC, ενός οργανισμού ο οποίος παραδοσιακά επέβαλε τις επιταγές του στις αγορές πετρελαίου.

Η παραγωγή πετρελαίου, αναμένεται να αυξηθεί, επίσης, στον Καναδά, τη Βραζιλία, και την Νορβηγία, όλες χώρες εκτός OPEC. Μαζί με τις ΗΠΑ, αυτές οι τρείς χώρες, θα προσθέσουν, αρκετά βαρέλια για να ικανοποιήσουν την αυξημένη κατανάλωση μέχρι το τέλος της δεκαετίας, αναφέρει η έκθεση. Μέσα στον OPEC, μόνο η Μέση Ανατολή αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση παραγωγής, καθώς άλλες χώρες του οργανισμού όπως η Βενεζουέλα, αντιμετωπίζουν εσωτερικά προβλήματα.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, αναμένεται να αγγίξει τα 12,ε εκ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2023, που σημαίνει ότι θα κοντραριστεί με τις ΗΠΑ, για την πρώτη θέση στην παραγωγή. Αλλά παραδοσιακά η Σαουδική Αραβία, παράγει χαμηλότερα από τις δυνατότητές της, έτσι ώστε να διατηρήσει τη σημασία της ως μεταβλητός παραγωγός που μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει την παραγωγή ανάλογα με τις ανάγκες των αγορών.

Εάν συμπεριλάβει κανείς, όλα τα υγρά, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προέρχονται από φυσικό αέριο, η παραγωγή των ΗΠΑ, θα αυξηθεί κατά 17 εκ. βαρέλια την ημέρα μέσα στα επόμενα χρόνια από 13 εκ. βαρέλια σήμερα, αναφέρει η έκθεση της ΙΕΑ., πολλά περισσότερα από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

Παρόλα αυτά, χωρίς επενδύσεις εκτός των ΗΠΑ, η παραγωγή αρχίζει να μειώνεται μετά το 2020, αναφέρει η ΙΕΑ. Η δραματική πτώση στις τιμές του πετρελαίου από το 2014 έχει πλήξει τις επενδύσεις τον τομέα εκτός των καυτών σημείων των ΗΠΑ. Η έκθεση της ΙΕΑ, προειδοποιεί, ότι οι εταιρίες θα πρέπει να αρχίσουν να ξοδεύουν ξανά για να αποφύγουν πιθανές ελλείψεις σε αργό πετρέλαιο, με αποτέλεσμα να υπάρξει άνοδος των τιμών.

Η κατανάλωση πετρελαίου θα παραμείνει δυνατή, μειώνοντας το χάσμα μεταξύ ζήτησης για αργό πετρέλαιο και την ικανότητα των παραγωγών να το παράγουν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2007, όταν οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ 140 δολάρια το βαρέλι.

Η ΙΕΑ, βλέπει πολύ μικρή πιθανότητα για αύξηση της ζήτησης πετρελαίου τα επόμενα πέντε χρόνια, μπαίνοντας στη συζήτηση σχετικά με το εάν οι προσπάθειες για τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, θα οδηγήσουν κάποια στιγμή στον περιορισμό της παγκόσμιας κατανάλωσης. Η ζήτηση πετρελαίου, αναμένεται να ξεπεράσει το 100 εκ. βαρέλια την ημέρα, για πρώτη φορά τον επόμενο χρόνο, αυξανόμενη κατά 6,9 εκ. βαρέλια την ημέρα σε 104,7  εκ. βαρέλια την ημέρα, το 2023.

Μέσα από αυτή την εικόνα, μπορεί κανείς να δει με πιο καθαρό μάτι, το γιατί κινείται όπως κινείται, η Ουάσιγκτον, στη Μέση Ανατολή, εφαρμόζοντας στην ουσία μια στρατηγική σταδιακής αποχώρησης από το βάλτιο της έκρυθμης αυτής περιοχής, στην οποία με βαρύ οικονομικό, αλλά και σε ανθρώπινες ζωές, είναι χωμένη για δεκαετίες. Τώρα με τον τρόπο της, και επειδή πλέον δεν έχει ανάγκη το πετρέλαιό της περιοχής, αφήνει έξυπνα, άλλους να τη διαδεχθούν στο βάλτο, και τι τίμημα που θα πληρώσουν θα είναι πολύ βαρύ.

Από τα παραπάνω στοιχεία, αντιλαμβανόμαστε ότι ο ρόλος και η δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών, θα αυξάνεται προοδευτικά, ενώ αντίστοιχα άλλων χωρών, οι οποίες σήμερα φαντάζουν δυνατές και σημαντικοί παίκτες στο διεθνές σύστημα, θα μειώνεται σημαντικά.

  • Ο Δημήτρης Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University και Μέλος του The International Institute of Strategic Studies.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: