Έφτασε στο οικόπεδο 10 το «Med Surveyor»: Θα κάνει τις έρευνες για την ExxonMobil




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: MIGNATIOU.COM

Το ερευνητικό πλοίο της ExxonMobil, «Med Surveyor» έφτασε σήμερα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα,, στο οικόπεδο 10, όπου αναμένεται να πραγματοποιήσει εντατικές έρευνες ελπίζοντας να εντοπίσει εστίες φυσικού αερίου.

Την αποκάλυψη έκανε χθες η ιστοσελίδα μας Hellas Journal (Η ΕΙΔΗΣΗ ΕΔΩ).

Το ερευνητικό σκάφος της αμερικανικής εταιρείας, βρισκόταν στο Λιμάνι Λεμεσού από την Πέμπτη. Χθες το απόγευμα απέπλευσε από εκεί για το οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται ήδη στο χώρο των ερευνών.

Σημειώνουμε ότι στο Λιμάνι Λεμεσού παραμένει το δεύτερο πλοίο της ExxonMobil, το «Ocean Investigator», που είχε καταφτάσει στη Λεμεσό από το λιμάνι του Λαυρίου. Και αυτό θα αναχωρήσει κάποια στιγμή για το οικόπεδο 10.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Όπως έγραψε η ιστοσελίδα μας, η Ιταλική εταιρεία πετρελαίων ΕΝΙ δηλώνει αποφασισμένη να τιμήσει τις συμφωνίες της με την Κυπριακή Δημοκρατία, μετά τη συνάντηση που είχαν στη Ρώμη ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της εταιρείας Lapo Pistelli.

Οι συμφωνίες της εταιρείας με την Κυπριακή Δημοκρατία αφορούν συνολικά έξι γεωτεμάχια εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και η εταιρεία έχει αδειοδοτηθεί για τη διεξαγωγή ερευνών Υ/Α.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συμμετοχής του κ. Χριστοδουλίδη στην Υπουργική Συνάντηση για στήριξη των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου και των εσωτερικών δυνάμεων ασφαλείας της χώρας, καθώς και στην έκτακτη υπουργική διάσκεψη για την Υπηρεσία UNRWA για παροχή βοήθειας προς τους Παλαιστινίους.

Προστίθεται ότι κατά τη συνάντηση με τον αξιωματούχο της ΕΝΙ έγινε αξιολόγηση των σχέσεων της εταιρείας με την Κυπριακή Δημοκρατία, υπό το φως και των τουρκικών προκλήσεων στη θάλασσα της Κύπρου και των γενικότερων εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, υπήρξε συναντίληψη ως προς τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου ως ζωτικής πηγής εφοδιασμού υδρογονανθράκων της περιοχής και της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό «συζητήθηκε η δυνητική κεντρικότητα του ρόλου της Κύπρου στον σχεδιασμό και την υλοποίηση μελλοντικών συνεργειών στον τομέα των υδρογονανθράκων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: