“Δεν είμαι υπουργός του Καμμένου”, δηλώνει σε συνέντευξη του ο Φώτης Κουβέλης




Σαφείς αποστάσεις από τον Πάνο Καμμένο επιχειρεί να κρατήσει ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης, τόσο σε ιδεολογικό όσο και πολιτικό επίπεδο. Αναφερόμενος στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, κράτησε σαφώς πιο προσεκτική στάση από τον “προϊστάμενο” υπουργό ο οποίος τους είχε χαρακτηρίσει “ομήρους στα χέρια των Τούρκων”.

Συγκεκριμένα ο Φώτης Κουβέλης μιλώντας στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, ανέφερε χαρακτηριστικά “Δεν είμαι υπουργός του Καμμένου”, τονίζοντας ότι η συνεργασία τους δεν σημαίνει εκχώρηση της ιδεολογικής και πολιτικής του ταυτότητας. Για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, υποστήριξε ότι ένα σύνηθες σε άλλες εποχές φαινόμενο, που θα είχε λυθεί άμεσα, πήρε τώρα άλλες διαστάσεις, εξαιτίας της έντασης με την Τουρκία.

Ο κύριος Κουβέλης υπεραμύνθηκε της επιλογής του να μην στηρίξει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι ήταν απόφαση του συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία.

Ενα απόσπασμα απο τη συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη:

• Πώς εξελίσσεται το θέμα με τους δύο στρατιωτικούς;

Πρέπει να δούμε το περιστατικό στις πραγματικές του διαστάσεις. Η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον των δικαστικών αρχών της Τουρκίας. Μέχρι στιγμής το αποδιδόμενο ποινικό αδίκημα είναι η παράνομη είσοδος σε απαγορευμένη περιοχή. Οι συνθήκες όμως κάτω υπό τις οποίες συνέβη αποδεικνύουν ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση να εισέλθουν και μάλιστα παρανόμως με στολή, εξάρτυση και εξοπλισμό. Πρόκειται για συγκεκριμένες συνθήκες που οδήγησαν του δύο στρατιωτικούς να μη μπορούν να βρουν τη σωστή πορεία και να χαθούν μέσα στον χιονιά και στη χαμηλή νέφωση. Είναι ένα γεγονός που σε άλλες εποχές, χωρίς τις σχέσεις έντασης από τη μεριά της Τουρκίας προς την Ελλάδα, θα είχε αντιμετωπιστεί με τον εξαιρετικά απλό τρόπο της απευθείας συνεννόησης που μάλιστα διεκδίκησε η χώρα μας από την πρώτη στιγμή. Τώρα η υπόθεση βρίσκεται στο ΥΠΕΞ, δηλαδή στις διπλωματικές και άλλες ενέργειες που γίνονται.

• Την όξυνση εκ μέρους της Τουρκίας πώς την αποτιμάτε;

Η Τουρκία θέλει να οξύνει τα πράγματα, αν και εκτιμώ ότι μέχρι εκεί θα είναι οι ενέργειές της. Είναι το αποτέλεσμα μιας γενικότερης στάσης που επιδεικνύει και στον χώρο του Αιγαίου αλλά και με την ΑΟΖ στην Κύπρο.

• Πάντως η αντιπολίτευση, πρώην συνοδοιπόροι και σύντροφοι, σας άσκησαν δριμεία κριτική, σας λοιδόρησαν για την επιλογή σας. Είπαν ότι δεν δεχτήκατε να γίνετε Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τώρα καταλήξατε υπουργός του κ. Καμμένου. Τι απαντάτε;

Δεν είμαι υπουργός του κ. Καμμένου. Βεβαίως με τον κ. Καμμένο συνεργάζομαι και η συνεργασία αυτή σε καμία περίπτωση, όπως και η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛΛ., δεν σημαίνει εκχώρηση ούτε της πολιτικής ούτε της ιδεολογικής ταυτότητας. Ούτε της δικής μου, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε του κ. Καμμένου. Προσπαθούμε για το ωφέλιμο και χρήσιμο για την προσπάθεια της χώρας.

Σε ό,τι αφορά την αιτίαση που διατυπώνεται, να επαναλάβω ότι η άρνηση της ΔΗΜΑΡ και η δική μου να συμβάλουμε στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν ήταν τυχαία. Επρόκειτο για μια βαθύτατα πολιτική επιλογή που υπερψήφισε το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ με τεράστια πλειοψηφία, ώστε να μη συμπράξουμε στην εκλογή Προέδρου.

• Η ένταξή σας στην κυβέρνηση «διαβάστηκε» ως άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά. Διαβλέπετε διάλογο ή και συνεργασία;

Η δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου στη χώρα είναι αναγκαία. Η διαμόρφωση των δύο πόλων είναι δεδομένη. Από τη μια πλευρά είναι ο νεοφιλελεύθερος συντηρητικός πόλος και από την άλλη ο προοδευτικός. Δεν μιλάω για δικομματισμό, αλλά για την ύπαρξη δύο πόλων. Και βεβαίως πρέπει να συγκλίνουν οι προοδευτικές δυνάμεις στη διαμόρφωση πολιτικών στόχων συνεργασίας του ευρύτερου προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

 

Πηγή: efsyn.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: