Χέδερ Νάουερτ, η νέα Νίκι Χάλεϊ της κυβέρνησης Τράμπ, στην αμερικανική διπλωματία




Γράφει ο Δημήτρης Γ. Απόκης*

Την ημέρα που ο Αμερικανός Πρόεδρος, καρατόμησε τον Ρέξ Τίλερσον, από Υπουργό Εξωτερικών, η εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, βρίσκονταν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στο Ισραήλ, απομονωμένη από τον πρώην αφεντικό της και το στενό του κύκλο.

Πολλοί θα περίμεναν ότι μετά την απόφαση του Προέδρου Τράμπ, την τύχη του Τίλερσον, θα ακολουθούσε και η Χέδερ Νάουερτ. Παρόλα αυτά συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Η θέση της στο Φόγγυ Μπότομ ενισχύθηκε σημαντικά και το άστρο της βρίσκεται σε ανοδική πορεία, κάνοντας την τη δεύτερη πιο ισχυρή γυναίκα, μετά την Πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ, στο χώρο της αμερικανική εξωτερικής πολιτικής.

Μόλις μια εβδομάδα πριν την απόλυση Τίλερσον, η κ. Νάουερτ, σύμφωνα με έγκυρες πηγές στην αμερικανική πρωτεύουσα, βρίσκονταν σε διαδικασία αποχώρησης από το Στέητ Ντιπάρτμεντ, αναζητώντας το επόμενο βήμα στην καριέρα της.

  • Κατά τη διάρκεια της θητείας Τίλερσον, η Χέδερ Νάουερτ, βρίσκονταν με απόφασή δική του και του στενού του κύκλου, εκτός του παιχνιδιού και αυτό ήταν εμφανές και από το γεγονός ότι ποτέ δεν τον είχε συνοδέψει στα ταξίδια του στο εξωτερικό, και δεν συμμετείχε στις περισσότερες συναντήσεις του στην Ουάσιγκτον, κάτι ανήκουστο για τον εκάστοτε εκπρόσωπο του Στέητ Ντιπάρτμεντ. Το ρόλο της με απόφαση του κ. Τίλερσον, έπαιξε ο Υφυπουργός κ. Γκόλντστάϊν, ο οποίος με απόφαση του Λευκού Οίκου έχασε τη θέση του μαζί με τον Υπουργό του.

Η απόφαση του Προέδρου Τράμπ για τον Τίλερσον, την βρήκε μέσα σε ένα τούνελ κατασκευασμένο από τη Χαμάς, στα σύνορα του Ισραήλ κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, σε περιοδεία που είχαν διοργανώσει οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ. Διέκοψε αμέσως και γύρισε στην Ιερουσαλήμ για να ενημερωθεί επί των εξελίξεων.

Ο Υφυπουργός κ. Γκόλντστάϊν, έμπιστος του κ. Τίλερσον, που έκανε τη δήλωση εκ μέρους του απερχόμενου Υπουργού, απολύθηκε και η κ. Νάουερτ ενημερώθηκε ότι με απόφαση του Λευκού Οίκου, αναλάμβανε τη θέση του. Η ίδια έκπληκτη για την απόφαση του Προέδρου, πρότεινε άλλο πρόσωπο, αλλά ο Λευκός Οίκος την ενημέρωσε ότι ήθελαν αυτή και αποδέχθηκε.

  • Τα νέα της καθήκοντα πέρα από την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Στέητ Ντιπάρτμεντ, την φέρνουν κοντά στην κορυφή της αμερικανικής διπλωματίας. Επιβλέπει τη δημόσια διπλωματία των ΗΠΑ, στην Ουάσιγκτον και στις περίπου 275 πρεσβείες, προξενεία και άλλα πόστα στο εξωτερικό. Είναι επικεφαλής του Global Engagement Center, που καταπολεμά τα εξτρεμιστικά μηνύματα του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών και όχι μόνο οργανώσεων. Και μπορεί εάν το επιθυμεί να πάρει θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο, που κατευθύνει τα κυβερνητικά δίκτυα ενημέρωσης όπως η Φωνή της Αμερικής. Και όλα αυτά όταν μόλις πριν ένα χρόνο δεν κατείχε καμία θέση στην κυβέρνηση.

Γεννημένη στην Πολιτεία του Ιλλινόϊς, ήταν παρουσιάστρια στο αγαπημένο τηλεοπτικό σόου, του Αμερικανού Προέδρου, “Fox and Friends”. Κατέχει μεταπτυχιακό στη δημοσιογραφία, από το Πανεπιστήμιο Columbia, της Νέας Υόρκης, και πριν από το Fox News, εργάζονταν στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Από την πρώτη στιγμή της άφιξης της στο Στέητ Ντιπάρτμεντ, ήταν σαφές ότι δεν αποτελούσε επιλογή του Ρέξ Τίλερσον. Πολέμησε την προσπάθειά του, να περιορίσει την πρόσβαση των δημοσιογράφων, τη μείωση των ενημερώσεων τύπου, και τον περιορισμό των δημοσιογράφων που ταξίδευαν μαζί του. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο Τίλερσον προτιμούσε για τη θέση την Ζενεβιέβ Γούντ από το Heritage Foundation.

Όταν ανέλαβε τη θέση της οι σχέσεις Τίλερσον με τους δημοσιογράφους του Στέητ Ντιπάρτμεντ, βρίσκονταν σε κρίση. Δεν υπήρχε καθημερινή ενημέρωση τύπου, μια παράδοση δεκαετιών. Δημοσιογράφοι είχαν αποκλειστεί από το αεροπλάνο του Υπουργού στα ταξίδια του. Εκπρόσωποι του Υπουργείου δεν είχαν πρόσβαση στον Υπουργό και το επιτελείο του.

Αποκλεισμένη από τον έβδομο όροφο, διαμόρφωσε ένα δίκτυο προσωπικών σχέσεων με στελέχη καριέρας του Υπουργείου, και άρχισε να πραγματοποιεί δικά της ταξίδια στο εξωτερικό. Με την επιβολή από τον Τίλερσον και το επιτελείο του, δυο μόνο ενημερώσεων τύπου την εβδομάδα, άρχισε το πρόγραμμα “The Readout”, του Στέητ Ντιπάρτμεντ όπου η ίδια έκανε συνεντεύξεις ανώτερων αξιωματούχων του Υπουργείου, γύρω από τα θέματα της ημέρας, που ανέβαιναν στα κοινωνικά δίκτυα.

Ταυτόχρονα διατηρούσε, σε αντίθεση με τον Τίλερσον, άριστες σχέσεις, με το Λευκό Οίκο, με την εκπρόσωπο του Προέδρου, Σάρα Σάντερς, να την χαρακτηρίζει, “ομαδικό παίκτη”, και “δυνατό πλεονέκτημα”, για την κυβέρνηση.

Επίσης, έχει αποδείξει παραπάνω από μια φορές, ότι δεν κάνει πίσω σε κόντρες με μεγάλες δυνάμεις όπως για παράδειγμα η Ρωσία, η οποία έχει γίνει αντικείμενο σφοδρής κριτικής από την Χέδερ Νάουερτ, από το βήμα του Στέητ Ντιπάρτμεντ προκαλώντας, προσωπικά, την οργή της Μόσχας.

Η άφιξη του Μάϊκ Πομπέο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ, αναμένεται να απελευθερώσει ακόμη πιο πολύ τις δυνατότητες της, και να ενισχύσει περαιτέρω το προφίλ της, ως φωνή της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική.

  • Ο Δημήτρης Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, μέλος του The International Institute of Strategic Studies, και διετέλεσε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, και το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον.  

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: