Αναβολή της εκταμίευσης της δόσης προς την Ελλάδα θα ζητήσουν οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι




Στη συζήτηση της Τετάρτης για την επόμενη δόση προς την Ελλάδα αναφέρεται η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα των Φιλελευθέρων θα ζητήσει να αναβληθεί η εκταμίευση, γράφει στην ιστοσελίδα της η DW.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της Handelsblatt το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) “θα ψηφίσει κατά της διάσωσης για την Ελλάδα στο γερμανικό κοινοβούλιο. Στη σχετική συνεδρίαση της επιτροπής προϋπολογισμού την Τετάρτη οι Φιλελεύθεροι θα καταθέσουν το αίτημα να απορριφθεί η εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου”.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει πως “αφότου οι διεθνείς πιστωτές πιστοποίησαν ότι η Ελλάδα έχει υλοποιήσει 110 νέα μεταρρυθμιστικά μέτρα, έδωσαν και το πράσινο φως για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου, ύψους 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα προορίζονται κυρίως για την αποπληρωμή χρεών, αλλά και ως μαξιλάρι για τη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος”.

Φαίνεται ωστόσο ότι οι Φιλελεύθεροι έχουν διαφορετική άποψη από τους διεθνείς δανειστές. Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του FDP Κρίστιαν Ντυρ δηλώνει ότι “μόνο στα χαρτιά εκπληρώνει η Αθήνα τις δεσμεύσεις προς τους διεθνείς πιστωτές, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου. Σημαντικά μεταρρυθμιστικά μέτρα καθυστερούν ή αναβάλλονται”.

Για παράδειγμα, αναφέρει ο Κρίστιαν Ντυρ, η υπεσχημένη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση θα εφαρμοστεί το 2019, εάν ποτέ εφαρμοστεί. Η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ καθυστερεί συνεχώς λόγω της συζήτησης για το καθεστώς ΦΠΑ σε πέντε νησιά, προσθέτει. “Δεν μπορεί κανείς να διώξει την υποψία ότι ο Τσίπρας προσπαθεί απλώς να κερδίσει χρόνο” αναφέρεται στην αίτηση των Φιλελευθέρων, οι οποίοι, με αυτό το σκεπτικό ζητούν από τη γερμανική κυβέρνηση να μην εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης πρός την Ελλάδα.

“Αντιθέτως”, επισημαίνει η Handelsblatt, “οι κοινοβουλευτικές ομάδες των χριστιανικών κομμάτων και του SPD θέλουν να συμμορφωθούν με την απόφαση του Γιούρογκρουπ και των άλλων θεσμών, οι οποίοι είχαν πιστοποιήσει ότι η Ελλάδα βίσκεται σε καλό δρόμο”.

Νέα καταδίκη Τουρκίας από το Στρασβούργο

Ο γερμανικός τύπος αναφέρεται και στη νέα καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την κράτηση δημοσιογράφων- στην προκειμένη περίπτωση των Σαχίν Αλπάυ και Μεχμέτ Αλτάν, που είχαν συμπληρώσει 20 μήνες προφυλακισμένοι, χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine “στο Δικαστήριο εκκρεμούν 1.500 παρεμφερείς υποθέσεις μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, το οποίο η τουρκική ηγεσία είχε εκλάβει ως πρόσχημα, για να προβεί σε διωγμούς των επικριτών της. Η απόφαση του Στρασβούργου δεν πρόκειται να την πτοήσει, όπως δεν την είχε πτοήσει η έκθεση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη και καταγράφει στην Τουρκία περισσότερα από 100.000 κρούσματα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διότι η Τουρκία έχει μεθύσει από την κατάληψη της συριακής-κουρδικής περιφέρειας Αφρίν, την οποία λεηλατούν τα στρατεύματά της, μία κατάληψη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Το ότι η διεθνής κοινότητα σιωπά, αποτελεί σκάνδαλο”.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Tageszeitung του Βερολίνου, εκφράζοντας επικριτική διάθεση προς τους δικαστές του Στρασβούργου:

“Η ετυμηγορία καθεαυτή δεν αποτελεί έκπληξη, άλλωστε παρόμοια απόφαση είχε λάβει πρόσφατα και το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο. Σκανδαλώδες είναι ωστόσο ότι οι ευρωπαίοι δικαστές χρειάστηκαν πάνω από ενάμιση χρόνο για να αντιδράσουν στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και στην καταστολή που άρχισε στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το καλοκαίρι του 2016. Εκατοντάδες προσφυγές τούρκων δημοσιογράφων, εκπαιδευτικών, ακαδημαϊκών και άλλων συλληφθέντων ή απολυθέντων δημοσίων λειτουργών από την Τουρκία συσσωρεύονται στο Στρασβούργο επί μήνες. Αν και θα έπρεπε να γνωρίζουν οι δικαστές ότι η τουρκική δικαιοσύνη σε καιρούς έκτακτης ανάγκης δεν προσφέρει παρά το πολύ μία επίφαση δικαίου, παρέπεμπαν (τους ενάγοντες) στην εξάντληση των ένδικων μέσων στην ίδια την Τουρκία, αφήνοντας αβοήθητα τα θύματα της καταστολής. Ας ελπίσουμε ότι η απόφαση της Τρίτης σηματοδοτεί μία αλλαγή πορείας”.

Γιάννης Παπαδημητρίου, DW

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: