Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η έναρξη της διαδικασίας στην Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα για να βρεθεί επενδυτής, η χθεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και η κοινή επιστολή έξι Κύπριων ευρωβουλευτών στην Κομισιόν για ανακρίσεις στην Κύπρο δημοσιογράφων, είναι από τα βασικά θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η «Αλήθεια» με τίτλο στο κύριό της θέμα «Γλυκοκοιτάζουν τον Συνεργατισμό» γράφει ότι μεταξύ των μνηστήρων που φλερτάρουν να αγοράσουν τον Συνεργατισμό είναι η Τράπεζα Κύπρου, η Ελληνική Τράπεζα και η Eurobank. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ζήτησε χθες άρον – άρον συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αλλά δεν μετέφερε κανένα νεότερο. Σε άλλο ρεπορτάζ η «Α» γράφει ότι στο ΔΗΚΟ απέφυγαν να απαντήσουν σε έφεση της Αντιγόνης Παπαδοπούλου.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Ευρωπαϊκή διάσταση παίρνουν οι ανακρίσεις» γράφει ότι οι έξι Κύπριοι ευρωβουλευτές με κοινή επιστολή τους προς την Κομισιόν κατέθεσαν ερώτηση για τις ανακρίσεις στην Κύπρο δημοσιογράφων «ως υπόπτων για συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος». Ο «Π» σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο Γενικός Ελεγκτής απάλλαξε τον εαυτό του για υπερπληρωμές λεωφορείων. Επίσης γράφει ότι η ΔΕΦΑ διαβεβαίωσε την Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής ότι εντός Απριλίου θα προκηρυχθούν προσφορές για προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Κάτω από τον τίτλο «Θέλουν το φιλέτο της ΣΚΤ» στεγάζει το κύριό του θέμα ο «Φιλελεύθερος» και γράφει για καταρχήν ενδιαφέρον της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας να εξετάσουν πιθανή συμμετοχή στον διαγωνισμό για το «καλό» κομμάτι της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας. Αλλού γράφει πως σε επικίνδυνα επίπεδα για την ανθρώπινη υγεία βρίσκεται η εκπομπή ραδιενεργούς ακτινοβολίας στην περιοχή Κάβο Γκρέκο. Επίσης ο «Φ» γράφει ότι στο μικροσκόπιο της ΕΕ επιχειρείται να τεθεί για πρώτη φορά ζήτημα «παρακολούθησης» των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Σαν γεράκια… πάνω από τον Συνεργατισμό» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η «Χαραυγή» η οποία γράφει ότι τελεσίγραφο στην ΣΚΤ για ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης μέχρι τις 30 Απριλίου έδωσαν οι εποπτικές αρχές σε Κύπρο και Φρανκφούρτη. Επίσης η «Χ» αναφέρει ότι την ετοιμότητα του για κοινωνική συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη μετέφερε εκ νέου χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ. Αλλού γράφει ότι η Κυβέρνηση ΔΗΣΥ – Αναστασιάδη απέτυχε δύο φορές να εισαγάγει φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή.

Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Επένδυση όχι πώληση του Συνεργατισμού» και προβάλλει δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ότι η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα δεν είναι για πώληση και ότι η Κυβέρνηση δεν πωλεί μερίδιο της στο Συνεργατισμό αλλά αρχίζει αναζήτηση επενδυτή. Γράφει επίσης ότι η σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία είναι σύνηθες φαινόμενο στην Κύπρο με τα περισσότερα θύματα να είναι γυναίκες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην αντιπαράθεση του Γενικού Ελεγκτή με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Συγκοινωνιών για το θέμα των υπερπληρωμών των λεωφορειούχων.

«Αλλάζει η ΣΚΤ και το τραπεζικό τοπίο» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η εβδομαδιαία «Καθημερινή» που γράφει ότι αυξάνεται το κεφάλαιο του Συνεργατισμού και επιδεικνύεται έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές. Αλλού γράφει ότι δύσκολος παραμένει ο δρόμος για τις αποκρατικοποιήσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πραγματικότητα αναμένεται να γίνει λίαν συντόμως το Ταμείο Υδρογονανθράκων καθώς υπάρχει ομοφωνία κομμάτων επί της βασικής φιλοσοφίας του κυβερνητικού νομοσχεδίου.

ΚΥΠΕ – Κώστας Σταυρινός
ΚΥΠΡΟΣ-Λευκωσία
21/03/2018 08:30

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: