Δύο τζαμιά στο Λονδίνο χαρακτηρίζονται πολιτιστική κληρονομιά από το βρετανικό υπουργείο




To βρετανικό υπουργείο Πολιτισμού πρόσθεσε σήμερα δύο λονδρέζικα τζαμιά στον κατάλογο των κτιρίων εθνικής ιστορικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, μετά την εισήγηση του κυβερνητικού οργανισμού Historic England, αρμόδιου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τo κεντρικό Τζαμί του Λονδίνου και το πολιτιστικό κέντρο που είναι προσαρτημένο σε αυτό, τα οποία βρίσκονται στο Ρίτζεντς Παρκ, καθώς και το τζαμί Fazl στη συνοικία Σάουθφιλντς, είναι τα δύο νέα κτίρια που επωφελούνται από την αναγνώριση αυτή.

“Συμπεριλαμβάνοντας αυτά τα δύο υπέροχα τζαμιά στον κατάλογο, όχι μόνο προστατεύουμε σημαντικούς θρησκευτικούς χώρους αλλά τιμάμε και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των μουσουλμανικών κοινοτήτων στη Βρετανία”, σχολίασε ο Μάικλ ‘Ελις, υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η ανέγερση του κεντρικού τεμένους του Λονδίνου άρχισε το 1970 σε οικόπεδο που είχε προσφέρει τη δεκαετία του 1940 η κυβέρνηση του Ουίνστον Τσόρτσιλ “σε αναγνώριση της σπουδαιότητας της μουσουλμανικής πίστης στη Βρετανία, σε μια όλο και πιο πολυπολιτισμική κοινωνία”, διευκρινίζει το Historic Engand. Τα εγκαίνια έγιναν το 1977.

Το τζαμί με τον φαρδύ χρυσό θόλο και τον μιναρέ ύψους 44 μέτρων σχεδιάστηκε σε ρυθμό που συνδυάζει τον “βρετανικό μοντερνισμό” και τα “παραδοσιακά σχήματα του Ισλάμ”.

Το τζαμί Fazl ολοκληρώθηκε το 1926 και ήταν το πρώτο λονδρέζικο κτίριο που κατασκευάστηκε ειδικά για να χρησιμεύσει ως τόπος λατρείας των μουσουλμάνων. Χρηματοδοτήθηκε από πόρους που είχαν συγκεντρώσει στην Ινδία μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας Αχμαντί, που είναι ένα ρεύμα του Ισλάμ.

Το τζαμί, όλο πράσινο και λευκό, είναι “ένας συνδυασμός ινδικών αρχιτεκτονικών σχημάτων και σύγχρονων βρετανικών στιλιστικών τάσεων”, σύμφωνα με το Historic England.

Τέλος, ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι το τζαμί Shah Jahan, το παλαιότερο στη χώρα που βρίσκεται στο Γουόκινγκ, στον νότο, αναβαθμίστηκε στην “κατηγορία 1” της κατάταξης στην οποία ανήκουν τα κτίρια παρουσιάζουν “εξαιρετικό ενδιαφέρον”.

Συνολικά, 17 τεμένη περιλαμβάνονται στην ιστορική και αρχιτεκτονική πολιτιστική κληρονομιά της Βρετανίας.

 

13/03/2018 11:42
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Λονδίνο, United Kingdom

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: