Δημοσκόπηση στη Γερμανία: Μπροστά η Μέρκελ, πολύ κοντά σοσιαλιστές και ακροδεξιοί




Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κυρίως, αλλά και οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) ανακάμπτουν ελαφρώς και η Ακροδεξιά σταθεροποιείται σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρώτου γερμανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD.

Πιο συγκεκριμένα το SPD παρουσιάζει αυξητική τάση λαμβάνοντας 18% (+2% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της 15ης Φεβρουαρίου του ARD), η Xριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU) θα λάμβανε 34% (+1%) εάν γίνονταν εκλογές την επόμενη Κυριακή, και το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» 15% (0%). Τα υπόλοιπα κόμματα θα λάμβαναν: οι Φιλελεύθεροι (FDP) 9% (0% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του ARD), οι Πράσινοι (Die Gruenen) 11% (-2%) και η Aριστερά (Die Linke) 9% (-2%).

Όπως και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017, το 61% των Γερμανών πολιτών θα ψήφιζε κόμμα ανάλογα με τις πολιτικές του πεποιθήσεις , ενώ το 33% θα ψήφιζε μάλλον με κριτήριο την απογοήτευση. Ενδιαφέρον είναι ότι ειδικά το ακροδεξιό AfD θα ψηφιζόταν για λόγους διαμαρτυρίας από το 75%, ποσοστό από το οποίο μόνο το 24% θα το ψήφιζε εκ πεποιθήσεως. Τo SPD θα το ψήφιζε συνειδητά το 71% των πολιτών, ενώ τη Xριστιανοδημοκρατική ‘Ενωση το 69%, τους Φιλελεύθερους το 64%, τους Πράσινους το 58% και την Αριστερά το 55%.

Δημοφιλέστερος πολιτικός είναι ο μεταβατικός υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με 65% (+3% σε σχέση με τη δημοσκόπηση του ARD της 15ης Φεβρουαρίου ) και ακολουθεί η καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ με 52% (+3%).

Έπονται ο χριστιανοδημοκράτης μεταβατικός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ με 46% (+6%), η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Αριστεράς Σάρα Βάγκενκνεχτ με 41% (+6%) και ο μεταβατικός πρόεδρος του SPD ‘Ολαφ Σολτς με 40% (+1%). Ακολουθούν η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (CDU) με 38% (-2%) και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του SPD Αντρέα Νάλες με 36% (+8%). Η Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπάουερ, η πρώην πρωθυπουργός του κρατιδίου Ζάαρλαντ, η νέα γενική γραμματέας του CDU και πιθανή διάδοχος της ‘Αγγελα Μέρκελ απολαμβάνει της εκτίμησης του 35% , αλλά το 53% δηλώνει πως δεν έχουν σχηματίσει ακόμα γνώμη γι’ αυτήν σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Ο χριστιανοκοινωνιστής (CSU) πρωθυπουργός της Βαυαρίας και ενδεχόμενος υπερ-υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο δημοφιλίας, δηλαδή τον εκτιμά το 35% (+3%), ενώ ακολουθεί ο Κρίστιαν Λίντνερ των Φιλελευθέρων (FDP) με 26% (-5%). Ο νέος πρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ είναι σχεδόν άγνωστος στο 70% των ερωτηθέντων και μόνο το 23% τον κατατάσσει στην κατηγορία των δημοφιλών πολιτικών. Τέλος μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η Αλις Βάιντελ, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ακροδεξιάς (AfD), είναι δημοφιλής μόνο στο 9% των ερωτηθέντων (0% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του ARD), ενώ το 52% φέρεται να μην την γνωρίζει καν και επομένως δεν έχει γνώμη γι’ αυτήν.

02/03/2018 09:50
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: