Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΦΥΠΕΞ και οι συναντήσεις του με τους δύο ηγέτες καθώς και οι εξελίξεις όσον αφορά την ΑΟΖ και τις διαβεβαιώσεις της ΕΝΙ, είναι τα κύρια θέματα στον Τύπο σήμερα. Αναφορά γίνεται επίσης στην επανεκλογή του Αβέρωφ Νεοφύτου στη θέση του Προέδρου του ΔΗΣΥ άνευ ανθυποψηφίου, στις αποφάσεις για τα ΜΕΔ, στην τουριστική ανάπτυξη στις Θαλασσινές Σπηλιές κά.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Οι Αμερικανοί είναι εδώ» γράφει ότι η Λευκωσία είναι απόλυτα ικανοποιημένη από την επίσκεψη του Γουέλς Μίτσελ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι θα γίνουν εκλογές στον ΔΗΣΥ μόνο για τους τρεις αντιπροέδρους και πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου προχωρεί σε δεύτερη πενταετή θητεία στη θέση του Προέδρου. Αλλού γράφει ότι η Ελένη Θεοχάρους έσπασε το εμπάργκο του ΕΚ και βρίσκεται στη Ρωσία για να παρακολουθήσει την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Επανακάμπτουν οι ΗΠΑ στο Κυπριακό» γράφει ότι ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών προέτρεψε για επανέναρξη του διαλόγου και οι Αμερικανοί διαμηνύουν ότι όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει μια νέα διαδικασία, τόσο το καλύτερο. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας με δικαιολογίες και αντιφάσεις ρίχνει ευθύνη στην αστυνομία για τις μαζικές ανακρίσεις δημοσιογράφων. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Υπουργός Παιδείας εισέπραξε το πρώτο «όχι» από την ΟΕΛΜΕΚ που απέρριψε την ρύθμιση για τις εξετάσεις τετραμήνων.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Δέσμευση ΕΝΙ για 4 γεωτρήσεις» γράφει ότι αποκτούν προτεραιότητα τα τεμάχια 8 και 9 και αναφέρεται σε διαβεβαιώσεις Πιστέλλι προς Χριστοδουλίδη. Αλλού γράφει ότι υπάρχουν και αρχαιότητες κάτω από τις επαύλεις στην περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Γενικό Ελεγκτής στέλνει στον Γενικό Εισαγγελέα τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών για υπερπληρωμές εκατομμυρίων στα λεωφορεία.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Δεν συμφωνούν για το ‘μενού’ του δείπνου» γράφει ότι ο Μουσταφά Ακιντζί δεν απορρίπτει το δείπνο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αλλά θα πρέπει να γίνει σε πνεύμα αλλαγής και προσέγγισης, διαφορετικά θα επισφραγιστεί το αδιέξοδο. Αλλού γράφει ότι οι μαθητές του Γυμνασίου Ζακακίου έκαναν έρευνα για τις επιπτώσεις από την ανέγερση του καζίνου – θερέτρου στην περιοχή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα κόμματα έθεσαν τις κόκκινες γραμμές τους ενόψει της πρότασης που ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» με τίτλο «Οι ΗΠΑ στηρίξουν την επανέναρξη των συνομιλιών» γράφει ότι ο Αμερικανός ΥΦΥΠΕΞ είδε και τους δύο ηγέτες σε ένα ταξίδι διαφώτισης και εξέφρασε την στήριξη της χώρας του στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αλλά και στο δικαίωμα της Κύπρου να αναπτύξει τις φυσικές της πηγές. Αλλού γράφει ότι η Βρετανία λέει ότι ήταν ο Πούτιν που έδωσε την έγκριση για την επίθεση εναντίον του Ρώσου πρώην πράκτορα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η Βουλή καταδίκασε τις προβοκατόρικες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ.

ΚΥΠΕ – Ραλλή Παπαγεωργίου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 17/03/2018 09:51

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: