Ζήσε κι άσε τους άλλους να πεθάνουν: Η μεγάλη ΑΕΚ επιβιώνει και μεγαλουργεί…




Του Γιώργου Μανταίου

Επιβίωση… Γι΄αυτήν δεν γίνονται όλα; Στη ζωή, στην πολιτική, στον επαγγελματικό χώρο μαίνεται μια μάχη επιβίωσης. Το ίδιο ισχύει και στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπου επιβιώνει η πιο «refuse to lose» ομάδα της τελευταίας 20ετίας.

Για κάτι παραπάνω από έξι μήνες, η ΑΕΚ έχει καταφέρει να μείνει ζωντανή και στους τρεις στόχους της, με κάθε δυνατό τρόπο. Στις 4 Φεβρουαρίου 2018, ωστόσο, πέτυχε κάτι μοναδικό: να νικήσει στην έδρα του μεγάλου αντιπάλου της, παρότι βρέθηκε πίσω στο σκορ με γκολ στο τελευταίο δεκάλεπτο.

Μια μεγαλειώδης στιγμή που θα μνημονεύεται για χρόνια, όπως άλλωστε και το αντίστοιχο ματς του α΄ γύρου που επίσης σημαδεύτηκε από «κιτρινόμαυρη» ανατροπή.

ΑΠΟ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ…

… το ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ 1-2 είχε ως κύριο χαρακτηριστικό τη συντηρητική προσέγγιση και από τις δύο πλευρές, αλλά ιδίως από τον προπονητή του Ολυμπιακού. Ο Οσκαρ Γκαρσία τοποθέτησε έναν παραπάνω παίκτη στο κέντρο (Οτζίτζα Οφόε) για δύναμη στα μαρκαρίσματα και έλεγχο των διαδρόμων. Αυτό, όμως, ανακάτεψε πάρα πολύ τους πρωταθλητές, εξουδετερώνοντας δύο μεγάλα «ατού» της ομάδας: τον Μιραλάς που… βολόδερνε σε ρόλο σέντερ φορ και τον Φορτούνη που δεν διαθέτει την εκρηκτικότητα να ανταπεξέλθει σε ρόλο ακραίου.

Ο Χιμένεθ επέστρεψε στο παραδοσιακό 4-2-3-1 με το οποίο ξεκίνησε τη σεζόν, έχοντας τον Μασούντ σε ρόλο «αντί Μάνταλου» και τον Κονέ πλάι στον -συγκλονιστικό- Σιμόες. Ηξερε ότι μετά το 60΄ θα αποκτούσε πλήρη έλεγχο έχοντας καλύτερα τρεξίματα από τους γηπεδούχους, έτσι αντέδρασε συντηρητικά στις αλλαγές, χωρίς να διαφοροποιήσει τον σχηματισμό. Το προβάδισμα του Ολυμπιακού στο 81΄ τον ανάγκασε να αναπροσαρμόσει τα πλάνα του και να τα παίξει «όλα για όλα» με την είσοδο του Γιακουμάκη,του «ήρωα της τελευταίας στιγμής». Δικαιώθηκε πανηγυρικά, όχι μόνο εκ του αποτελέσματος αλλά κυρίως επειδή η ΑΕΚ έβγαλε περισσότερες «καθαρές» ευκαιρίες από τον Ολυμπιακό.

Ο Ολυμπιακός έχασε γιατί δεν είχε παίκτες με προσωπικότητα να «καθαρίσουν» το ντέρμπι. Μα -θα αναρωτηθεί κανείς- είναι δυνατόν να μην έχουν «προσωπικότητα» παίκτες όπως ο Μιραλάς και ο Μάριν; Φυσικά και έχουν. Ο Βέλγος όμως έμεινε στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα απομονωμένος σε ρόλο καθαρού στράικερ, ενώ βγάζει κούραση καθώς παίζει συνεχόμενα 90λεπτα τη στιγμή που με την Εβερτον μέσα σε πέντε μήνες είχε μόλις ένα! Οσο για τον Μάριν, έφερε τα «πάνω-κάτω» με την είσοδό του στο ματς καθώς μέχρι τότε ο Ολυμπιακός δεν είχε ευκαιρία. Οπως εξελισσόταν το ματς μέχρι το 87΄, ο Γερμανός ήταν ο MVP που άλλαξε τα δεδομένα.

ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ «ΞΕΦΟΡΤΩΘΕΙ»

Η ΑΕΚ επιβιώνει και παραμένει ανταγωνιστική σε Ελλάδα και Ευρώπη κόντρα σε πολύ σοβαρές αναποδιές. Μέχρι που θα φτάσει; Κανείς δεν μπορεί να ποντάρει τα χρήματά του στην απόλυτη επιτυχία, παρότι οι οπαδοί της ονειρεύονται μεγαλεία, συνεπαρμένοι από τη γοητεία που μεταδίδει η ομάδα αυτη. Οι υποχρεώσεις είναι πιο πολλές από ποτέ, οι απαιτήσεις ακόμα πιο αυξημένες, η κόπωση δεδομένη. Η ΑΕΚ δεν θα αντέξει για πολύ να συνδυάζει πρωτάθλημα, κύπελλο και Ευρώπη. Οσο όμως ο «προφέσορας» Μανόλο Χιμένεθ περνάει τις δοκιμασίες ως γνήσιος Survivor και πλησιάζει κοντά στο τελικό έπαθλο, θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να επιλέξει. Κι επειδή κανείς δεν πρόκειται να επιλέξει, το «ξεκαθάρισμα» θα γίνει από τις συγκυρίες.

Μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες το πρόγραμμα έχει και προημιτελικό με τον Ολυμπιακό και ταξίδι στο Κίεβο και αναμέτρηση-φωτιά με τον… ζημιάρη Αστέρα Τρίπολης και -τέλος- Περιστέρι. Βαθμός δυσκολίας: μέγιστος!

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΥΤΗ Η ΜΙΖΕΡΙΑ…

Δεν ταιριάζει σε έναν κολοσσό όπως ο Ολυμπιακός η μόνιμη αναφορά στη διαιτησία, που πλέον αγγίζει τα όρια της υστερίας. Είναι ο σύλλογος με τα 44 πρωταθλήματα, τη φανέλα του οποίου έχουν φορέσει παίκτες παγκοσμίου διαμετρήματος, όπως ο Ριβάλντο, ο Καρεμπέ, ο Ζιοβάνι και

πολλοί άλλοι. Μέχρι πρότινος υπήρχε και το ελαφρυντικό της ιδιαίτερης ιδιοσυγκρασίας του Σάββα Θεοδωρίδη. Στο ντέρμπι, όμως, ακούσαμε από τα πλέον επίσημα χείλη -αυτά του Βαγγέλη Μαρινάκη- ότι ο Ολυμπιακός δέχεται λυσσαλέο πόλεμο, ότι τον πνίγει η αδικία και ότι υπάρχει παίκτης που κλαίει στα αποδυτήρια. Οσο συγκαταβατικός, όσο καλόπιστος κι αν είναι κανείς, δυσκολεύεται να κατανοήσει ότι η συγκεκριμένη συλλογιστική προέρχεται από την ομάδα που έχει κερδίσει τα περισσότερα πέναλτι στο πρωτάθλημα της Super League και έχει τις λιγότερες αποβολές μεταξύ των διεκδικητών.

  • ΥΓ: Για το «ντου» των οπαδών του Ολυμπιακού στον αγωνιστικό χώρο και τις συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις, πρέπει να εφαρμοστούν οι κανονισμοί μέχρι κεραίας. Η αθλητική δικαιοσύνη το οφείλει αυτό στους Ελληνες φιλάθλους, ειδικά στην εφετινή σεζόν στην οποία ο ΠΑΟΚ έπαιξε «κεκλεισμένων των θυρών» στην Τούμπα σχεδόν σε όλο τον πρώτο γύρο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: