Διάλογο για αναθεώρηση του Συντάγματος ζητά η Γεννηματά: Οι προτάσεις της για ΠτΔ και ασυλία




Πρόταση να ξεκινήσει από τώρα ο διάλογος για αναθεώρηση του Συντάγματος κάνει η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά προς τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Εμείς εμμένουμε στις θέσεις μας για ένα συναινετικό, αντιπροσωπευτικό, αληθινά δημοκρατικό πολιτικό σύστημα» ανέφερε σε δήλωσή της η κυρία Γεννηματά και πρόσθεσε: «Είμαστε πεπεισμένοι πως δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία, τουλάχιστον ορισμένες συνταγματικές διατάξεις που προκαλούν σοβαρές θεσμικές δυσλειτουργίες να τροποποιηθούν με αφετηρία την παρούσα Βουλή, παρά την εύλογη δυσπιστία και τα ερωτηματικά που προκαλούν οι ως τώρα κυβερνητικοί χειρισμοί στο θέμα».

Η κυρία Γεννηματά ζητά τη δημιουργία θεσμικών αντίβαρων για «να αντιμετωπιστεί η ανισορροπία που προέκυψε από τη θεσμική υπερ-ενίσχυση του πρωθυπουργού. Προτείνεται λελογισμένη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας για να εξισορροπηθεί το πλήρως πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο».

Παράλληλα ζητά να υπάρχει η δυνατότητα από τον ίδιο τον ΠτΔ να συγκαλεί το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών αλλά και να ορίζει εκείνος τους προέδρους Ανεξάρτητων Αρχών με βάση κατάλογο ονομάτων που θα του χορηγεί η Βουλή.
Στην πρόταση περιλαμβάνεται και η δυνατότητα του Προέδρου να διορίζει εκείνος τους Ανώτατους Δικαστικούς από κατάλογο που έχει σταλεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από τις ολομέλειες των Ανωτάτων Δικαστηρίων κι έχει αξιολογηθεί επίσης από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Με το σκεπτικό της αντιμετώπισης της εκλογολογίας η κυρία Γεννηματά προτείνει οι απαραίτητες ψήφοι για την εκλογή ΠτΔ να μειωθούν στις 160 αντί για 180 στην τρίτη ψηφοφορία και σε αντίθετη περίπτωση να προβλέπεται η παράταση της θητείας του Προέδρου για ένα έτος.

Η διάλυση της Βουλής και η πρόωρη προσφυγή σε εκλογές από την κυβέρνηση επικαλούμενη την ανάγκη αντιμετώπισης «εθνικού θέματος εξαιρετικής σημασίας», να αποφασίζεται από τη Βουλή με πλειοψηφία 3/5. Η κυβέρνηση πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον της Βουλής και να εξηγήσει για ποιον λόγο συντρέχουν οι λόγοι διάλυσής της και ζητώντας ενισχυμένη πλειοψηφία γι αυτό. Έτσι θα είναι πιο δύσκολη η κατάχρηση του συγκεκριμένου άρθρου.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ζητά την αλλαγή του άρθρου περί ευθύνης υπουργών και να δημιουργηθεί δικαστικό συμβούλιο ανώτατων δικαστών από τον Άρειο Πάγο και το ΣτΕ με κλήρωση, το οποίο θα κρίνει αν μια υπόθεση που αφορά πολιτικό πρόσωπο πρέπει να παραπεμφθεί στη Βουλή κι όχι η παραπομπή να γίνεται «αμελλητί». Η Βουλή με απλή πλειοψηφία θα αποφαίνεται για παραπομπή σε δίκη. Για τους υπουργούς θα καταργούνται οι ειδικές προβλέψεις παραγραφής και θα ισχύουν οι ίδιοι κανόνες παραγραφής με εκείνους των υπολοίπων πολιτών.

Προτείνει επίσης την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας ακόμη και όταν κατηγορούνται για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου και να έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν προστασία από τη Βουλή μόνον όταν θεωρούν καταχρηστική ή πολιτική την όποια δίωξή τους.

Επίσης ζητά αναθεώρηση του άρθρου 16, ώστε να δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ.

21/03/2018 16:46
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: