Ελπίζω να γίνει κάτι σύντομα για τους Έλληνες στρατιώτες, είπε ο Αλέξης Τσίπρας




Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει σκέψη από την πλευρά της Τουρκίας να φτάσουμε σε ομηρία των δύο στρατιωτών κι αν κάτι τέτοιο υπάρχει στο μυαλό κάποιων, ας το ξανασκεφτούν γιατί θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στις ευρω-τουρκικές σχέσεις.

«Εάν ένα γεγονός προσπαθεί να χρησιμοποιηθεί από τη μία ή από την άλλη πλευρά ως γεγονός ομηρίας, θα πρέπει να το ξανά σκεφτεί γιατί θα δημιουργούσε αρνητική επίδραση και στις ευρώ-τουρκικές σχέσεις. Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση και σύντομα θα υπάρξει θετική εξέλιξη», είπε χαρακτηριστικά.

Στέλνοντας μήνυμα προς την Τουρκία ο πρωθυπουργός είπε: «Έχουμε την ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα και μπορούμε να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.Η χώρα μας έχει έναν από τους ισχυρότερους στρατούς στην ΕΕ. Εμείς δεν έχουμε τον στρατό για να προκαλέσουμε αλλά για να διατηρήσουμε την ειρήνη. Ο τρόπος που έχουμε διαχειριστεί την νευρικότητα από την άλλη πλευρά είναι αυτός της ωριμότητας…Η Ελλάδα δεν είναι χώρα που μπορεί εύκολα κανείς να παίζει μαζί της. Ο ελληνικός λαός να έχει πλήρη επίγνωση ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας. Έχουμε μάθει να ζούμε με έναν γείτονα που έχει απρόβλεπτη συμπεριφορά. Όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα μαζί με τους εταίρους μας θα έχουμε την καλύτερη δυνατή εξέλιξη»

«Δεν περίμενα ότι μετά το χθεσινό μήνυμα ο Τούρκος Πρόεδρος θα ζητούσε συγγνώμη και θα άλλαζε την τακτική του… αλλά νομίζω ότι όλα αυτά θα τα συνυπολογίσει και θα πάρει τις αποφάσεις του», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα όσα συζητήθηκαν για την τουρκική προκλητικότητα στη Σύνοδο Κορυφής, είπε: «Έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη παρουσιάσαμε την κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Πρέπει να παρατηρήσουμε μία ποιοτική αλλαγή από την πλευρά της Τουρκίας που πρέπει να μας ανησυχήσει».

Για Σκόπια

Απαντώντας σε Σκοπιανό δημοσιογράφο για το θέμα των συζητήσεων, είπε χαριτολογώντας πως ελπίζει την επόμενη φορά ο ίδιος δημοσιογράφος να συστηθεί ως δημοσιογράφος από τη “Γκόρνα Ματσεντόνια” υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν προκρίνει αυτό το όνομα. Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι πρέπει να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση με σύνθετη ονομασία. “Να μην είναι μια λύση του ποδαριού, αλλά λύση για όλες τις χρήσεις και στο εξωτερικό και το εσωτερικό”.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε για ακόμα μια φορά ότι δεν είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα η εξεύρεση λύσης λέγοντας χαρακτηριστικά “μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς λύση”. Σημείωσε ωστόσο ότι το ίδιο δεν συμβαίνει και με τα Σκόπια και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν θέλει να ζημιώσει την ΠΓΔΜ εκμεταλλευόμενη την ανάγκη της αυτή αλλά έχει την πρόθεση και τη βούληση για μια ουσιαστική λύση.

“Δεν μας πιέζει κανείς για να βρεθεί λύση”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι στην περίπτωση που υπάρξουν πιέσεις τότε ίσως τα πράγματα γίνουν περισσότερο περίπλοκα.

Ο Αλέξης Τσίπρας καταδίκασε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία λέγοντας: «Θα ήθελα να εκφράσω την απερίφραστη καταδίκη μου για τα δύο χτυπήματα στην περιοχή της νοτιοδυτικής Γαλλίας και να εκφράσω εκ μέρους του ελληνικού λαού τα συλλυπητήρια μου και την αλληλεγγύη μου στον γαλλικό λαό»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: