“Φωτιές” άναψε ο Ερντογάν στα κατεχόμενα στο ζήτημα των “υπηκοοτήτων” και το πληθυσμιακό




Με τα δημοσιεύματα να εξακολουθούν να κάνουν λόγο σε αναφορά του Τούρκου Προέδρου στο θέμα του πληθυσμού και των «υπηκοοτήτων» κατά την πρόσφατη συνάντησή του στην Άγκυρα με τον «πρωθυπουργό», Τουφάν Ερχιουρμάν και τον ίδιο να απαντά ότι στη συνάντηση εκείνη «δεν έγινε οποιαδήποτε αναφορά σε περιορισμό των δικαιωμάτων και ελευθεριών» στο ψευδοκράτος, το ζήτημα τέθηκε και στη ψευδο «βουλή» όπου συνεχίζεται για τρίτη μέρα η συζήτηση του «κρατικού προϋπολογισμού».

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο «βουλευτής» του ΚΕΕ, Ναζίμ Τσαβούσογλου ρώτησε εάν εξετάστηκε η περίπτωση του «βουλευτή» του κόμματος Αναγέννησης, Μπερτάν Ζάρογλου για την παραχώρηση της «υπηκοότητας» του ψευδοκράτους και ποια θα είναι η πολιτική της νέας «κυβέρνησης» επί του θέματος. Η «υπουργός εσωτερικών», Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς απάντησε ότι ειδικά για τον κ. Ζάρογλου δεν έγινε καμία δήλωση από πλευράς «κυβέρνησης» και πως θα γίνει αυτό που πρέπει για τις περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται παρανομία στην παραχώρηση «υπηκοοτήτων». «Για μας το θέμα δεν είναι προσωπικό αλλά αν υπήρξε ή όχι παρανομία». Δεν θέλει και το έχει ξαναπεί, πρόσθεσε, να μπει σε πολεμική με τον Μπερτάν Ζάρογλου.

Σε δηλώσεις του στην Γενί Ντουζέν μετά το χθεσινό δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου Ντογάν ότι ο Ερντογάν συνέστησε στους Ερχιουρμάν και Οζερσάι να αυξηθεί ο πληθυσμός του ψευδοκράτους ώστε οικονομικά να μπορεί να ανταπεξέλθει ισάξια με την ε/κ πλευρά, ο «πρωθυπουργός» Τουφάν Ερχιουρμάν είπε ότι στόχος τους όσον αφορά το θέμα του πληθυσμού είναι να επιστρέψουν στην τ/κ πλευρά οι Τ/κ που μένουν στο εξωτερικό και να επενδύσουν εκεί.

Συζήτησαν, πρόσθεσε, το θέμα αυτό με τον Τούρκο Πρόεδρο και κατά τη διάρκεια της συζήτησης δεν υπήρξε υπόνοια περιορισμού «των δικαιωμάτων και των ελευθεριών μας».

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι ο Ταγίπ Ερντογάν τους έδωσε εντολή να εξισορροπήσουν τον πληθυσμό στις δύο πλευρές, ο κ. Ερχιούρμαν απάντησε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος «έχει πολλές φορές στο παρελθόν εκφράσει την ευαισθησία του για την εξισορρόπηση του πληθυσμού στην Κύπρο, μεταξύ άλλων κατά τις συναντήσεις του με δημοσιογράφους. Και οι απόψεις του για την Τουρκία είναι γνωστές. Δεν υπήρξε καμία απαίτηση για εξίσωση του πληθυσμού».

Ανέφερε επίσης ότι μετά από αυτό η τ/κ αντιπροσωπεία εξέφρασε την άποψη στον κ. Ερντογάν ότι πολλοί Τ/κ που ζουν στο εξωτερικό μπορούν να επιστρέψουν στην τ/κ πλευρά και να επενδύσουν εκεί.

Ο Τουφάν Ερχιουρμάν χαρακτήρισε την συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν ειλικρινή και πρόσθεσε ότι το θέμα των «υπηκοοτήτων» δεν συζητήθηκε σε αυτή αλλά επικεντρώθηκαν στην κατάσταση που αντιμετωπίζει τώρα η Τουρκία και τις εξελίξεις στο Αφρίν.

Ερωτηθείς τι άλλο συζήτησαν, ο «πρωθυπουργός» απάντησε «το Κυπριακό και τους υδρογονάνθρακες», αλλά και τα έργα που προωθεί η «κυβέρνησή» του για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του ψευδοκράτους. «Μοιραστήκαμε με τον κ. Ερντογάν τα σχέδιά μας σχετικά με τους πολίτες που ήρθαν στο νησί από την Τουρκία. Έχουμε σοβαρές απόψεις, ιδίως όσον αφορά την ευημερία των φτωχών περιοχών. Η συνάντηση ήταν ειλικρινής και χρήσιμη».

Η «Αφρίκα» αναδημοσιεύοντας το τηλεγράφημα του πρακτορείου Ντογάν γράφει ότι επιβεβαιώνεται δικό της προηγούμενο πρωτοσέλιδο ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τους Τουφάν Ερχιουρμάν και Κουντρέτ Οζερσάι να αυξήσουν τον πληθυσμό στην τ/κ πλευρά και να «σιωπήσετε την Αφρίκα». Όπως αναφέρει οι Ερντογάν και Μπιναλί είχαν πει και στον «πρωθυπουργό» και στον «αναπληρωτή πρωθυπουργό» ότι μια «περιθωριακή ομάδα ανθρώπων με τα δημοσιεύματά τους εναντίον της Τουρκίας προκαλούν επεισόδια».

Σύμφωνα με την Αφρίκα, πηγή κοντά στον Τούρκο Πρόεδρο ανέφερε ότι σε μια τέτοια περίοδο για την Τουρκία οι διαφορετικές φωνές από το ψευδοκράτος έχουν αντίκτυπο και «δικαίως ραγίζουν την καρδιά της Τουρκίας».

Περισσότερες ειδήσεις Κύπρος εδώ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 14/03/2018 21:54

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: