Ας σοβαρευτούμε επιτέλους: Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι παιχνίδι εκτόνωσης!




Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Από το μεσημέρι της Παρασκευής, που έγινε γνωστή η είδηση της σύλληψης των δυο Ελλήνων Στρατιωτικών από τους Τούρκους, η επικαιρότητα στη χώρα μας, κινείται στον αστερισμό αυτού του σημαντικού για την πατρίδα και τις Ένοπλες Δυνάμεις, γεγονός.

Δυστυχώς, με βαθιά θλίψη θα επισημάνω, ένα φαινόμενο, το οποίο, δυστυχώς, αποδεικνύει τη βαθιά κρίση την οποία διέρχεται η χώρα και η οποία δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε πολύ δυσάρεστες εξελίξεις.

Το φαινόμενο αυτό έχει να κάνει με την αντίδραση που παρατηρείται σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής του τόπου, σχετικά με αυτό το σοβαρό και ευαίσθητο για το εθνικό συμφέρον γεγονός.

Μιλάμε, για δυο στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, και ένα γεγονός το οποίο έχει να κάνει με την αξιοπιστία τους και την εικόνα της χώρας ευρύτερα.

Αντί λοιπόν, να επικρατήσει σοβαρότητα, ψυχραιμία, και εθνική ομοψυχία, έχουμε γίνει όλοι, και μαζί, δυστυχώς, οι Τούρκοι και η διεθνής κοινότητα, μάρτυρες μιας απίστευτης ελαφρότητας που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει τα όρια του κιτρινισμού και της καφρίλας.

Το τι ακούγεται και τι γράφεται σε μέσα ενημέρωσης, ιστοσελίδες, και κοινωνικά δίκτυα, δεν είναι απλά καταθλιπτικό, είναι εθνικά ζημιογόνο. Οι φήμες, και οι αναλυτές του ποδαριού κυριαρχούν.

  • Σε μια στιγμή που όλοι θα έπρεπε να σιωπούμε και να κάνουμε αυτό που στις Ηνωμένες Πολιτείες συνηθίζουν να λένε, “round around the flag” (“στοιχηθείτε γύρω από τη σημαία)”, όλοι έχουν ξεφύγει και έχουν επιδοθεί σε μια εκστρατεία που μόνο με ονομασίες, τόσο ακατάλληλες, που δεν είναι δυνατόν να γραφούν δημόσια, μπορεί να την περιγράψει κανείς.

Ακόμη χειρότερα, σε αυτή την επικίνδυνη ασυδοσία, κάποιοι επίδοξοι Καραϊσκάκηδες, με αρκετή δόση άγνοιας και ασχετοσύνης, στο χώρο των μέσων ενημέρωσης και όχι μόνο, γίνονται βαποράκια μια καλοσχεδιασμένης τουρκικής προπαγάνδας, που διαχέεται από τα “ελεύθερα”, τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και διάφορους κύκλους στο εσωτερικό που θέλουν να πλήξουν τη χώρα.

Πόσο δύσκολο είναι να καταλάβουμε όλοι, σε αυτό τον τόπο, ότι σε τέτοιες ευαίσθητες και κρίσιμες στιγμές για την πατρίδα, όταν δεν είμαστε σίγουροι για κάτι, και κυρίως όταν δεν έχουμε (μαζί και εγώ) την ικανότητα να φιλτράρουμε πληροφορίες και φήμες, καλό είναι να σιωπούμε και να μην γινόμαστε όλοι ευκαιριακοί στρατηλάτες.

  • Αντί να χωνέψουμε όλοι, ότι οι ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, δεν είναι και δεν πρέπει επουδενεί να αποτελούν χώρο πολιτικής αντιπαράθεσης και ανόητης δημόσιας ενασχόλησης και μάλιστα σε μια στιγμή που κάθε άλλος θεσμός της άμοιρης αυτής χώρας έχει χάσει κάθε είδος αξιοπιστίας και σοβαρότητας, επιδιδόμαστε ασύστολα σε βερμπαλισμούς κενούς περιεχομένου και ουσίας, αλλά, ταυτόχρονα, επικίνδυνους για την πατρίδα και το εθνικό συμφέρον.

Έχει γίνει αντιληπτό τι σημαίνει ένα πλήγμα αξιοπιστίας των ενόπλων δυνάμεων; Έχουμε καταλάβει ότι σε μια τέτοια περίπτωση, θα χαθεί και η τελευταία ασπίδα – ελπίδα, που έχουμε ως Έθνος;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι υποχρέωση των μέσων μαζικής ενημέρωσης, σε τέτοια κρίσιμα γεγονότα, να ενημερώνουν την κοινή γνώμη. Όπως είναι απαραίτητο για τα θεσμικά όργανα της πολιτείας να κάνουν το ίδιο, διαφυλάττοντας βέβαια, εκείνα που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την αποστολή επιστροφής των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στην πατρίδα, και την αξιοπιστία των ενόπλων δυνάμεων και της χώρας.

Ας σοβαρευτούμε, λοιπόν, όλοι. Είναι ώρα για ομοψυχία, λίγα λόγια, και σοβαρότητα.

Πάνω από όλα είναι ώρα για αμέριστη στήριξη έναντι των ενόπλων δυνάμεων, και στοίχιση γύρω από τη Σημαία. Είναι χρέος όλων μας.

  • Ο Δημήτρης Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University και Μέλος του The International Institute of Strategic Studies.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: