Δεδομένες οι διαφορές με τους ΑΝΕΛ αλλά δεν επηρεάζουν την κυβερνητική συνεργασία, λέει η Σβίγκου




Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να λύσει ζητήματα που ταλανίζουν τη χώρα εδώ και δεκαετίες με αιχμή την ονομασία της πΓΔΜ, εξέφρασε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/σ ΣΚΑΙ, κλείνοντας παράλληλα τα σενάρια περί ρήξης στον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Η επίσημη θέση της κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να βρεθεί λύση στο ονοματολογικό και οι άξονες αυτής της λύσης είναι αυτοί που έχουν περιγράψει και ο κ. Κοτζιάς και ο πρωθυπουργός. Αφορούν τη σύνθεση ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό» είπε, προσθέτοντας πως πρέπει να βρεθεί λύση και πως αυτό είναι προς όφελος της χώρας. «Θα λύσει ένα ζήτημα, το οποίο τα προηγούμενα χρόνια με ευθύνη και της κυβέρνησης της πΓΔΜ, αλλά και των ελληνικών κυβερνήσεων, δεν είχε λυθεί και η επίλυσή του σήμερα θα έχει πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και οικονομικά οφέλη και γεωστρατηγικά» σημείωσε η κ. Σβίγκου.

Ερωτηθείσα για τη στάση των ΑΝΕΛ στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς έχουν εκφραστεί διαφωνίες, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε: «Οι ΑΝΕΛ, ως κόμμα, και ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με μια τέτοια λύση, την ίδια στιγμή όμως έχουν πει, και προσωπικά ο κ. Καμμένος, ότι στηρίζει τις διαπραγματευτικές προσπάθειες του κ. Κοτζιά. «Εγώ, αυτό που θα έλεγα, είναι να περιμένουμε τι θα κάνει το κόμμα των ΑΝΕΛ, όταν θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή».

Η Ράνια Σβίγκου ρωτήθηκε για τις σχέσεις των δυο κομμάτων και για το εάν έχει δημιουργηθεί ρήξη στο εσωτερικό της κυβέρνησης και αφού υπογράμμισε πως «οι διάφορες μεταξύ των δυο κομμάτων είναι δεδομένες και φυσιολογικές, αλλά δεν επηρεάζουν την κυβερνητική συνεργασία», σημείωσε: «Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ έχει έναν συγκεκριμένο στόχο, ο οποίος σχετίζεται και με την έξοδο από τα μνημόνια και με το ζήτημα της καταπολέμησης της διαφθοράς στη χώρα μας. Οι προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης είναι δεδομένες κι αυτές είναι που ενώνουν τα δύο κυβερνητικά κόμματα […] Η κυβερνητική συνεργασία τελειώνει, όταν θα τελειώσει η θητεία αυτής της κυβέρνησης. Αφορά την τετραετία, κατά την οποία είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ».

Σχετικά με το κλίμα αντιπαράθεσης που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, η εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος επέρριψε ευθύνες στη ΝΔ υπογραμμίζοντας: «Έχουμε δει μέχρι στιγμής ότι αυτή τη δυνατότητα συναίνεσης, ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα, η ΝΔ είναι αυτή που έχει καταφέρει να την τορπιλίσει. Θυμόμαστε όλοι τις δηλώσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα με αφορμή την προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, όπου στελέχη της ΝΔ έφταναν στο σημείο να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ γι αυτή την προκλητικότητα και προσωπικά τον πρωθυπουργό. Τέτοιες δηλώσεις σίγουρα δεν οδηγούν σε ένα κλίμα συναίνεσης, και ειδικά στα εθνικά θέματα».

Επιπλέον, αναφερθείσα προσωπικά στον πρόεδρο της ΝΔ, είπε πως θυμάται τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή «να απαριθμεί τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και του Αιγαίου, λέγοντας ότι αυτές έχουν πολλαπλασιαστεί επί ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θεωρώ ότι τέτοιες δηλώσεις βοηθούν στην επίτευξη συναίνεσης. Οπότε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, παρόλο που στη συνέχεια ειδικά τώρα που βρίσκεται στο εξωτερικό, έχει αλλάξει φρασεολογία, θεωρώ ότι και ο ίδιος προσπάθησε να εκμεταλλευτεί μικροπολιτικά το ζήτημα της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας».

Για το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Περιμένουμε να δούμε τις θέσεις που θα παρουσιάσει το Κίνημα Αλλαγής και το κατά πόσο αυτές θα σηματοδοτήσουν μια ρήξη με το παρελθόν των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και το παρελθόν της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ».

Καταλήγοντας η κ. Σβίγκου υπογράμμισε: «Αυτό που σχεδιάζουμε είναι και την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά και το πώς θα είναι η χώρα μετά και εκεί μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση με όλα τα πολιτικά κόμματα. Από την πλευρά της ΝΔ θα περιμέναμε σήμερα, αντί να φαντασιώνεται νέα μέτρα, νέα προαπαιτούμενα, νέα μνημόνια, να αντιληφθεί ότι βαδίζουμε προς την έξοδο από τα μνημόνια και να συζητήσει και αυτή, να παρουσιάσει τις προτάσεις και τις θέσεις της για το πώς θα πρέπει να είναι το νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό σχέδιο μετά τον Αύγουστο του ’18. Αυτή είναι μια συζήτηση που πιστεύω ότι πρέπει να την προκαλέσουν και πρέπει να την επιδιώξουν όλα τα πολιτικά κόμματα».

19/03/2018 13:40
ΑΠΕ-ΜΠΕ Αγγελική Λάζου
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: