Έτοιμος για συνέχιση συνομιλιών, συνάντηση με Ακιντζί, δηλώνει ο πρόεδρος, λέει ο Προδρόμου




Την ετοιμότητά του για συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, εφόσον τερματιστούν οι όποιες προκλήσεις από την τουρκική πλευρά, και να συναντηθεί με τον Μουσταφά Ακιντζί, επανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο της σημερινής του συνάντησης με τον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιο για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις Ζαν Πιέρ Λακρουά, στην παρουσία και της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Ο κ. Προδρόμου είπε, παράλληλα, πως η συνάντηση είχε ως αντικείμενο τη μελέτη που γίνεται στα Ηνωμένα `Εθνη σχετικά με τις ειρηνευτικές δυνάμεις και δεν αφορά μόνο την Κύπρο, αλλά διεθνώς όλες τις ειρηνευτικές δυνάμεις, και πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας “υπογράμμισε στον κ. Λακρουά, συνεπικουρούμενος από τους συνεργάτες του, τον Υπουργό Εξωτερικών και τον διαπραγματευτή, τον ρόλο αλλά και την αποτελεσματικότητα της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ”.

“Συνειδητοποιούμε ότι είναι εδώ για πάρα πολλά χρόνια και ότι για κάποιους διεθνώς στο επίπεδο των ΗΕ αυτό μπορεί να θεωρείται ως επιβάρυνση, όμως τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά, διότι στην Κύπρο διατηρείται αυτή η κατάσταση ηρεμίας και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η ΟΥΝΦΙΚΥΠ”, ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

Είπε πως “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επειδή παρούσα ήταν και η Ειδική Αντιπρόσωπος κ. Σπέχαρ, προκαταρκτικά είχε μια συζήτηση σχετικά με την κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό. Επανέλαβε την ετοιμότητά του να συνεχίσουμε από την πλευρά μας τη διαπραγμάτευση εφόσον βεβαίως προηγουμένως τερματιστούν οι όποιες προκλήσεις και παραβιάσεις γίνονται από την πλευρά της Τουρκίας και φυσικά στο πλαίσιο το οποίο είναι δεδομένο, χωρίς νέες προϋποθέσεις ή νέες αξιώσεις που ακούγονται κατά καιρούς”, επεσήμανε ο Εκπρόσωπος.

Επίσης, σημείωσε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας “επανέλαβε στην κ. Σπέχαρ την ετοιμότητά του να συναντηθεί με τον κ. Ακιντζί γιατί σε κάποια στιγμή θα πρέπει να συνομιλήσουν πρόσωπο με πρόσωπο αν πρόκειται να ξεκινήσουν ξανά οι διαδικασίες. Η θέληση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι δεδομένη. Περιμένουμε να δούμε από την άλλη πλευρά ποιά είναι τα μηνύματα”, είπεο κ. Προδρόμου.

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση έχει κάποιο μήνυμα για το αν υπάρχει πρόθεση από την άλλη πλευρά να ανταποκριθεί τουλάχιστον για μια συνάντηση κοινωνικού χαρακτήρα που δεν θα αφορά τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως αυτό είναι ακριβώς που αναμένει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

“Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι. `Ομως έχει ιδιαίτερη σημασία και το τί συμβαίνει στο επίπεδο της ειδικής ειρηνευτικής δύναμης, της ΟΥΝΦΙΚΥΠ”, είπε, σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας “υπογράμμισε στον κ. Λακρουά, συνεπικουρούμενος από τους συνεργάτες του, τον Υπουργό Εξωτερικών και τον διαπραγματευτή, τον ρόλο αλλά και την αποτελεσματικότητα της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ”.

“Συνειδητοποιούμε ότι είναι εδώ για πάρα πολλά χρόνια και ότι για κάποιους διεθνώς στο επίπεδο των ΗΕ αυτό μπορεί να θεωρείται ως επιβάρυνση, όμως τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά, διότι στην Κύπρο διατηρείται αυτή η κατάσταση ηρεμίας και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η ΟΥΝΦΙΚΥΠ”, σημείωσε.

Πρόσθεσε πως “ανταλλάχτηκαν ιδέες και περιμένουμε ότι οποιαδήποτε αναθεώρηση μπορεί να γίνει σε διεθνές επίπεδο δεν θα επηρεάσει αυτό τον ρόλο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, λαμβανομένου μάλιστα υπόψη το ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα μικρό σε μέγεθος κράτος με κατοχικά στρατεύματα ξένης δύναμης παρόντα και σε πολύ μικρή απόσταση και από την Τουρκία αλλά και από άλλες εύφλεκτες ζώνες στην περιοχή”.

Κληθείς να σχολιάσει χθεσινοβραδινή δήλωση του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος μίλησε για βολιδοσκόπηση του Προέδρου Αναστασιάδη για λύση δυο κρατών, αποδίδοντας πληροφορίες για μια τέτοια ενδεχόμενη λύση, εάν δεν γίνει εφικτή μια λύση ομοσπονδίας, και στο περιβάλλον του Προέδρου Αναστασιάδη, ο κ. Προδρόμου είπε πως “δεν πρόκειται να μπούμε σε αυτή τη λογική, να σχολιάζουμε δηλώσεις, συνεντεύξεις”.

Ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μεταβιβάσει και μέσω των ΗΕ την ετοιμότητά και για διαπραγμάτευση, εφόσον υπάρξουν φυσικά οι συνθήκες, που όλοι καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να υπάρξουν, αλλά και για μια συνάντηση με τον κ. Ακιντζί.

“Αυτοί οι σχολιασμοί και οι ανταλλαγές μηνυμάτων και το τί λέει ή δεν λέει το περιβάλλον θεωρούμε ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν, ούτε είναι εποικοδομητικά”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν τα όσα ανέφερε ο κ. Ακιντζί στη διακαναλική του συνέντευξη για το θέμα του φυσικού αερίου και για τις συνομιλίες για το Κυπριακό επιβαρύνουν το κλίμα, ο κ. Προδρόμου είπε πως “ουσιαστικά δεν έχουμε ακούσει κάτι καινούριο από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Ακιντζί. Πράγματι το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν κάποιες παράμετροι των ΗΕ, όπως υπάρχουν και κάποιες σημαντικές συγκλίσεις και συνεννοήσεις. Μια τέτοια σύγκλιση που υπήρξε ανάμεσα στις δύο πλευρές, και θεωρούμε ότι πρέπει να ισχύει, είναι σχετικά με τον φυσικό πλούτο της χώρας και τη διαχείριση του φυσικού πλούτου, συμπεριλαμβανομένων ενδεχομένως των υδρογονανθράκων”.

“Όπως όλοι γνωρίζουμε η σύγκλιση που υπάρχει είναι ότι αυτό θα είναι αρμοδιότητα της Κυβέρνησης του κοινού κράτους μετά από μια συμφωνία λύσης. Άρα, λοιπόν, η απάντηση υπάρχει εκεί και τα οποιαδήποτε άλλα σχόλια δεν μπορεί να υπερισχύουν αυτής της σύγκλισης”, είπε ο κ. Προδρόμου.

Σε ερώτηση αν ο κ. Λακρουά μετέφερε κάποιο μήνυμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο κ. Λακρουά έχει μια πολύ συγκεκριμένη αποστολή και αυτή ακριβώς είναι που συζητήθηκε, τα ζητήματα που αφορούν τους σχεδιασμούς μετά από εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας να γίνει κάποια αναθεώρηση του όλου σχήματος των ειρηνευτικών δυνάμεων που αφορούν πολύ άμεσα την Κύπρο, και είναι ένα μεγάλης σημασίας θέμα το να καταφέρουμε να διατηρηθεί πράγματι η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και να μπορεί να παίζει τον ρόλο που έχει παίξει μέχρι τώρα».

Πρόσθεσε πως οι συζητήσεις που γίνονται σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την άλλη πλευρά γίνονται με την κ. Σπέχαρ. Κληθείς να πει αν η κ. Σπέχαρ μετέφερε κάποιο μήνυμα από τον κ. Γκουτέρες, είπε πως “δεν υπάρχει κάποιο μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ. Υπάρχουν, όμως, όχι μία, αλλά περισσότερες επιστολές του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις οποίες έχει αποταθεί στον ΓΓ, έχει δηλώσει την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, και βεβαίως ο κ. Γκουτέρες έχει αυτό το πράγμα υπόψη του».

ΚΥΠΕ-Μαρία Κονιώτου
ΚΥΠΡΟΣ-Λευκωσία
02/03/2018 13:02

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: