Επικίδυνος και ακραίος: Ο… χαλίφης του σουλτάνου Ερντογάν είναι ο Γιγίτ Μπουλούτ




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ

Έγινε «διάσημος» παγκοσμίως το καλοκαίρι του 2013, όταν υποστήριξε με δηλώσεις του στην τουρκική τηλεόραση ότι υπάρχουν σκοτεινά κέντρα ανά την υφήλιο που προσπαθούν να «ξεπαστρέψουν» τον Ταγίπ Ερντογάν «από απόσταση… χρησιμοποιώντας τηλεκινητικές δυνάμεις».

Ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος εκείνη, για την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση στην Τουρκία. Ήδη από τα τέλη Μαΐου, η χώρα βρισκόταν σε κλοιό σφοδρών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, με θρυαλλίδα τις διαμαρτυρίες στο πάρκο Γκεζί και την πλατεία Ταξίμ της Κων/πολης. Για πρώτη φορά έπειτα από 10 συναπτά έτη στην εξουσία (2003-2013), το ισλαμοσυντηρητικό καθεστώς Ερντογάν βρισκόταν αντιμέτωπο με ένα πραγματικά σφοδρό και εκτεταμένο κύμα λαϊκής οργής.

Ήταν μέσα σε αυτές τις συνθήκες, «εν θερμώ», μια Παρασκευή του Ιουλίου του 2013, όταν ο Γιγίτ Μπουλούτ εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή του δικτύου «A Haber» να υποστηρίζει απερίφραστα ότι κάποιοι θέλουν «να σκοτώσουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από απόσταση, χρησιμοποιώντας τηλεκινητικές δυνάμεις και πολλές άλλες μεθόδους». «Είμαι σίγουρος για αυτό… Θέλουν να τον εξοντώσουν, να τον παραλύσουν και να τον βγάλουν από τη μέση, επηρεάζοντάς τον από απόσταση», διακήρυξε εκείνο το βράδυ ο κ. Μπουλούτ… ανεβάζοντας σε άλλο επίπεδο τις θεωρίες συνωμοσίας.

Έκτοτε ωστόσο, ο εν λόγω κύριος βρίσκεται σχεδόν καθημερινά στις «επάλξεις» της φιλοκαθεστωτικής τουρκικής τηλεόρασης, να δίνει ανερμάτιστες «μάχες» ενάντια σε όλους «εχθρούς» του τουρκικού καθεστώτος, με την ιδιότητα του κορυφαίου συμβούλου του Ερντογάν.

Μόνο τις τελευταίες ημέρες, έχει απειλήσει, από οθόνης, να σπάσει τα πόδια όποιου Έλληνα τολμήσει να πατήσει πόδι στα Ίμια, να εξαπολύσει στρατιωτικό χτύπημα στην κυπριακή ΑΟΖ, να βυθίσει τον 6ο στόλο των ΗΠΑ στη Μεσόγειο… και άλλα προκλητικώς ευφάνταστα.

Τίποτα δεν εντυπωσιάζει, ωστόσο, καθώς μιλάμε για έναν άνθρωπο που έχει δηλώσει, ήδη από το καλοκαίρι του 2014, «έτοιμος ακόμη και να πεθάνει για τον Ερντογάν εάν είναι απαραίτητο», προκαλώντας σωρεία ειρωνικών σχολίων.

  • Οι επικριτές του κ. Μπουλούτ, που δεν είναι λίγοι και εντός της Τουρκίας, τείνουν να τον αποκαλούν είτε «γενναίο σύννεφο» ειρωνευόμενοι τις φραστικές ανδραγαθίες του (καθότι οι λέξεις Γιγίτ Μπουλούτ, εάν μεταφραστούν, όντως σημαίνουν «γενναίο σύννεφο»), είτε «Jöleli» («ζελεδιασμένο») ειρωνευόμενοι το μαλλί του που είναι συνέχεια «στρωμένο» με ζελέ.

Η πικρή αλήθεια είναι ότι ο κ. Μπουλούτ με τις εντυπωσιακές σπουδές και τα πτυχία (είναι κάτοχος master από τη Σορβόννη, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα) θα αντιμετωπιζόταν απλώς ως μια γραφική γραφική τηλεπερσόνα… εάν δεν ήταν πραγματικά σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Προσελήφθη αρχικά ως σύμβουλος τον Ιούλιο του 2013 (επί… τηλεκίνησης), όταν ο Ερντογάν ήταν ακόμη πρωθυπουργός, και προβιβάστηκε σε κορυφαίο σύμβουλο επί οικονομικών θεμάτων όταν ο ισλαμιστής ηγέτης πρωτοεξελέγη πρόεδρος τον Αύγουστο του 2014. Την περίοδο εκείνη, υπήρχαν μάλιστα φήμες ότι θα μπορούσε να αναλάβει και κορυφαίο πόστο, ενδεχομένως ακόμη και υπουργικό, στο τουρκικό υπουργείο των Οικονομικών.

«Δουλειά του είναι η εκλαΐκευση της γραμμής του προεδρικού. Βγαίνει και πουλάει εκλαϊκευμένο τσαμπουκά, λέγοντας όλα εκείνα που δεν επιτρέπεται να πουν ο ίδιος ο πρόεδρος και η κυβέρνηση, ως ερντογανικότερος του Ερντογάν ο ίδιος», σημειώνουν άνθρωποι με γνώση προσώπων και πραγμάτων.

Δεν ήταν, ωστόσο, πάντοτε έτσι. Τουναντίον. Βλέπετε… ο Γιγίτ Μπουλούτ ξεκίνησε την καριέρα του στα τουρκικά μίντια… ως σκληρός επικριτής και πολέμιος του Ερντογάν τον οποίο σήμερα τόσο λατρεύει. Μέχρι και το 2008, τα άρθρα και οι παρεμβάσεις του ήταν στην πλειονότητά τους επικριτικά προς την κυβέρνηση του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Ο Γιγίτ Μπουλούτ προέρχεται πολιτικά από το χώρο της κεμαλικής κεντροδεξιάς. Ο πατέρας του, Μουσταφά Μπουλούτ, είχε εκλεγεί βουλευτής με το Κόμμα της Δικαιοσύνης (Adalet Partisi) του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στην εκλογική περιφέρεια της Αδριανούπολης στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

  • Όσο για τον υιό Γιγίτ, αυτός ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα γύρω στο 2001 από τα Μέσα Ενημέρωσης του ομίλου Doğan του μεγιστάνα Αϊντίν Ντογάν, από έναν μιντιακό όμιλο δηλαδή που στην πορεία, από το 2006 και μετά, θα ερχόταν σε ανοιχτή σύγκρουση με το καθεστώς Ερντογάν.

Ο Μπουλούτ, βέβαια, δεν βρέθηκε τυχαία στον εν λόγω όμιλο. Αντιθέτως, «έτυχε» να παντρευτεί μια κυρία ονόματι Σουλέ Ζεϊμπέκ που «έτυχε» να είναι ανιψιά του ιδίου του Αϊντίν Ντογάν. Κάπως έτσι λοιπόν, ως σύζυγος της ανιψιάς, ο κ. Μπουλούτ κατάφερει να αποκτήσει τη δική του εκπομπή στο CNNTürk, και να αρχίσει να αρθρογραφεί στις εφημερίδες Vatan, Radikal και Referans. Μέσα από τις εν λόγω εφημερίδες μάλιστα, εξαπέλυε έως και το 2008 σφοδρές επιθέσεις κατά του καθεστώτος Ερντογάν, το οποίο κατηγορούσε για πολλά και διάφορα: για αδιαφανείς μεροληπτικές ιδιωτικοποιήσεις και ευνοιοκρατικές συμφωνίες υπέρ ημετέρων, για «υποχωρητικότητα» στην Κύπρο (επειδή «τόλμησε» να υπογράψει το επονομαζόμενο Πρωτόκολλο Προσαρμογής της Συμφωνίας της Άγκυρας το 2005), για «ήττες» στις μάχες με το PKK το 2007, αλλά και για «φασιστικές πρακτικές απόλυτου ελέγχου των πάντων που θυμίζουν τη χιλτερική Γερμανία» το 2008.

«Το σύστημά μας κινείται από τη δημοκρατία προς το φασισμό. Παρομοιάζω το δρόμο που έχει πάρει η Τουρκία με εκείνον της χιτλερικής Γερμανίας. Είμαι πάρα πολύ ανήσυχος για την Τουρκία. Στελεχώνουν κάθε θεσμό με τους δικούς τους ανθρώπους, καταβάλλουν προσπάθειες να ελέγξουν τα πάντα, να ξεφορτωθούν τους θεσμούς του 1923, και το χειρότερο όλων, επιτίθενται στον Τύπο που τους ασκεί κριτική. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρος… Ας προστατεύσουμε τη χώρα μας προτού να είναι πολύ αργά», έγραφε ο ίδιος ο Μπουλούτ το 2008, μόλις λίγους μήνες δηλαδή προτού εκείνος μεταμορφωθεί από πολέμιο του Ερντογάν σε ορκισμένο οπαδό του ισλαμοσυντηρητικού καθεστώτος.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει τα κότσια να χτυπήσει το PKK και αυτό είναι το πρόβλημα», διακήρυττε ο ίδιος άνθρωπος το 2007, αναφερόμενος όχι σε κάποιον άλλο αλλά στον Ερντογάν τον οποίο σήμερα τόσο αποθεώνει.

Στην πορεία ωστόσο, από το 2009 και μετά, ο Γιγίτ Μπουλούτ θα έπαιρνε διαζύγιο από την παλιά του ζωή (και μαζί από την ανιψιά του Αϊντίν Ντογάν) κάνοντας στροφή 180 μοιρών, από τα αντιπολιτευόμενα του ομίλου Doğan προς τα φιλοκυβερνητικά μίντια (Habertürk, Star κ.α.), προτού τελικώς προσληφθεί επισήμως στη δούλεψη του Ερντογάν το καλοκαίρι του 2013.

  • Παράλληλα βέβαια, ο εν λόγω κύριος θα έπαιρνε «διαζύγιο» και… από την κοινή λογική. Βλέπετε, ο Γιγίτ Μπουλούτ έχει κατά καιρούς, ανάλογα με την περίοδο και τις συνθήκες, δηλώσει από οθόνης πολλά και… απολύτως αντιφατικά μεταξύ τους. Έχει για παράδειγμα διακηρύξει ότι «οι Έλληνες είναι αδέλφια με τους Τούρκους», ότι «η Γερμανία προσπαθεί να δημιουργήσει ένταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας», ότι «οι Έλληνες είναι νοικάρηδες στην χώρα τους γιατί η Γερμανία τα έχει αγοράσει όλα», ότι «τα παιδιά των Ελλήνων θα ζήσουν σαν δούλοι», ότι «οι γείτονες της Τουρκίας είναι πλέον οι Γερμανοί», αλλά και ότι «εάν υπάρχει ένας λαός που πρέπει να βγει στους δρόμους αυτός είναι ο ελληνικός», ενώ μάλιστα έχει καλέσει και τα «αδέλφια» του τους Έλληνες να «ξυπνήσουν».

Ανατρέχοντας, ωστόσο, σε όσα έχουν συμβεί τα προηγούμενα χρόνια στην κεντρική πολιτική σκηνή της γείτονος χώρας, το ερώτημα που προκύπτει είναι το ακόλουθο:

Ήταν τελικά ο προκλητικά ασταθής Μπουλούτ που ήρθε πιο κοντά στον Ερντογάν ή μήπως έγινε το αντίστροφο; Για την ιστορία, ίσως να αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από το 2010, ο Γιγίτ Μπουλούτ έκανε προπαγάνδα υπέρ μιας «αυτοκρατορικής Τουρκίας» που πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωπαϊκή ενταξιακή της πορεία και να κινηθεί προς άλλες εναλλακτικές κατευθύνσεις με στόχο να γίνει η ίδια «παγκόσμια υπερδύναμη». Έκανε, όμως, προπαγάνδα και υπέρ ενός προεδρικού συστήματος με απόλυτο άρχοντα τον Ερντογάν.

«Δεν ακολουθώ το κόμμα, ακολουθώ τον ηγέτη. Αυτός είναι ο πατέρας μου», έλεγε χαρακτηριστικά ο σύμβουλος προετοιμάζοντας το έδαφος για όσα έμελλε να ακολουθήσουν.

  • ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: