Επίθεση Μέρκελ στην Τουρκία για τις προκλήσεις σε Αιγαίο και ΑΟΖ: Εύσημα στον Τσίπρα




Σαφείς αιχμές για τη στάση της Τουρκίας τόσο απέναντι στην Ελλάδα όσο και απέναντι στην Κύπρο άφησε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε ενόψει της προγραμματικής συμφωνίας για τη δημιουργία κυβέρνησης στη Γερμανία.

Η Μέρκελ επαίνεσε τον Αλέξη Τσίπρα για τις προσπάθειες του να οικοδομηθεί σχέση καλής γειτονίας και υποδεικνύοντας επί της ουσίας ως κακό παιδί την Τουρκία του Ερντογάν είπε: ««Ο Τούρκος Πρόεδρος ήταν στην Ελλάδα. Αυτό για πολύ καιρό δεν συνέβαινε. Χαίρομαι πολύ που ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρα πολλές επαφές με την Τουρκία, ακόμη και αν είναι φορτισμένες με ένταση», δήλωσε και συνέχισε: «Αλλά έχουμε μεγάλα προβλήματα αυτή τη στιγμή και σχετικά με την Κύπρο. Εργάζομαι εδώ και χρόνια για να βρούμε επιτέλους μια λύση για το Κυπριακό πρόβλημα. Μέχρι σήμερα δεν την έχουμε και εκεί βεβαίως παίζει η Τουρκία έναν πολύ μεγάλο ρόλο».

Η ίδια είπε πως στην Τουρκία η κατάσταση με τα ανθρώπινα δικαιώματα ολοένα και επιδεινώνεται και για αυτό δεν υπάρχει κάποια βάση να προχωρήσει περισσότερο η τελωνειακή ένωσή της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή καμία βάση ώστε π.χ. να εμβαθύνουμε την Τελωνειακή Ένωση», επισήμανε και ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής Προεδρίας μια συνάντηση μεταξύ των θεσμών της Ευρώπης -του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προέδρου του Συμβουλίου- και του Τούρκου Προέδρου, χαιρετίζοντας τις προσπάθειες της Βουλγαρίας για την αποκλιμάκωση της έντασης και για καλές σχέσεις με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, «όπου και η Τουρκία διαδραματίζει μεγάλο ρόλο». Και εδώ, προσέθεσε, «ισχύει αυτό το οποίο ισχύει πάντα: πρέπει να επιδιώκουμε τη συζήτηση, δεν πρέπει να κρύβουμε τις διαφορές απόψεων, αλλά η δυνατότητα συνομιλίας πρέπει να εξακολουθήσει να υπάρχει, διότι εξαρτιόμαστε ο ένας από τον άλλον».

Η Τουρκία, συνέχισε η καγκελάριος, «συνεισέφερε καταπληκτικά» σε ό,τι αφορά τους πολλούς πρόσφυγες από τον εμφύλιο στην Συρία. «Υποδέχτηκε τρία εκατομμύρια πρόσφυγες και από την άλλη πλευρά θέλουμε και εμείς να τηρήσουμε τη συμφωνία μας με την Τουρκία για την δεύτερη δόση σε ό,τι αφορά τα τρία δισεκατομμύρια για την στήριξη της δουλειάς με τους πρόσφυγες. Παρά ταύτα έχουμε σε διάφορα θέματα διαφορετικές απόψεις. Και όλα αυτά μπορούν να προχωρήσουν μόνο μέσω συζητήσεων, μερικές φορές και αμφιλεγόμενων συζητήσεων», κατέληξε.

12/03/2018 16:12
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φ. Καραβίτη
Βερολίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: