Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι διεργασίες ενόψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας, τα δημοσιεύματα περί αγοράς οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία, οι επιδιώξεις της τουρκικής και τ/κ πλευράς για πακετοποίηση του Κυπριακού και των ενεργειακών, τα στοιχεία που φέρνουν τις δαπάνες της γενικής κυβέρνησης για την Υγεία να είναι στις πιο χαμηλές θέσεις της ΕΕ και η επίσημη κατηγορία της Βρετανίας ότι η Μόσχα ευθύνεται για τη δολοφονία του Ρώσου διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σριπάλ και της κόρης, είναι τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Εκτός Ατζέντας τα περί βέτο, για δύο λόγους», γράφει ότι δεν ευσταθούν τα όσα μεταδίδονταν χθες ότι Κύπρος και Ελλάδα έχουν αποφασίσει να ασκήσουν βέτο εναντίον της πραγματοποίησης της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου. Αλλού αναφέρεται στα επεισόδια στο ντέρμπι μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ την Κυριακή και τη είσοδο του προέδρου του ΠΑΟΚ Ιβαν Σαββίδη στο γήπεδο σχολιάζοντας ότι μπήκε λουκέτο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Σε άλλη είδηση γράφει ότι 45 ημέρες πριν το εκλογικό συνέδριο του ΔΗΣΥ, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι για διεκδίκηση μιας θέσης στην ηγετική πυραμίδα του κόμματος συνεχίζουν τις παρασκηνιακές τους συναντήσεις.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Παιχνίδι fake news για όπλα από τη Ρωσία» και γράφει ότι δεν ισχύουν τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν χθες στα τουρκόφωνα ΜΜΕ για αγορά οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία, σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Άμυνας. Αλλού γράφει ότι την επ’ αόριστον διακοπή του πρωταθλήματος της Super League αποφάσισε χθες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας μετά από συνάντηση που είχε με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η πλειοψηφία των σωματείων στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου τάσσεται υπέρ του Γιώργου Κούμα ως του νέου προέδρου της Ομοσπονδίας, μετά το θάνατο του Κωστάκη Κουτσοκούμνη.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Απαιτούν πακετοποίηση», γράφει στο κύριο του θέμα ότι η Τουρκία εκβιάζει με τα όπλα και ο «υπουργός εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι βάζει όρους για Κυπριακό και κοιτάσματα φυσικού αερίου. Αλλού γράφει ότι την ώρα των μεγάλων αντιδράσεων για την οικοδόμηση των θαλασσινών σπηλιών στην Πέγεια, η περιβαλλοντική αρχή έδωσε πράσινο φως για την κατασκευή οκταώροφου ξενοδοχείου και άλλων 44 πολυτελών επαύλεων στην περιοχή δίπλα ακριβώς από την περιοχή προστασίας Natura 2000. Σε άλλη είδηση γράφει ότι έρχονται τα ερευνητικά πλοία της ExxonMobil, ενώ το κυριότερο μέρος των επιχειρήσεων αναλαμβάνουν τα τηλεχειριζόμενα υπερσύγχρονα υποβρύχια ρομπότ.

Η «Χαραυγή» κάτω από το τίτλο «Τελευταίοι στην Υγεία – κοινωνικές παροχές», γράφει στο κύριο της θέμα ότι οι περικοπές οι οποίες έγιναν στις κοινωνικές παροχές και στον τομέα της Υγείας, διέλυσαν το κοινωνικό κράτος. Αλλού γράφει ότι έκκληση προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να επαναρχίσουν άμεσα τις συνομιλίες απηύθυναν χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού και ο ΓΓ του τ/κ κόμματος Ενωμένη Κύπρος Ιζέτ Ιζτζάν. Αναφέρεται επίσης στις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ ότι έχουμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα σε ό,τι αφορά την Κύπρο, το οποίο δεν έχει επιλυθεί, ενώ η Τουρκία παίζει εκεί ένα σημαντικό ρόλο.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Το Ηνωμένο Βασίλειο κατηγορεί τη Ρωσία για τη δηλητηρίαση του κατασκόπου», αναφέρεται στην δήλωση της Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ότι είναι πολύ πιθανόν η Μόσχα να ευθύνεται για την επίθεση στον πρώην διπλό πράκτορα Σεργκέρι Σκριπάλ και της κόρης του με τη χρήση στρατιωτικής προέλευσης νευροπαραλυτικού παράγοντα. Αλλού γράφει ότι μια πρωτοποριακή ανακάλυψη ενισχύει τις ελπίδες για αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στις κινήσεις της Αγίας Νάπας προς του ξένους τουριστικούς πράκτορες κατά της έλευσης τουρισμού χαμηλής ποιότητας στο παραθεριστικό θέρετρο.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: