Αυξάνεται η συνεργασία Ρωσίας – Ιράν: Συμφωνία για κοινή εκμετάλλευση κοιτάσματος πετρελαίου




Το Ιράν και η Ρωσία υπέγραψαν σήμερα μια συμφωνία για την εκμετάλλευση δύο πετρελαϊκών κοιτασμάτων στο Ιράν.

Η Εθνική Ιρανική Πετρελαϊκή Εταιρεία υπέγραψε συμφωνία με τη ρωσική Zarubezhneft προκειμένου να εκμεταλλευτούν από κοινού αυτά τα κοιτάσματα, σύμφωνα με το SHANA, τον ενημερωτικό ιστότοπο του ιρανικού υπουργείου Πετρελαίου.

“Πρόκειται για μια πολύ σημαντική στιγμή. Είναι η πρώτη φορά που υπογράφουμε συμφωνία για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων με μια εξέχουσα ρωσική εταιρεία” δήλωσε ο υπουργός Πετρελείου Μπιτζάν Ζανγκανέχ. “Ελπίζουμε ότι δεν θα είναι η τελευταί συμφωνία. Ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση και συγχαίρω τις δύο πλευρές”, πρόσθεσε.

Τα κοιτάσματα Αμπάν και Παϊντάρ-ε-Γαρμπ βρίσκονται στο δυτικό Ιράν και ανήκουν από κοινού στο Ιράν και το Ιράκ. Σήμερα παράγουν 36.000 βαρέλια ημερησίως. Η δεκεατής συμφωνία έχει ως στόχο να αυξηθεί η παραγωγή στα 48.000 βαρέλια, σύμφωνα πάντα με το SHANA.

Η Zarubezhneft μετέχει με ποσοστό 80% στην κοινοπραξία που ανέλαβε το έργο ενώ η ιρανική Dana Energy κατέχει το υπόλοιπο 20%.

Ο Ζανγκανέχ είπε επίσης ότι η Τεχεράνη διαπραγματεύεται επί του παρόντος και με άλλες ρωσικές εταιρείες, όπως τις Gazprom, Lukoil και Rosneft.

14/03/2018 19:26
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Βηρυτός

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: