H επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι αποχωρήσεις από τον θεσμό των συμβασιούχων οπλιτών, η απαγόρευση της ανάπτυξης στο Πέρα Πεδί, οι λίστες αναμονής για τους ρευματοπαθείς, αλλά και η είδηση για συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον ηγέτη της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ – Ουν, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Κατέθεσαν τα όπλα» και γράφει ότι το 26,9% των συμβασιούχων οπλιτών που προσλήφθηκαν το 2016 και το 2017 έχουν ήδη αποχωρήσει και προσθέτει ότι τα κενά καλύφθηκαν από την τρίτη σειρά που προσλήφθηκε ήδη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Δημοκρατική Παράταξη είναι η ονομασία που κατοχύρωσαν χθες για τη νέα κεντρώα πολιτική τους κίνηση διαγραφέντες και παραιτηθέντες από το ΔΗΚΟ, αλλά και ανένταχτοι πολίτες.Σε άλλη είδηση γράφει ότι τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη, Οικολόγοι και η Πλατφόρμα Πολιτών, που στήριξαν την υποψηφιότητα Ν. Παπαδόπουλου, ξανασυντονίζονται με επίκεντρο τη Βουλή.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό το τίτλο «Κόκκινο για το Πέρα Πέρα Πεδί», γράφει στο κύριο του θέμα ότι κόκκινο άναψε η Περιβαλλοντική Αρχή στην ανάπτυξη των Πέρα Πεδί, μετά από την έκδοση αρνητικής γνωμάτευσης χθες για τη ανέγερση ξενοδοχείου και επαύλεων. Σε άλλη είδηση ο «Φ» γράφει ότι η τουρκική πλευρά έχει αναγάγει τη διασύνδεση των ενεργειακών ζητημάτων με τις συνομιλίες στο Κυπριακό ως τη βασική της στόχευση και δημοσιεύει δηλώσεις του ΥΠΕΞ, ότι η τουρκική πλευρά θέτει όρους όχι η ε/κ για επανέναρξη των συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι 1.001 συμβασιούχοι οπλίτες πέταξαν το χακί και οι πλείστοι παραιτήθηκαν, ενώ άλλοι δεν ανανέωσαν τη σύμβασή τους.

Ο «Πολίτης» κάτω από τον τίτλο «’Κόπηκε’ το Πέρα Πεδί λόγω των επιπτώσεων», γράφει στο κύριο του θέμα ότι η περιβαλλοντική αρχή έκοψε τη φόρα στην εταιρεία Parnitha Development Ltd, αφού άναψε κόκκινο για ξενοδοχειακή μονάδα και παρεμφερείς αναπτύξεις στο Πέρα Πεδί, σε γη που αγοράστηκε από συγγενείς του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι συνολικά 142 άνδρες συμβασιούχοι οπλίτες ορκίστηκαν πίστη και αφοσίωση στην πατρίδα, ενώ θα ακολουθήσει νέα τελετή διαβεβαίωσης για τις 208 γυναίκες που επιλέγηκαν να συμμετάσχουν στο θεσμό. Γράφει επίσης σε άλλο θέμα ότι για πρόκληση θανάτου εξ αμελείας θα κατηγορηθεί ο οδηγός του διπλοκάμπινου που ενεπλάκη στο τροχαίο 27 Μαΐου 2017, κόβοντας το νήμα της ζωής τριών νέων..

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Ρευματοπαθείς στο λίστα αναμονής εννέα μήνες», γράφει στο κύριο της θέμα ότι με τους ασθενείς στην Κύπρο να φτάνουν τις 35.000, οι ρευματικές παθήσεις εξελίσσονται σε επιδημία, με τις επιπτώσεις τους να αυξάνουν με τη ηλικία, και άνω των 70 ετών ένας στους δύο ηλικιωμένους υποφέρει από κάποια μορφή ρευματοπάθειας. Γράφει επίσης με πρωτοβουλία του Δημάρχου Γερμασόγειας προωθείται η αξιοποίηση της κοιλάδας ως Γραμμικού Πάρκου. Σε άλλο θέμα, γράφει για νέα αίτηση διαχωρισμού οικοπέδων στις Θαλασσινές Σπηλιές και προσθέτει ότι στο μεταξύ, το Τμήμα Περιβάλλοντος απέρριψε την ανάπτυξη στο Πέρα Πεδί.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ο κόσμος αναπνέει καλύτερα… για την ώρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση για συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλαντ Τραμπ με τον ηγέτη της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν σε μια «δραματική εξέλιξη στην πυρηνική κρίση μεταξύ των ΗΠΑ και της Βορείου Κορέας». Αλλού γράφει ότι οι επικεφαλής της τεχνικής επιτροπής για την πολιτιστική κληρονομιά, η οποία έφερε μαζί Ε/κ και Τ/κ, ζήτησαν όπως υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων και όχι σύγκρουση. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στην ανεύρεση ενός νεκρού σκύλου ράτσας ροντβάϊλερ και σημειώνει ότι θα γίνουν εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν ο σκύλος αυτός συνδέεται με το θάνατο της άτυχης 46χρονης Πετρούνα Μίλκοβα.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ-Λευκωσία
10/03/2018 09:03

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: