Γιατί τα άρματα χρειάζονται πλήρωμα τεσσάρων και όχι τριών ανδρών: Αναλύει ένας ειδικός…




Αποτελεί ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει πολλές φορές τους ειδικούς επί των τεθωρακισμένων, με τις απόψεις να διίστανται.

Ενδιαφέρουσα είναι η άποψη του Συνταγματάρχη του Αμερικανικού στρατού, Rich Creed, προϊσταμένου της διεύθυνσης συνδυασμένων επιχειρήσεων στο Fort Leavenworth του Kansas και με θητεία στη Βοσνία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Όπως σημειώνει ο ίδιος σε ένα σχετικό κείμενό του, αφού πέρασε πολλά χρόνια υπηρεσίας στα τεθωρακισμένα, υποστηρίζει ότι είναι λάθος η επιδίωξη τεχνικών λύσεων που δεν λαμβάνουν υπόψη τον ανθρώπινο παράγοντα στο θέατρο των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλήρωμα των τεσσάρων ανδρών δίνει τέτοια ευελιξία που δεν παρέχεται με ένα πλήρωμα τριών ανδρών.

  • Στο θέατρο των επιχειρήσεων προκύπτουν τέτοια ζητήματα που το πλήρωμα θα πρέπει να λειτουργεί σαν ομάδα, και ο ένας να μπορεί να καλύπτει τον άλλο σε κυκλική 12ωρη βάση όταν δεν επιχειρούν. Όσο δύο θα είναι σε ετοιμότητα, οι άλλοι δύο να ξεκουράζονται.
  • Κάποιος ενδεχομένως να πρέπει για διαφόρους επιχειρησιακούς λόγους να κατέβει από το άρμα και το άρμα να πρέπει να κινηθεί και να επιχειρήσει με τους υπόλοιπους.
  • Η συντήρηση ή η επισκευή του άρματος στο θέατρο επιχειρήσεων είναι μία σωματικά επώδυνη δουλειά και χρειάζονται τέσσερις για να γίνει γρήγορα και με ασφάλεια.
  • Επίσης, τα άρματα που έχουν αυτόματο σύστημα γέμισης του πυροβόλου, και άρα ένα λιγότερο άτομο στο πλήρωμα, συχνά παρουσιάζουν προβλήματα στο σύστημα γέμισης, ενώ η χειροκίνητη λειτουργία παρέχει μεγαλύτερη αξιοπιστία στη μάχη.

Τα παραπάνω που αναφέρει ο Συνταγματάρχης Rich Creed αποτελούν προσωπικά του διδάγματα από μία πολυετή εμπειρία σε επιχειρησιακές συνθήκες, και νομίζουμε ότι οι σκέψεις του έχουν μεγάλη αξία να αξιοποιηθούν ανάλογα από τους σχεδιαστές και τους χρήστες αρμάτων ανά τον κόσμο.

Task & Purpose, Hellasjournal.com by Mignatiou.com
17/03/2018
Kansas, USA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: