Η Αλ Κάιντα καλεί τους υποστηρικτές της να πολεμήσουν τους Γάλλους στο Σάχελ




Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι κάλεσε τους μουσουλμάνους του Μάγρεμπ να πολεμήσουν εναντίον των Γάλλων στρατιωτών στο Σάχελ, με ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που εντοπίστηκε από το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των τζιχαντιστικών ιστοτόπων.

Στο βίντεο, διάρκειας επτά λεπτών, ο διάδοχος του Οσάμα μπιν Λάντεν δεν κάνει καμία αναφορά στις πρόσφατες επιθέσεις στην Ουαγκαντούγκου, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η Ομάδα Υποστήριξης στο Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους. Η Ομάδα αυτή είναι ένα τζιχαντιστική κίνημα που εδρεύει στο Μάλι και συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Την περασμένη Παρασκευή, σε διπλή, ταυτόχρονη επίθεση στην πρεσβεία της Γαλλίας και στο γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων της Μπουρκίνα Φάσο, σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 80. Σκοτώθηκαν επίσης και εννέα από τους δράστες.

“Εκείνοι που πολέμησαν, σκότωσαν και καταδίωξαν τους πατεράδες σας επέστρεψαν για να σκοτώσουν τους μουσουλμάνους αδελφούς σας (…) και να σας θυμίσουν ότι παραμένετε υπό την κατοχή και την καταπίεσή τους” λέει ο Ζαουάχρι, αναφερόμενος στην εποχή της αποικιοκρατίας.

Σχολιάζει επίσης την αποτυχία των επαναστάσεων της Αραβικής Άνοιξης, εκτιμώντας ότι “η παλιά διαφθορά επέστρεψε, αλλά πιο άγρια (…) από πριν”.

Ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι απειλεί τακτικά τη Γαλλία στα μηνύματά του: τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε ήδη καλέσει τους μουσουλμάνους του Μάγρεμπ και της υποσαχάριας Αφρικής να δώσουν “ένα μάθημα στους Γάλλους” που “σκότωσαν τους παππούδες σας, κατέλαβαν τα εδάφη σας και βασάνισαν τους προγόνους σας”.

Περίπου 4.000 Γάλλοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο Σάχελ στο πλαίσιο μιας επιχείρησης για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστικών οργανώσεων που δρουν στην περιοχή και για να στηρίξουν τις δυνάμεις των χωρών της G5-Sahel (Μπουρκίνα Φάσο, Μάλι, Μαυριτανία, Νίγηρας, Τσαντ).

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

06/03/2018 20:13
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Αλγέρι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: