Δεν δείχνει “μπέσα” ο Ζάεφ: Κι αν αλλάξουμε τωρα το Σύνταγμά μπορεί να το επαναφέρουμε




Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, λέγοντας πως ακόμα κι αν δεχθούν τις αλλαγές στο σύνταγμα των Σκοπίων, αυτό ενδέχεται να μην είναι μόνιμο και ως εκ τούτου δεν εξασφαλίζει την Ελλάδα.

«Η όποια αλλαγή στο νομικό σύστημα δεν αποτελεί μόνιμη εγγύηση για την Ελλάδα, επειδή, ότι αλλάξει μπορεί να επανέλθει», είπε χαρακτηριστικά ο Ζάεφ και πρότεινε αντί των αλλαγών την υπογραφή και κύρωση μιας διεθνούς συμφωνίας.

«Είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόσουμε αυτό που όλος ο κόσμος ξέρει και αυτό είναι η γνωστή διεθνής πρακτική επίλυσης τέτοιων διαφορών – διεθνείς συμφωνίες, κύρωση στα κοινοβούλια, αποφάσεις ΟΗΕ – και τότε (η λύση) θα μείνει αιώνια. Είμαι πεπεισμένος ότι με τέτοιες προσεγγίσεις, μεριμνώντας για αυτό που είναι σημαντικό για τους πολίτες της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, μπορούμε να βρούμε τη λύση στη διένεξη που έχουμε με την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος προχώρησε και σε υποδείξεις προς την ελληνική πλευρά λέγοντας πως δεν πρέπει να υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» σε μια διαπραγμάτευση λέγοντας: «Δεν πρέπει να βάζουμε κόκκινες γραμμές αν θέλουμε να βρούμε λύση. Πρέπει να φροντίζουμε ο ένας για τον άλλον, για να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια και των δύο λαών, των δύο χωρών και των δύο εθνών και, σε κάθε περίπτωση, να διαφυλάξουμε αυτό που σημαίνει συναίσθημα και αυτό είναι η ταυτότητα. Η ταυτότητα είναι συναίσθημα, κανείς δεν μπορεί να κάνει διαπραγματεύσεις και παζάρια γι’ αυτήν. Εγώ πιστεύω ότι, σε αυτό το πνεύμα, προσεγγίζοντας προσεκτικά τους εταίρους με τους οποίους διαπραγματευόμαστε, θα βρούμε λύση».

Φτάνοντας στα άκρα ο Ζόραν Ζάεφ πρότεινε να ανοιχτεί ακόμα και το Ελληνικό Σύνταγμα για να φανεί πως μεριμνά η Ελλάδα για τους Έλληνες στο εξωτερικό και την ίδια πρακτική να εφαρμόσει και η ΠΓΔΜ.

Τέλος, υπογράμμισε ότι με την μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και της εθνικής οδού που ξεκινάει από τα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Σερβία και καταλήγει στα σύνορα με την Ελλάδα, η χώρα του κλείνει τα κεφάλαια που παραπέμπουν σε αλυτρωτισμούς.

06/03/2018 19:54
ΑΠΕ-ΜΠΕ
N. Φραγκόπουλου
Σκόπια, ΠΓΔΜ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: