Εκλογές στη Ρωσία: Ο Βλ. Πούτιν γίνεται ο μακροβιότερος ηγέτης της μετά τον Στάλιν




Με μοναδικό διακύβευμα να υπάρξει ένα ικανοποιητικό ποσοστό συμμετοχής προσέρχονται οι Ρώσοι από τις 22:00 το βράδυ του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) για να εκλέξουν τον επόμενο Πρόεδρο της χώρας τους, που εκτός τρομακτικού απροόπτου δεν θα είναι άλλος από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο 65χρονος πλέον Ρώσος πολιτικός, αναμένεται να συγκεντρώσει περίπου το 70% των ψήφων, ενώ οι υπόλοιποι επτά υποψήφιοι με το ζόρι θα ξεπεράσουν συνολικά το 17%.

Το βράδυ της Κυριακής όταν θα κλείσουν και οι τελευταίες κάλπες στο Καλίνινγκράντ τη δυτικότερη επαρχία της Ρωσικής Ομοσπονδίας ο Πούτιν θα είναι ο μακροβιότερος ηγέτης της χώρας μετά τον Ιωσήφ Στάλιν.

Ο Βόβα όπως είναι το χαϊδευτικό του θεωρείται ο άνθρωπος που ενδυνάμωσε την εικόνα της Ρωσίας και τη μετέτρεψε ξανά σε υπερδύναμη, επανέφερε τη σταθερότητα αλλά κυρίως την εθνική υπερηφάνεια που είχε χαθεί με την ανθρωπιστική κρίση, η οποία ακολούθησε την πτώση της ΕΣΣΔ.

Στην προεκλογική περίοδο – παίζοντας άλλωστε χωρίς αντίπαλο – αρνήθηκε να πάρει μέρος σε debates, δεν έκανε προεκλογικά spots και αρκέστηκε να κάνει μόλις δύο ολιγόλεπτες ομιλίες σε ισάριθμες συναυλίες.
Θέλοντας ωστόσο να υπενθυμίσει στους Ρώσους, τι έπραξε για τη χώρα, επέλεξε να κάνει τις εκλογές την ίδια ακριβώς ημέρα που πριν από τέσσερα χρόνια οι κάτοικοι της Κριμαίας αποφάσιζαν με δημοψήφισμα την ένταξή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ήταν ωστόσο τότε μια κίνηση που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου των δυτικών κατά του Πούτιν, ενώ και οι επόμενες πράξεις του έδειξαν ότι δεν σκεφτόταν το ενδεχόμενο της επιστροφής στον Ψυχρό Πόλεμο.

Έτσι οι ρωσικές εκλογές διεξάγονται με το μέτωπο της Συρίας να είναι ακόμα ανοιχτό και η υποστήριξη στον Άσαντ ενεργή, τις ΗΠΑ να ετοιμάζονται για νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας και τη Βρετανία να απελαύνει Ρώσους διπλωμάτες λόγω της δηλητηρίασης του Σεργκέι Σκριπάλ με νευροτοξικό παράγοντα για τον οποίο θεωρήθηκε η Ρωσία ως υπεύθυνη.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ο σημαντικότερος αντίπαλος του Πούτιν, ο ακτιβιστής κατά της διαφθοράς, Αλεξέι Ναβάλνι, δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για νομικούς λόγους και κάλεσε τους υποστηρικτές του να μποϊκοτάρουν τις εκλογές της ντροπής.

Οι προηγούμενες εκλογές είχαν σημαδευτεί από τις διαδηλώσεις κατά της επιστροφής του Πούτιν στην ηγεσία της χώρας. Ωστόσο οι διαδηλώσεις αυτές κατεστάλησαν και ο Πούτιν επέστρεψε στο Κρεμλίνο, συλλαμβάνοντας ακτιβιστές, στέλνοντας στη φυλακή της Pussy Riot και λαμβάνοντας δρακόντειους νόμους ενάντια στις λαϊκές διαμαρτυρίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: