Αναμονή για το τετ-α-τετ του Τραμπ με τον Κιμ: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος ραντεβού




Την ημέρα που ο Ντόναλντ Τράμπ, πάτησε το πόδι του στο Οβάλ Γραφείο στο Λευκό Οίκο, αποφάσισε ότι ήταν ανάγκη να υπάρξει ένα νέο πλαίσιο αντιμετώπισης, έναντι της αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας, το οποίο θα απέφευγε τα λάθη του παρελθόντος, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Χθες ήρθε η ξαφνική ανακοίνωση από το Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου της Νότιας Κορέας, ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επιθυμούσε διακαώς, να συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο, κάτι που ο Ντόναλντ Τράμπ, συμφώνησε να γίνει.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις του Νοτιοκορεάτη αξιωματούχου στον κήπο του Λευκού Οίκου, ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανέφερε ότι για 27 χρόνια αμερικανικές κυβερνήσεις προσπάθησαν και απέτυχαν να υπάρξει αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου της Κορέας. Μέσα σε λίγες εβδομάδες από την ανάληψη της προεδρίας, η κυβέρνηση Τράμπ, εφάρμοσε τη στρατηγική της μεγάλης πίεσης προς το καθεστώς της Βόρειας Κορέας.

Το σχέδιο περιλάμβανε αύξηση στο κατακόρυφο της οικονομικής πίεσης, διπλωματική απομόνωση της Βόρειας Κορέας, και επιστράτευση των πηγών των ΗΠΑ, των συμμάχων και φίλων τους. Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής αυτής της στρατηγικής ο Πρόεδρος Τράμπ, παρέμενε ανοικτός στην ιδέα μιας συνάντησης με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κίμ.

Ο Νοτιοκορεάτης Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Chung, και Διευθυντής Πληροφορίων της Νότιας Κορέας, Suh Hoon, ενημέρωσαν τον Αμερικανό Πρόεδρο στο Οβάλ Γραφείο, για τη συνάντησή του Κίμ με αντιπροσωπεία της Νότιας Κορέας. Παρών στην ενημέρωση ήταν ο Αντιπρόεδρος, Μάϊκ Πένς, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Στρατηγός Μακ Μάστερ, ο Υπουργός Άμυνας, Στρατηγός, Τζέημς Μάτις, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Τζόν Σάλλιβαν, (ο Ρέξ Τίλερσον απουσιάζει σε περιοδεία την Αφρική και μίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο), ο Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Στρατηγός, Τζόν Κέλι, ο Διευθυντής Εθνικών Πληροφοριών, Ντάν Κόατς, και η Υποδιευθύντρια της CIA, Τζίνα Χάσπελ.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, το μήνυμα που μεταφέρθηκε στο Πρόεδρο Τράμπ, από τον Κίμ, ήταν ότι η Βόρεια Κορέα «δεσμεύεται σε αποπυρηνικοποίηση”, και δεσμεύεται να “απέχει από δοκιμές πυρηνικών όπλων ή πυραύλων”, γνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα θα προχωρήσουν κανονικά στις κοινές στρατιωτικές ασκήσει που έχουν προγραμματίσει, και την επιθυμία του να συναντήσει τον Πρόεδρο Τράμπ το συντομότερο δυνατό.

Η απόφαση του Προέδρου να δεχτεί τη συνάντηση πάρθηκε μετά από συναντήσεις του επιτελείου του κ. Τράμπ, με τους αξιωματούχους από τη Νότια Κορέα, ολόκληρη την ημέρα χθες.

Ο τόπος και ο χρόνος της συνάντησης δεν έχει καθοριστεί ακόμη, και ο Πρόεδρος Τράμπ, αναμένει να δει από τους Βορειοκορεάτες να κάνουν τις υποσχέσεις, δράσεις.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, είχε συνομιλία με τον Ιάπωνα Πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, και αντάλλαξαν απόψεις για τα γεγονότα της ημέρας. Ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Τράμπ, συντόνιζε τις κινήσεις του με τον κ. Άμπε, όλο αυτό το διάστημα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: HellasJournal.com
09/03/2018 12:00
Washington DC, United States

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: